Yatsı namazı namazı nasıl kılınacak? Yatsı namazı saat kaçta kılınıyor?

Güncelleme Tarihi:

Yatsı namazı namazı nasıl kılınacak Yatsı namazı saat kaçta kılınıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2017 16:22

Yatsı namazı nasıl kılınacak sorusu, kandil gecesi namaz kılmak isteyen vatandaşlar tarafından en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Yatsı namazı, 5 vakit namazın gün içerisinde kılının son vaktidir. Toplamda 10 rekat olan ve vitr namazı ile birlikte 13 rekat olarak kılınan yatsı namazı, cemaatle kılınabildiği gibi tek başına da kılınabilen namazalardandır. Peki, yatsı namazı nasıl kılınır ve kaç rekattır? İşte, 5 vakit namazın gün sonunda kılınan sonuncu vaktinin kılınışı ve detaylı bilgiler

Haberin Devamı

Yatsı namazı 5 vakit namazlar arasında günün son namazıdır. Toplam 13 rekat olarak kılınan yatsı namazı, tek başına ya da cemaatle kılınışına göre bazı farklılıklar içerebilmektedir. İşte, yatsı namazının kılınışı ve kaç rekattan oluştuğuna dair detaylı bilgiler

YATSI NAMAZI NASIL KILINIR?

Yatsı namazının ilk dört rekat sünneti, tamamen ikindi namazının dört rekat sünneti gibi kılınır. Dört rekat farzı da, tamamen öğle ve ikindi namazlarının farzları gibi kılınır. İki rekat son sünnetine gelince, bu da tamamen sabah ve akşam namazlarının iki rekat sünnetleri gibi kılınır. Yalnız niyetler değişir, yatsı namazının farzına ve sünnetine niyet edilir. Yatsı namazının son sünneti de, dört rekat olarak kılınabilir. Bu halde tamamen ilk dört rekat gibi kılınır. Bununla beraber iki rekatta bir selam vermek sureti ile de kılınabilir. Bu takdirde her iki rekatın ka’desinde “Tahiyyat ile Salavatlar” ve “Rabbena atina” duası okunur. Geceleyin kılınan nafile namazlarda daha faziletli olan, böyle iki rekatta bir selam vermektir.

Haberin Devamı

Tek başına namaz kılan kimse, yatsı namazının farzını sabah namazının farzı gibi namaz surelerini sesli okuyarak da kılabilir.

YATSI NAMAZI SAAT KAÇTA?

Ankara'da Akşam Namazı 17.33/ Yatsı Namazı 18.56
İstanbul'da Akşam Namazı 17.45/ Yatsı Namazı 19.10
İzmir'de Akşam Namazı 18.00/ Yatsı Namazı 19.21
Adana'da Akşam Namazı 17.31/ Yatsı Namazı 18.50
Bursa'da Akşam Namazı 17.47/ Yatsı Namazı 19.11

YATSI NAMAZINDAN SONRA KILINAN VİTR NAMAZI NEDİR?

Üç rekattan ibaret olan vitir namazı da şöyle kılınır: Önce o günün vitir namazını kılmaya niyet edilir. “Allahu Ekber” denilerek namaza başlanır. Sübhaneke okunduktan sonra “Eûzü Besmele” çekilerek Fatiha okunur. Arkasından bir mikdar daha Kur’an-ı Kerîm okunur. Açıklandığı şekilde rükû ve secdelere gidilir. Sonra ikinci rekata kalkılır ve yalnız besmele ile Fatiha suresi ve bir mikdar daha Kur’an-ı Kerîm okunarak yine rükû ve secdelere varılır. Ondan sonra oturulur. Bu oturuş birinci ka’dedir. Bunda yalnız “Tahiyyat” okunur. Ondan sonra “Allahu Ekber” denilerek üçüncü rekata kalkılır. Bunda da yalnız Besmele ile Fatiha ve bir mikdar daha Kur’an-ı Kerîm okunarak daha ayakta iken eller kaldırılıp “Allahu Ekber” diye tekbir alınır. Tekrar eller bağlanıp ayakta “Kunut” duası okunur. Sonra “Allahu Ekber” diye rükû ve secdelere gidilir. Ondan sonra oturulur. Bu da son oturuşdur. Bunda da bildiğimiz gibi “Tahiyyat ile Salavatlar” ve “Rabbenâ âtinâ” duası okunarak iki tarafa selam verilir.

Haberin Devamı

İmam Şafiî’ye göre, vitirde Kunut duasını okumak, ramazanın son yarısına mahsustur ve rükûdan kalkınca, okunur. Şafiî’lere göre vitir namazının en azı bir rekat, en çoğu da on bir rekâttır.

BAKMADAN GEÇME!