Yasa çıkınca askerdeki polis terhis edilecek

Güncelleme Tarihi:

Yasa çıkınca askerdeki polis terhis edilecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2011 00:00

Polislerin askerlik yapmamasına yönelik tasarı TBMM’ye sevkedildi. Buna göre 10 yıllık polisler askerliğini yapmış sayılacak. Bu süreden önce görevden ayrılanlar, askerliğini yapmak zorunda olacak. Tasarı, yasalaştıktan sonra askerliğini yapmakta olan tüm polisler terhis edilecek.

Taslak metin, polislerin kısa süreli temel eğitime alınmasını öngörüyordu. Bu hüküm düzenlemeden tamamen çıkartıldı. Taslakta, 7 yıl görevde kalma zorunluluğu da 10 yıla çıkarıldı. Askerlik Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’na göre, çalışan polislerle, göreve başlayan ve polis eğitim ve öğretim kurumlarında eğitimini sürdürenlerle, bu kurumların giriş sınavlarını kazananların askere celp ve sevk işlemleri ertelenecek. Bu yükümlülerden Emniyet teşkilatında 10 yıllık hizmet süresini tamamlayanlar, askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak. Polislerle ilgili bilgiler, İçişleri Bakanlığı tarafından Milli Savunma Bakanlığına gönderilerek nüfus kayıtlarına işlenmesi sağlanacak. 10 yıllık süre tamamlanmadan herhangi bir nedenle Emniyet teşkilatından ayrılan veya başka kuruma nakledilen veya bu süre içinde meslekten ilişiği kesilenler, askerlik hizmetini yerine getirecek.

2 bin 202 polis asker

Tasarının gerekçesinde, emniyet teşkilatında, 213 bin 959 polis bulunduğu, bunlardan 36 bin 213’ünün henüz askerliğini yapmadığı, 2 bin 202’sinin ise halen askerde olduğu bildirildi. Gerekçede, emniyet teşkilatında askerlik hizmetini tamamlamamış 38 bin 415 personel bulunduğu, bu sayının, toplam mevcudun yüzde 18’i olduğu kaydedildi. Gerekçede, polisin öncelikli görevlerinden birinin de kanun dışı toplumsal hareketlere karşı mücadele olduğu belirtildi. Toplumsal olaylara müdahale eden çevik kuvvet şube müdürlüklerinde, askerlik hizmetini henüz yapmamış olan polis memurlarının tüm çevik kuvvet personeline oranının yüzde 60,7 olduğu vurgulandı. Gerekçede, ayrıca AB ülkelerinin hiçbirinde “polis” olarak çalışanlara askerlik görevi yaptırılmadığı ifade edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!