Yasa koyucuların hedefinde yatırım bankaları var

Güncelleme Tarihi:

Yasa koyucuların hedefinde yatırım bankaları var
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2010 15:35

ABD'li yasa koyucular, Goldman Sachs'ın mortgage piyasasında yaşanan çöküş döneminde müşterileri aleyhine pozisyon alması sonrasında yatırım bankalarının bu tip işlemleri için sert yasal önlemler getirmeyi planlıyor.

Haberin Devamı

Yasa deÄŸiÅŸikliÄŸinin gerçekleÅŸmesi, Wall Street ile birçok müşteri arasındaki iliÅŸkiyi temelden deÄŸiÅŸtirebilir. Yatırım bankaları deÄŸiÅŸiklik sonrası yönetim tarafından yapılacak daha çok yaptırımla ve belki de daha fazla özel dava ile karşı karşıya kalabilir. Â

 

Öngörülen bu deÄŸiÅŸikliklerin çoÄŸuna, bankalar ve onlara destek verenler tarafından sert ÅŸekilde karşı çıkılmış bu nedenle de kapsamlı finansal reform tasarısı içinde kendisine yer bulamamıştı.  Â

 

KAMUOYU DESTEĞİ VAR

Ancak, şimdi bu değişikliklerin yapılmasını isteyenlerin arkasında, ABD sermaye piyasasını düzenleme organı SEC Goldman Sachs'a geçen ay açtığı dolandırıcılık davası sonrası oluşan kamuoyu desteği bulunuyor.

  Â

Haberin Devamı

Goldman Sachs bu suçlamalara karşılık Senato'da kendini savunmuş ve yaptığı işlemlerin hatalı olmadığını belirtmişti.

 

Değişikliklerin yapılmasını isteyen Delaware eyaleti Demokrat  Senatörü Ted Kaufman konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, "[Goldman Sachs'ın] Senato'daki ifadesinden sonra karşılaştığım herkes yaptıklarının yanlış olduğunu ve bu yanlışı bildiklerini söyledi... Bunun popülizm olduğunu düşünmüyorum" dedi.

 

Yine Demokrat Parti'nin Michigan Senatörü Carl Levin ve Oregon eyaleti Senatörü Jeff Merkley tarafından hazırlanan değişiklikler, Goldman'ın yaptığı gibi müşterilerine karşı pozisyon açılan menkul kıymet yaratma koşullarını sıkı denetim altına almayı planlıyor.

 

Levin Salı günü yaptığı açıklamada, "Sanırım ortada çıkarların çatıştığı bir durum var ve biz de bunu çözeceğiz" dedi

 

BANKACILARA YENÄ° YÃœKÃœMLÃœLÃœKLER

Goldman olayı sonrasında getirilmesi planlanan değişiklikler ile bankacılara, müşterilerinin çıkarlarını sonuna kadar korumaları için yükümlülükler getirecek.

 

Haberin Devamı

Hali hazırda, çoğunlukla kayıtlı yatırım danışmanları bu yükümlülüklere karşı sorumlu bulunurken, piyasa yapıcısı olarak hareket eden bankacılara genellikle uygulanmıyor.

 

Diğer taraftan bazı hukuk uzmanları ise getirilmesi planlanan değişikliklerin pratikte işe yaramayacağını ve Wall Street'in faaliyetlerini sekteye uğratacağını ileri sürüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!