Yargıtay: Terör değil suç örgütü

Güncelleme Tarihi:

Yargıtay: Terör değil suç örgütü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2013 09:21

Yargıtay, Hrant Dink cinayetinin terör değil ama silahlı suç örgütü tarafından işlendiği kararına vardı. Hrant Dink davasında mahkemenin bulamadığı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın "terör örgütü" dediği örgütü, temyizde Yargıtay 9. Ceza Dairesi "Suç örgütü" olarak niteledi.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55ea7f31f018fbb8f883cdd7
Yargıtay: Dink'i Hayal'in suç örgütü öldürdü
Dink davasında altı yıl sonra karar bu sabah açıklandı. Dink'i öldürmeye azmettirmekten ağırlaştırılmış müebbet cezası onanan davanın bir numaralı sanığı Yasin Hayal "silahlı suç örgütü kurup yönetmekten" 9 yıla kadar hapisle, diğer sanıklar suç örgütü üyeliğinden 1 yıldan 3 yıla kadar hapis istemiyle İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden yargılanacak.

Samast'ın örgüt dosyası bekliyordu
Tetikçi Ogün Samast'ın ayrılan örgüt dosyası da bu kararı bekliyordu. Samast'ın da durumu bu karar ışığında yeniden değerlendirilecek. Samast'a da silahlı suç örgütü üyeliğinden 1-3 yıl ceza verilebilecek.

Haberin Devamı

Hayal'in ağabeyine beraate bozma
Yargıtay Hasin Hayal'in ağabeyi Osman Hayal'in beraatini de bozdu. Tetikçi Ogün Samast'ın arkasındakinin Osman Hayal olduğu iddiası kamera kayıtları yeniden incelenerek belirlenecek. Osman Hayal de cinayete iştirakten mahkum edilebilecek. Hayal'i saklayan yedi sanığı ise zamanaşımı kurtardı.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’i, "Yasin Hayal'in kurup yönettiği suç örgütü öldürdü" dedi.

Altı yıl önce işlenen cinayetteki örgüt düğümü çözen daire, "Örgüt var ama terör değil suç örgütü" kararı verdi. Hayal ve arkadaşları, TCK'nın 220. maddesine göre 1 yıldan 9 yıla kadar hapis istemiyle "suç örgütü kurmak yönetmek ve üyesi olmak" suçundan yeniden yargılanacaklar. Kararı veren Yargıtay, ilginç bir tesadüfle Dink'in mahkumiyetini onayan daire olmasıyla da dikkat çekiyor.

Daire Başkanı Ekrem Ertuğrul, Hrant Dink cinayeti davasında suçluların "silahlı terör örgütü" değil "suç işlemek amacıyla oluşturulan örgütün" üyesi olduklarını oy birliğiyle kabul edildiğini açıkladı.

MAHKEME ÖRGÜTÜ BULAMAMIŞTI
Dink cinayetinde kararı veren İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Rüstem Eryılmaz, “Verdiğimiz karar, 'örgüt yoktur' anlamına gelmez” açıklaması yapmıştı. Sanık Coşkun İğci hakkında ise karar verilmesi unutulmuştu. Dosya ayrılmış mahkeme İğci'ye "kesin inandırıcı kanıt yok" diye beraat vermişti. Temyizde ise Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, mahkemenin “Örgüt yok” kararına karşın, “Örgüt var, suç devletin birliğine yönelik” diyerek sanıklar Erhan Tuncel, Yasin Hayal, Ersin Yolcu ve Ahmet İskender hakkındaki örgütten beraat kararının bozulmasını istemişti. 10 Ocak tarihli tebliğnamede, “Sanıkların devlete karşı suç örgütü kurmaktan" bozma istenmişti.

Haberin Devamı

TARAFLAR GELMEDİ
Altı yıl sonra bu sabah 09.00'da temyiz kararı açıklandı. Bu sabahki duruşmaya Dink ailesinin avukatları da sanık avukatları da katılmadı. Kararı Yargıtay 9. Ceza Dairesi Başkanı Ekrem Ertuğrul oybirliği ile alınan kararı salondaki medya mensuplarına okudu. Gerekçesi daha sonra yazılarak taraflara tebliğ edilecek kısa karara göre Yargıtay'ın 18 sanık hakkında verdiği kararlar istediği cezalar özetle şöyle:

DEVLETİN ANAYASAL BÜTÜNLÜĞÜNÜ BOZMA AMACA SAPTANAMADI
ÖRGÜT VAR TERÖR DEĞİL SUÇ ÖRGÜTÜ

Daire, mahkemenin "örgüt yok" kararının aksine "Bu bir örgüttür ancak TCK 220'ye göre suç işlemek için kurulan suç örgütüdür" dedi. Ancak daire dosya kapsamına göre terör örgütlerinde olması gereken "devletin anayasal düzeni ve toprak bütünlüğünü bozmak" amacını Hayal'in kurduğu bu örgüt bakımından saptayamadı. Örgütün suç işlemeyi sağlamak için kurulduğu sabit görüldü ve "suç örgütü" tespiti yapıldı.

Haberin Devamı

1- YASİN HAYAL
AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBEBETE ONAMA
Davanın bir numaralı sanığı Yasin Hayal'in, “Hrant Dink'i tasarlayarak öldürmeye azmettirmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet cezası onandı.
ÖRGÜTTEN BERAATE  BOZMA
 "Silahlı terör örgütü yöneticisi olmaktan" verilen beraat kararı ise bozuldu. Daire, örgütü suç örgütü Hayal'i ise kurucu ve yönetici diye nitelendirdi.
2004’teki Tbrabzon'daki Mc Donalds eyleminde de sanık Erhan Tuncel ile Yasin Hayal’in suç teşekkülü olduklarının kabul edildiği bu eylemle de bu teşekkülün suç örgütüne dönüştüğü kabul edildi. 2004’te teşekkül için iki kişi yetiyordu. 2005’ten itibaren örgüt için 3 kişi gerekiyor. Dink cinayetinde üç kişiyi fazlasıyla sağladıkları ve "suç örgütü" oldukları tespiti yapıldı.x
9 YILLA YARGILANACAK
Hayal, TCK 220'ye göre suç örgütü kurup yönetmekten 2-6 yıla kadar yargılanacak. Silahlı suç örgütü kurduğu için cezası dörtte birden yarıya kadar artırılacağı için 9 yıla kadar hapis cezasıyla yeniden hakim karşısına çıkacak.
PAMUK'U ÖLDÜRMEKLE TEHDİT ETTİ
Yazar  Orhan Pamuk'u tehdit etmek” suçundan 3 ay hapis cezası da onandı.  Ancak daire Hayal'in Pamuk'a "Akıllı ol" demesini "öldürmekle tehdit" olarak kabul etti.  Ancak aleyhe temyiz olmadığı için eyleminin bu yönü vurgulanarak onama kararı verildi. "Ruhsatsız silah bulundurmak” suçundan da 1 yıl hapis cezası da onandı.

Haberin Devamı

2- ERHAN TUNCEL
Tutuklu sanıklardan Erhan Tuncel'in toplam 10 yıl 6 ay hapisle cezalandırılmasına karar verilmişti. Tuncel'in patlayıcı madde imal etmek suçundan verilen cezası onandı. Tuncel'in, 'Dink'i kasten öldürmeye yardımdan' mahkeme beraat vermişti. Daire bu kararı bozdu. "Hrant Dink’in öldürülmesine yardım suretiyle iştirak ettiği" kabul edildi. Örgütten beraati bozulan Tuncel de suç örgütü üyeliğinden 1-3 yılla yeniden yargılancak.
6 KERE ÖLDÜRMEYE TEŞEBBÜSTEN YARGILANACAK
2004’teki Mc Donalds patlamalarında Erhan Tuncel’in el yapımı bombayı imal edip Yasin Hayal’e verdiği ve Yasin Hayal’in Erhan Tuncel vasıtasıyla bunun restoranta koyduğu tespiti yapıldı.Yaralan 6 kişinin doğrudan kasıtla öldürülmeye teşebbüs edildiği belirtildi. Mc Donalds olayından dolayı Erhan Tuncel’in 6 kere öldürmeye teşebbüsten cezalandırılması istendi.

Haberin Devamı

3- ERSİN YOLCU
Ersin Yolcu Dink'in öldürülmesine yardımdan 12 yıl 6 aya mahkum olmuştu. Bu cezası onandı. Ersin Yolcu örgüt üyesi olmaktan beraat etmişti. Ancak, beraati "Örgüt üyesi"  diye bozuldu. Yolcu da TCK 220'ye göre 1-3 yılla yargılanacak.

4- AHMET İSKENDER
Sanık Ahmet İskender’in  "Dink'in öldürülmesine yardım suçundan" mahkumiyeti onandı. Örgüt üyeliği suçundan beraat kararı da "Mahkumiyeti gerekir" diye bozuldu. 6136 sayılı yasaya muhalefet cezası da düzeltilerek onandı.

5-SALİH HACISALİHOĞLU
Sanık Salih Hacısalihoğlu'nun "Örgüte yardımından" beraat kararı onandı. Mermi temin etmek şeklindeki 6136 mahkumiyeti delil yetersizliğinde bozuldu. Bu suçtan yeniden yargılanacak.

6-ZEYNEL ABİDİN
Sanık Zeynel Abidin Yavuz, Tuncay Uzundal'ın " Dink’in öldürülmesine yardım suretiyle iştirakten verilen" beraat kararları  da "iştirak etmişlerdir" diye  bozuldu.

7-MUSTAFA ÖZTÜRK
Sanık Mustafa Öztürk'e "örgüt üyeliği ve yardımdan" beraat onandı.

8-9 HALİS EGEMEN VE YAŞAR CİHAN
Sanıklar Halis Egemen ve Yaşar Cihan’ın "örgüt üyeliğinden" beraatleri onandı.

10-OSMAN HAYAL'E BERAATDEN BOZMA
 Yasin Hayal’in ağabeyi sanık Osman Hayal'in beraat kararı bozuldu.  Katılanların iddiaları doğrultusunda kumaş mağazasının kamera görüntülerinde Ogün’ün arkasındaki kişinin Osman Hayal olduğuna ilişkin iddiaları kamera görüntülerin bir kez daha bilirkişi raporuyla yeniden araştırılıp ondan sonra durumun yeniden takdiri için bozuldu.

11- 7 SANIĞI ZAMANAŞIMI KURTARDI
Sanıklar Veysel toprak, Alper Esirgemez, Osman Altay, Şenol Akduman, Erbil Susaman, İrfan Özkan ve Numan Şişman'ın 2004 teki Mc Donalds olayından sonra Yasin Hayal'i saklamaları iddiası üzerine açılan "örgüte yardım ve suç işleyeni saklama" suçundan 765 sayılı eski TCK’daki hükümleri ve zaman aşımı süreleri bakımından lehe hükümleri uygulanarak zamanaşımından düşme kararı verildi.

COŞKUN İĞCİ HAKKINDAKİ KARAR
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin 19 sanığın yargılandığı davada hakkında hüküm kurulmayan ve bu nedenle dosyası ayrılan sanık Coşkun İğci hakkında Dink cinayetine katıldığına ve terör örgütü üyesi olduğuna dair kesin ve inandırıcı delil bulunamadığı gerekçesiyle beraatına hükmetti. Duruşmaya tutuksuz sanık Coşkun İğci ve avukatı katıldı

İŞTE O MADDE
220. - (1) Kanunun suç saydığı fiilleri işlemek amacıyla örgüt kuranlar veya yönetenler, örgütün yapısı, sahip bulunduğu üye sayısı ile araç ve gereç bakımından amaç suçları işlemeye elverişli olması hâlinde, iki yıldan altı yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Ancak, örgütün varlığı için üye sayısının en az üç kişi olması gerekir.
(2) Suç işlemek amacıyla kurulmuş olan örgüte üye olanlar, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(3) Örgütün silâhlı olması hâlinde, yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza dörtte birinden yarısına kadar artırılır.
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!