Yargıtay ve Danıştay için tarihi gün

Güncelleme Tarihi:

Yargıtay ve Danıştay için tarihi gün
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2014 12:09

TBMM'den geçip, cuma günü yasalaşan yeni paket çerçevesinde bugün Yargıtay ve Danıştay'a yeni üyeler seçiliyor.

Haberin Devamı

Yargıtay ve Danıştay için tarihi gün
Danıştay'a 39, Yargıtay'a ise 128 yeni üyenin seçimi için Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) bu sabah toplandı.
Seçim, HSYK'nın yeni yargı paketinin yasalaşmasıyla eş zamanlı olarak çıkardığı yeni yönetmelik hükümleri uyarınca yapılacak.
Cuma günü mesai saatleri sonunda onaylanan yargı paketindeki maddelerden biri de, yüksek yargı organlarının, yani Yargıtay ve Danıştay'ın üye sayısının arttırılmasını öngörüyordu. Yargı paketinde, Yargıtay'a 128, Danıştay'a ise 39 yeni üye atanması yer alıyordu.
HSYK da yargı paketiyle eş zamanlı olarak bir yönetmelik çıkardı.
HSYK'nın cumartesi günü yürürlüğe giren yeni yönetmeliğiyle, Yargıtay ve Danıştay'a yeni üyelerin seçimlerinin "nasıl gerçekleştirileceği" belirlendi.
Daha önce HSYK, Yargıtay ve Danıştay'a yeni üye seçimlerini adaylar üzerinde tek tek tartışarak yapıyordu.
Oysa yeni yönetmelikle bu sistem değiştirildi.

Haberin Devamı

Yeni yönetmelik uyarınca, Yargıtay ve Danıştay'a yeni üye seçimleri HSYK'da şöyle gerçekleşecek;

ADAY ÜZERİNDE TARTIŞMA YAPILMADAN HIZLI SEÇİM

Öncelikle Yargıtay ve Danıştay'a üye olabilme şartlarını taşıyan tüm yargı mensuplarının yer alacağı "çarşaf liste" oluşturulacak.
Ardından da HSYK üyeleri, bu liste üzerinden seçilmesini istedikleri Yargıtay ve Danıştay üyelerini tek tek işaretleyecekler.
Yani HSYK üyeleri, çarşaf liste üzerinden Yargıtay'a üye olmasını istedikleri 128, Danıştay'a üye olmasını istedikleri ise 39 ismi işaretleyecekler.
Ardından da verilen oylar sayılacak. Yargıtay ve Danıştay üyeliği için, adayların en az 12 oy almaları şart haline getirildi.
Eğer ilk seçimde bu sayıda oya ulaşılamaması halinde seçim 12 oya ulaşılana kadar devam edecek.
Ancak HSYK'nın, yeni yargı paketiyle birlikte getirdiği yüksek yargıya yeni üye seçimine ilişkin bu yeni sisteme yargı camiasından sert eleştiriler geldi.
Eleştirilerin temelinde ise yeni seçim sistemiyle adaylar üzerinde "hiç tartışılmaması", yani bir aday hakkında HSYK üyelerinin, eğer varsa, itirazlarını dile getirememeleri yer alıyor.

Haberin Devamı

AMAÇ HIZLI SEÇİM Mİ?

Yine HSYK'nın seçimlere ilişkin yeni yönetmeliğine bir başka itiraz ise zamanlaması açısından oldu.
HSYK'nın yönetmeliği, tam da Yargıtay ve Danıştay'a yeni üyelerin atanacağı dönemde çıkarmasının, "seçimlerin tartışma olmadan, çok hızlı şekilde yapılmasının" önünü açacağı ifade ediliyor.
Bunun zamanlama açısından önemi ise şöyle;

ANAYASA MAHKEMESİ İPTAL ETSE BİLE....

Başta CHP olmak üzere muhalefet TBMM'deki görüşmeler sırasında yeni yargı paketinin Anayasa'ya aykırı olduğunu ifade etmişti.
Şimdi ana muhalefet partisi CHP'nin yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurması bekleniyor.
Ancak Yargıtay ve Danıştay'a yeni üyelerin çok hızlı seçilmesi ve bugün sonuçların belirlenmesi halinde Anayasa Mahkemesi'nin olası bir iptal kararı vermesinin hükmü kalmayacak. Çünkü Anayasa Mahkemesi'nin kararları "geriye yürümüyor". Yani, eğer seçimler bugün tamamlanırsa Anayasa Mahkemesi yarın bile iptal kararı verse Yargıtay'ın ve Danıştay'ın yeni seçilen üyelerini etkilemiyor.

Haberin Devamı

CHP'Lİ GÖK: ANAYASA MAHKEMESİ'NE BAŞVURACAĞIZ

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök de Hürriyet'e yaptığı açıklamada, yargı paketinin pek çok maddesinin Anayasa'ya aykırı olduğunu, bu konudaki iptal başvuru dilekçesini hazırlamakta olduklarını söyledi.
Gök, bunun önemli bir başvuru olduğunu, usule uygun şekilde, dikkatlice hazırlandığını ve çok kısa bir süre içinde Anayasa Mahkemesi'ne iletileceğini de vurguladı. Ancak zamanlama konusunda ayrıntı vermedi.

YÖNETMELİK İPTALİ OLUR MU?

Yargı çevrelerinde Yargıtay ve Danıştay'a yeni üyelerin seçimine ilişkin HSYK'nın çıkardığı yeni yönetmeliğin de iptali yoluna gidilebileceği ifade ediliyor.
Bunun için seçimlerden etkilenen kişilerin Danıştay'a başvurması gerekiyor.
Ancak yargı çevreleri, Danıştay'a yönetmelik için bir başvuru olması halinde bile bu başvurunun "reddedilme ihtimalinin" büyük olduğunu belirtiyorlar. Bunun gerekçesi ise, Danıştay'a daha önce yapılan benzer başvurular gösteriliyor.
Yönetmelik, "HSYK kararı" olarak resmiyet kazanıyor. Danıştay ise daha önce yapılan benzer başvuruları, "HSYK kararları konusunda iptal kararı veremeyeceği" gerekçesiyle, reddetmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!