Yaverlerin işbölümü

Güncelleme Tarihi:

Yaverlerin işbölümü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2017 00:16

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı’ndaki darbe faaliyetine katılan şüpheliler hakkında hazırlanan iddianamede, 15 Temmuz darbe girişimi öncesinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eski başyaveri Ali Yazıcı başkanlığında toplantılar yapıldığı ve eski hava, deniz ve kara yaverlerinin katıldığı belirtildi. Toplantılarda yaverler arasında görev dağılımı yapıldığı da iddianamede yer aldı.

Haberin Devamı

Cumhuriyet Savcısı Ali Alper Saylan, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı’ndaki darbe girişimine katılan şüpheliler hakkında sürdürdüğü soruşturmayı tamamladı. Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen iddianamede, Cumhurbaşkanlığı Başyaveri Ali Yazıcı, Kara Yaver Mete Semercioğlu, Deniz Yaver Şafak Deliacı ve Havacı Yaver Binbaşı Erkan Kıvrak’ın da aralarında bulunduğu 534 şüpheli hakkında 4 kez müebbet hapis cezası talep edildi. İddianamede, eski Muhafız Alay Komutanı Albay Muhsin Kutsi Barış, 1 numaralı şüpheli olarak yer aldı.

İddianamede, darbe girişiminden bir gün önce saat 10.00’da Cumhurbaşkanlığı Başyaverlik biriminde Albay Yazıcı başkanlığında yapılan toplantıya Deniz, Hava ve Kara yaverlerinin katıldığı, Jandarma Yaver Binbaşı İsmail Terzi’nin izinde olduğu için katılamadığı belirtildi. Yazıcı’nın toplantı sırasında yaverler arasında iş dağılımı yaptığı, buna göre Hava Yaver Binbaşı Erkan Kıvrak’ın Antalya’ya, Deniz Yaver Yarbay Şafak Deliacı’nın İstanbul’a gitmek üzere görevlendirildikleri anlatıldı.

Yazıcı’nın, Kara Yaver Mete Semercioğlu’nun Ankara’da kalarak işleri takip etmesini söylediği, bu toplantıda darbe teşebbüsü sırasında Cumhurbaşkanı’nın bulunduğu yerin öğrenilerek suikast ekibine bildirilmesi, Başbakan’ın bulunduğu yerin de öğrenilmesi kararı aldıkları iddia edildi.

PARALEL YAPI NOTUYLA PLAN
İddianamede, Başyaver Ali Yazıcı’nın Cumhurbaşkanı’nın yerini öğrenmede sıkıntı yaşanırsa kendisinin telefonla arayarak “Genelkurmay Başkanımız aradı, iletilmek üzere bir zarf verdi, paralel yapıyla ilgili çok önemli bilgiler var, sizinle onu görüşeceğim” bahanesiyle yerini öğrenebileceğini toplantıya katılanlara söylediği iddia edildi.

Ali Yazıcı’nın 14 Temmuz günü Hava Yaver Binbaşı Erkan Kıvrak’ı cep telefonuyla arayarak “Cumhurbaşkanı hangi otelde kalıyor, iki Grand Yazıcı oteli varmış, hangisinde kaldığını öğrenir misin?” diye sorduğu, Kıvrak’ın da Cumhurbaşkanlığı helikopter pilotu olan Emniyet Müdürü Çetin Orhan’ı arayıp oteli sorduğu belirtildi. Kıvrak’ın, şehir merkezine yakın olan Grand Yazıcı Otel’de kaldığı bilgisini alınca Yazıcı’ya ilettiği ifade edildi.

YAZICI’YA KİLİT ROL SUÇLAMASI
İddianamede Yazıcı’nın olay günü İzmir’deki Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığı’na gittiği, Cumhurbaşkanı’na suikast ekibini yöneten şüpheli Tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş ile görüşerek otelin bilgisini verdiği, ekibin hedef bölge ve planını değiştirdikleri, verilen bilginin Akıncı Üssü’nden teyidi alındıktan sonra suikast için harekete geçildiği, Albay Yazıcı’nın darbe teşebbüsünün en önemli ayağını oluşturan Cumhurbaşkanı’na suikast teşebbüsünde kilit rol üstlendiği iddia edildi.

124 ASKERLE TRT BASKINI
İddianamede, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı’nda görevli darbeci askerlerin TRT baskını da ayrıntılarıyla anlatıldı. İddianamede, ‘Pars darbe planı’nın bir parçası olarak Alay Komutanı Albay Muhsin Kutsi Barış’ın emriyle Muhafız Komando Taburu’ndan 4 subay, 3 astsubay, 54 uzman erbaş, 63 erbaş ve erden oluşan toplam 124 askerin TRT’ye gönderildiği belirtildi. Bu taburla TRT’ye giden bir önceki Muhafız Alayı Komutanı Kurmay Albay Muhammet Tanju Poshor ve Kara Harp Okulu’ndan Kurmay Yarbay Ümit Gençer’in uzman çavuşlarla TRT’deki stüdyolara girerek spiker Tijen Karaş tarafından darbe bildirisinin okunmasını sağladıkları kaydedildi. 

Yaverlerin işbölümü


BİLDİRİYİ OKURKEN FENALAŞMIŞ
YARBAY Ümit Gençer’in TV spikeri Tijen Karaş’a “Tijen hanım bildiriyi Genelkurmay sizin okumanızı istiyor” dediği, Karaş’ın bunu duyunca korkudan bembeyaz olduğu “Bana bunu yapmayın” dediği, ancak bildiriyi okuması için zorlayarak stüdyoya indirdikleri belirtildi. Gençer’in ikna amacıyla “Sizi tanıyoruz, merak etmeyin Türkiye daha iyi daha güzel olacak, bildiriyi okuyun” dediği, Karaş’ın “O işler öyle olmuyor herkesin canı çok yanacak” cevabı verdiği kaydedildi. Taşkın’ın çok korkmuş görünen Karaş’ı sakinleştirdiği, prompter cihazına aktarılan metin üzerinden spikerin bildiriyi okumaya başladığı, okurken fenalaştığı, fiziken ve ruhen kötü göründüğü, bir askerin görüntüye girmeden silahla stüdyoda beklediği, Karaş’tan bildiriyi kesintisiz okumasını istedikleri, en az 8-10 defa arka arkaya bildiriyi okuttukları belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!