Yatağan'da termik santral 'sisi'

Güncelleme Tarihi:

Yatağanda termik santral sisi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2006 00:00

Muğla’nın Yatağan İlçesi’ni yaşanmaz hale getiren termik santral, meteorolojiden inversiyon alarmı verilmesine rağmen çalıştırıldı. Üç gün içinde ilçede 250 öğrenci hastaneye başvurdu. Çoğuna üst solunum yolu enfeksiyonu teşhisi kondu.

Santrale 208 bin YTL çevre cezası kesildi. Muğla Mahalli Çevre Kurulu’nun, ’inversiyon beklenen kasım ve aralık ile mart ve nisan aylarında termik santralın en fazla iki üniteyle çalıştırılması’ kararına rağmen, santralin sürekli üç üniteyle çalıştırıldığı belirtildi. İlçede 11- 13 Aralık tarihleri arasında 250 öğrenci, sağlık kuruluşlarına başvurdu. Sayının, bir hafta önceki üç günlük döneme göre yüzde 30 arttığı, çocukların çoğunluğuna üst solunum yolu enfeksiyonu teşhisi konulduğu bildirildi.

Bu arada Yatağan Meteoroloji İstasyonu’nun, günlük hava tahminlerini santrale sürekli ulaştırdığı, ancak bu değerlerin de dikkate alınmadığı iddia edildi. Meteoroloji rasat görevlisi Mahmut Ocak, "Biz elde edilen meteorolojik verileri santrale bir gün öncesinden bildiriyoruz. Ancak bu raporlar sanırım dikkate alınmıyor. Çünkü 14, 15 ve 16 Aralık tarihli raporlarda yüksek hava basıncının beklendiği ve rüzgarın kuzeyden, öğleden sonra ise güneyden orta kuvvetle eseceği bildirilmişti. İnversiyon beklenen, yani sıcak havanın yükselmek yerine alçaldığı bu dönemlerde meteorolojik uyarılara rağmen, santral çalışmaya devam etti" dedi. Havadaki kükürtdioksit oranında tehlike sınırı 700 mikrogram/ metreküp olarak kabul edilirken inversiyon dönemlerinde bu oran 10 kata kadar yükselebiliyor.

Santrala ceza müdüre suç duyurusu

MUĞLA
Çevre Müdürlüğü, YEAŞ Yatağan Termik Santralı İşletme Müdürü Aziz Tığ hakkında, 23 Kasım’da, santraldan kaynaklanan hava kirliliğinin sınır değerleri aşması gerekçe gösterilerek, Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu. İl Çevre Müdürlüğü de santrala 208 bin YTL para cezası kesti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!