Yargıtay kararı: Valiyi yargılamaya gerek yok

Güncelleme Tarihi:

Yargıtay kararı: Valiyi yargılamaya gerek yok
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2016 01:15

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Kırşehir’de Gül Kitabevi, HDP ve bazı vatandaşlara ait iş yerlerinin yakılmasına ilişkin “ihmal suretiyle görevini kötüye kullanmak” ile suçlanan Kırşehir Valisi Necati Şentürk’ü kusursuz buldu.

Haberin Devamı

Kırşehir’de terör protestoları sırasında yakılan Gül Kitabevi’nin sahibi Sait Akıllı’nın suç duyurusu üzerine Vali Şentürk hakkındaki şikâyet, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi.

Başsavcılık, 10 Mart’ta verdiği kararında, ‘ihmal göstererek görevini kötüye kullandığına dair iddianın soyut ve genel nitelikte bulunduğu, somut bilgi ve belgeye dayanmadığı’ gerekçesiyle Vali Şentürk hakkındaki şikâyetin işleme konulmamasını kararlaştırdı.

Dayanak olarak da Kırşehir Valiliği’nin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdiği savunma yazısı gösterildi. Yazıda, “Olayın beklenmeyen hal niteliğinde ve aniden geliştiği, büyüyeceğine dair emare bulunmadığı, dar kapsamlı istihbarat dışında önceden haber alınamadığı, müdahale edilmesine karşın engellenmelerinin başarılamadığı; gazlı ve coplu müdahalede bulunulmasına karşın HDP il binası ve iş yerlerinin yakılarak tahrip edildiği” belirtildi. Gül Kitabevi’nin sahibi Sait Akıllı’nın avukatı Hatem Göksu, Danıştay’a başvurarak, karara itiraz etti.

Haberin Devamı

Valiliğin yazısında; 6 ve 8 Eylül 2015’te Dağlıca’da 16 askerin, Iğdır’da 13 polisin şehit edildiği ve şehit polislerden birinin Kırşehirli olduğu ifade edildi. Bu saldırılar üzerine Ülkü Ocakları ve Alperen Ocakları’nın açıklama yapacağına dair duyum alındığı, o gün valilikteki asayiş toplantısında tedbirlerin belirlenip Emniyet’e iletildiği anlatıldı. Başlangıçta, 500-600 kişilik bir grubun yürüdüğü, kalabalığın 8 bin kişiyi bulduğu kaydedildi. Bir grubun “emirleri dinlemeyip güzergah değiştirerek farklı yöne yürüdükleri” savunuldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!