Yaşlı araca yüksek vergi gelsin çevre korunsun, biz oto satalım

Güncelleme Tarihi:

Yaşlı araca yüksek vergi gelsin çevre korunsun, biz oto satalım
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2007 00:00

Otomotiv Distribütörleri Derneği, otomotiv sektöründe uygulanan vergilerde değişiklik istedi.

Bir raporla önerilerini ilgili bakanlıklara ileten ODD’nin Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Aybar, çevreyi kirleten yaşlı araçların yüksek vergilerle kullanımı caydırılırken, çevreyi daha az kirleten yeni nesil araçların daha düşük vergilerle teşvik edilmesini istedi.

ÇEVRE için harekete geçen Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD), vergilerin çevreci otomobilleri teşvik edecek şekilde değiştirilmesini önerdi. Araç parkının gençleştirilmesi gerektiğine dikkat çeken ODD, çevreyi kirleten yaşlı araçların yüksek vergilerle kullanımı caydırılırken, çevreyi daha az kirleten yeni nesil araçlar daha düşük vergilerle teşvik edilmesini istedi. Çevre ve Orman Bakanlığı’na mayıs ayında ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na ise eylül ayında konuyla ilgili bir rapor sunduklarını açıklayan ODD Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Aybar, yakıt emisyonu kriterinin çevre kalitesi için kullanılması ve yaşlı araçların hurdaya çıkarılmasının teşvikine ilişkin yasal düzenleme önerisiyle, neyi amaçladıklarını şöyle özetledi: "Çevre kirliliğinin azaltılması. Ömrünü tamamlamış araçların düzenlenmesi için alt yapının oluşturulması, bu araçların malzemelerin ayrıştırılarak kullanılması, geri kazanımının sağlanması. Trafik can ve mal emniyetinin artırılması. Araç parkının gençleştirilmesi. Otomobil sektörünün istikrar kazanması ve pazarın büyümesine katkı. Büyüme kaynaklı toplumsal moral etki."

OTOMOTİV PARKI YAŞLI: Türkiye’nin araç parkının önemli bir bölümünün yaşlı ve teknolojik olarak eski ve havayı daha çok kirleten araçlardan oluştuğunu belirten Aybar, 21 yaş ve üzeri araçların toplam araç parkındaki oranının yüzde 20 gibi yüksek olduğunu kaydetti. Türkiye’de araç parkının giderek yaşlanmasının nedeni olarak satınalma gücünün düşük olması, vergi yükü nedeniyle yeni araç fiyatlarının yüksek olması ve yaşlı araçlara daha az motorlu araçlar vergisi uygulanmasını gösteren Aybar, mevcut Motorlu Taşıtlar Vergisi politikasının yaşlı araç kullanımını özendirici etki yaptığını kaydetti.

PAZAR YÜZDE 10 BÜYÜYECEK: ODD, 2003 ve 2004 yıllarında, yaşlı araçların hurdaya çıkarılmasına bağlı ÖTV indirimi uygulaması teşvik yöntemi olarak kullanılmasını önerdi. Hava kalitesinin korunması amacıyla yakıt emisyon kriterinin vergilemede kullanılması ve buna bağlı olarak araçların hurdaya çıkarılmasının teşviki halinde pazarın yüzde 10 büyüyeceğini öngörülen raporda, yeni uygulama ile 37 bin adet ilave satış sağlanabileceği öngörüldü. 2003 yılında 90 bin adet aracın, 2004 yılında 190 bin adet aracın hurdaya çıkarıldığını ve pazarın yüzde 20 büyüdüğüne dikkat çekilen raporda, uygulama ile vergi kaybının yaşanmadı hatta ilave vergi geliri elde edildiği anlatıldı.

Romanya gibi yapalım, ikinci el oto ithalatını azaltalım

YENİ vergi sistemiyle Türk otomobil sektörünün Avrupa’dan gelecek ikinci el otomobillerle de mücadele edebileceğini savunan İbrahim Aybar, Romanya’da yeni araç satınalma vergisinin yüzde 18 olduğunu belirterek, "2007 yılı itibariyle Romanya’da araçlarda motor hacmi, emisyon seviyesi (EURO standardı) ve yaşa bağlı vergi uygulanmaya başlandı" dedi.

AB’de 90’lardan bu yana uygulanıyor

AVRUPA Birliği’nde (AB) 90’lı yıllardan bugüne kadar havayı daha az kirleten araçlar için teşvik sistemleri uygulanıyor. Örneğin Almanya’da Euro 3, Euro 4 seviyesindeki egzoz emisyonlu yeni araçların satış vergisinden benzinli araçlar için 307 Euro, dizel araçlar için 614 Euro indirim yapılıyor. Emisyon oranı 90gr/km’nin altında kalan benzinli araçların vergi indirim oranı da 512 Euro’ya kadar çıkıyor. Avusturya’da ise yeni araçların alımında, satış ek vergisinde, kirlilik ve yakıt tüketim değeri kriter olarak yer alıyor. Havayı daha az kirleten araçların ek vergisinde araç bedelinin maksimum yüzde 16’sına ulaşan bir indirim uygulanıyor. Yakıt tüketim miktarı az olan araçlar için vergi indirimi daha yüksek. Ayrıca dizel araçlar partikül miktarı 0.005 gr/km’den daha düşük olanlara 300 Euro vergi indirimi yapılırken, partikül miktarı yüksek araçlara ise 150 ile 300 Euro arasında daha yüksek satış vergiyi uygulanıyor.

ODD’nin hesabına göre vergide 375 milyon YTL’lik artış olacak

ODD’nin önerisi kabul edilirse, 37 bin adet 20 yaş üzerindeki araç parktan çekilmiş olacak.

Yıllık 64 YTL araç başı Motorlu Taşıtlar Vergisi alınırken, bu tutar 524 YTL’ye çıkacak.

37 bin araç nedeniyle sağlanacak motorlu taşıt vergi artışı 17 milyon YTL olacak.

Toplam 560 milyon 973 bin YTL ilave alım vergisi geliri elde edilecek.

Araç başına 5 bin YTL’lik vergi indirimi sağlandığı durumda, 185 milyon YTL toplam vergi indirimi yapılacak. Buna göre net vergi gelir artışı 375 milyon YTL olacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!