Yatağan'a 2. termik santral

Güncelleme Tarihi:

Yatağana 2. termik santral
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2007 14:21

Muğla'nın Yatağan ilçesine kömür yakıtlı 2. termik santralin kurulması için hazırlık çalışmalarına başlandığı bildirildi.

Haberin Devamı

Muğla Valiliğinden alınan bilgiye göre, Ant Enerji Sanayi ve Ticaret Limited Şirketince (ANTES), Yatağan'ın Turgut beldesine yapılacak fosil yakıtlı termik santral, 160 mw gücündeki iki üniteyle enerji üretecek.

Çevre ve Orman Bakanlığınca Turgut beldesine kurulacak olan termik santral hakkında ilgili kurumlara bilgilendirme yazısı gönderildiğini ifade eden valilik yetkilileri, 10 Ekim 2007 tarih ve 10950 sayılı yazı gereği, söz konusu şirketin, 23 Ekim'de Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı düzenleyeceğini ve santralle ilgili halkı bilgilendireceğini ifade ettiler.

Valilik yetkilileri, Turgut beldesinde vatandaşların katılımıyla yapılacak ÇED toplantısında ANTES yetkililerinin projeye ilişkin görüş ve önerilerini halka sunulacağını belirtti.

Haberin Devamı

Söz konusu termik santral ile ilgili olarak kapsam ve özel format belirleme toplantısının ise 7 Kasımda gerçekleştirileceği bildirildi.

 Turgut Belediye Başkanı Muammer Bahçeli termik santralle ilgili detaylı bir bilgiye sahip olmadığını belirterek, “23 Ekimde beldemiz belediye toplantı salonunda yapılacak olan toplantıdan sonra görüşlerimizi açıklayacağız” dedi.
Yatağan Belediye Başkanı Hasan Haşmet Işık ise kurulması planlanan santralın baca gazı arıtma tesisleri kesinlikle santralle birlikte devreye alınması gerektiğini belirtti.

Işık, “Filtreler takılmadığı sürece Turgut beldesinde fabrikanın kurulmasına karşıyız. Verilecek olan ÇED raporunda kesinlikle çevresel tedbirler konulmalıdır. Biz sanayiye değil ama insan sağlığını tehdit eden her türlü yatırımlara karşıyız” dedi.

“KİRLİ HAVA ABLUKASI”

Yatağan Çevre ve İnsan Sağlığı Koruma Platformu Sözcüsü Eczacı Serkan Tekin de ilçeye ikinci bir termik santral kurulmasının, yatağan halkına bir ihanet olduğunu düşündüklerini söyledi.

Tekin, şöyle dedi:
“Biz Yatağan'da yaşayan halkın da bu ülkenin insanı olduğunun hatırlanmasını istiyoruz. Devlet, 27 yıldır kendi kurduğu tesisin dahi arıtma sistemini düzenli olarak çalıştırmayı başaramadı. Şimdi özel sektörle bu işi hiç yapamaz. Yatağan kirli hava ablukası altına alınmaya çalışılıyor.”

VATANDAŞLAR TEMKİNLİ

Muğla'nın Yatağan ilçesinin Turgut Beldesinde yaşayan 82 yaşındaki Hüseyin Gürtin, enerji üretilmesine, yeni iş alanlarının açılmasına karşı olmadıklarını ancak santral kurulurken insan sağlığı üzerindeki etkilerinin iyi değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Haberin Devamı

Gürtin, “Bölgemize ilk santral yapılmadan önce burada kanserin ne olduğunu bilen yoktu. Santral yapıldıktan sonra beldemizin yarısı kanserden öldü. Biz, bu hafta içerisinde dört kişiyi kanserden kaybettik” dedi.
Emekli 62 yaşındaki Enver Demirel de doğma büyüme Turgut beldesinde yaşadığını ifade ederek şöyle dedi:
“Beldemiz yıllardır yeşil Turgut beldesi olarak anılırdı. Gerek zeytini, gerek bademiyle Turgut beldesi Muğla'da ilk sıradaydı.

Fakat santral kurulduktan sonra ürün alamaz hale geldik. İşin en acı tarafı ise belde halkımızın çoğu kanser hastası.
Biz, sanayiye karşı değiliz. Enerjiye de ihtiyacımız var. Biz, sadece, gerekli önlemlerin alınmasını istiyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!