Yatırımcıların yeni gözdesi paladyum oldu

Güncelleme Tarihi:

Yatırımcıların yeni gözdesi paladyum oldu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2010 17:58

Yatırımcılardan gelen yeni talep dalgası platinyum ve paladyumun değerini yükseltti ancak bu durum değerli metalleri kullanan üreticilerin başını ağrıtabilir.

Haberin Devamı

Wall Street Journal’da yayımlanan bir haberde, dünya genelindeki borsalarda plantinyum ve paladyum hisselerine yapılan yatırımların arttığı ve fiyatları yükselen bu metalleri ham madde olarak kullanan üreticilerin önümüzdeki günlerde sıkıntı yaşayabileceği belirtildi.

ABD ve İngiltere’de bazı yatırım fonlarının ellerindeki hisseleri desteklemek için büyük miktarlarda plantinyum ve paladyum satın alması, metallerin hisse değerlerini yükseltti ancak bu durum fiyatların da yükselmesine neden oldu.

ÜRETİCİLERİ ÜZECEK 

Haberde bu gelişmenin bazı üreticileri bir hayli üzeceği belirtildi. Özellikle otomobil üreticileri, kristal ekran televizyon üreticileri ve tıbbi ekipman üreticileri, fiyatların yükselmesinden oldukça etkilenecek.

Haberin Devamı

ABD merkezli değerli metal rafine şirketi Johnson Matthey’in genel müdürü Timothy Murray, “Borsa yatırım fonlarının bu hareketi üreticilerin hayatlarını zorlaştırdı” diye konuştu.

Analistler ise, borsa yatırım fonlarının etkisiyle fiyatların daha da yükseleceği uyarısını yaptı. 

OTOMOTİV SEKTÖRÜ ETKİLEDİ

Yatırımcıların güvenli liman olarak gördükleri altın ise, plantinyum ve paladyuma olan ilgi nedeniyle geçmişe kıyasla değer kaybetti.

 

Gerçekleştirilen son alımlardan sonra plantinyumun ons fiyatı 1,654 dolara yükseldi. Bank of America-Merrill Lynch analistleri ise metalin fiyatının 1,750 dolara kadar çıkabileceğini tahmin ediyor.

 

Analistlere göre metallerin değerlenmesinin bir diğer nedeni de özellikle ABD ve diğer ülkelerde otomotiv sektörünün gelişmesi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!