Yavru balina artık özgür

Güncelleme Tarihi:

Yavru balina artık özgür
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 1998 00:00

Haberin Devamı

Henüz 15 aylık olan ‘‘J.J.’’ adlı bebek balina, önceki gün California'nın Point Loma kıyıları açıklarında, özlemini çektiği derin maviliğe kavuştu. San Diego'daki dev akvaryum Sea World'de aylardır ‘‘J.J’’ye göz kulak olan yetkililer, buruk bir sevinçle yavru balinayı özgürlüğüne uğurladılar. ‘‘J.J.’’ insanoğlunun geçici bir süre bakımını üstlendiği ilk gri balina oldu ve okyanusa salıverilmesi denizcilik tarihine geçti.

‘‘J.J.’’nin dostluğuna fena halde alıştığını ve ayrılmanın bir hayli zor olduğunu anlatan veteriner Thomas Reidarson, yavru balinanın öyküsünü şöyle aktardı: ‘‘11 Ocak 1997'de Marine del Rey'de koma halinde bulunduğunda henüz beş günlüktü. Öylesine bakımsızdı ki kaburga kemikleri görülüyordu ve şuurunu kaybetmişti. Annesi tarafından terkedilen yavru balinayı derhal Sea World'a getirdiler. Besledik, büyüttük, arkadaşlık yaptık, hayatı paylaştık. Hareketlerini, isteklerini, hepsini keşfettik. Artık kendi başına yoluna devam etmek zorunda...’’

Özgürlük yolculuğu şafağın ilk dakikalarında başladı. ‘‘J.J.’’ yuvasından, Sea World'dan, alınırken döndü, döndü, sanki son turunu attı ve biraz huysuzlanıp gürültüler yaparak geçici evine veda etti. Yaklaşık 20 tonluk desteği olan, 10 metre uzunluğundaki çadır bezinden dev sedyeyle taşındı. Rahat etmesi için özel olarak köpükle desteklenmiş bir araca yüklendi.

‘‘J.J’’, Sahil Koruma'nın Conifer adlı teknesiyle okyanusa açıldı. ‘‘J.J’’in ailesinden uzman Keith Yip, son bir kez yavrusuna baktı ve ‘‘Balinayı salıverin’’ komutunu verdi. Makaralar bırakıldı, ipler gıcırdadı ve yaklaşık 10 tonluk bebek balinayı taşıyan çadır bezi, vinçle yavaş yavaş, özenle okyanusa indirildi. ‘‘J.J.’’ okyanusun sularına usulca kayıverdi ve gözden kayboldu.

SENİ ÖZLEYECEĞİZ

Veteriner Reidarson, ‘‘Sea World'a getirildiğinden beri bugünü bekliyordum. Çok şey öğrendik ve kimbilir daha neler öğreneceğiz’’ dedi.

Sea World ‘‘J.J’’nin bakımı için 1 milyon dolar harcadı. İlk günlerde krema, vitaminlerle balık püresinden oluşan, annesinin sütüne benzer bir karışımla beslendi ve kısa sürede kendine geldi. ‘‘J.J’’ bir süre sonra diğer yavru balinalar kadar güçlendi, hareketlendi. 20 yılı aşkın bir süredir balinaları inceleyen San Diegolu profesör Jim Sumich, şunları söyledi:

‘‘J.J. annesiz ve doğal ortamından uzakta yetişti. Yuvasına dönmesi çok daha sağlıklı. Daha önce 9 metreden daha derinlerde yüzmemişti. Artık tehlikeleriyle, güzellikleriyle okyanusla başbaşa. J.J.'den üç sinyal geldi. Kuzeye doğru yol alıyor. Oregon'dan daha kuzeye göç edebileceğini zannetmiyoruz. Biraz daha güçlenince Bering Boğazı'na ulaşabilir. Kuzeyde daha iyi av bulabilir. Orada ona zarar verebilecek tekneler de daha azdır. Tanrı seni korusun J.J; Çok özleyeceğiz seni...’’

Yolculuk 12 saat sürdü

‘‘J.J’’i TIR’a yerleştiren nakliye ekibi balinanın hava alabilmesi ve bedeninin nemini koruyabilmesi için yoğun çaba harcadılar. Kimileri bu arada sürekli su püskürttü. ‘‘J.J’’ süper bir performansa hazırlanan assolistler gibi özgürlük yolculuğuna hazırlandı. Şoförler, ‘‘değerli, muazzam yük’’lerini sarsılmaması için TIR'ı daha dikkatli sürerken, 12 millik yolculuk yaklaşık bir saatte katedildi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!