Yargıtay kararı: Kaynanaya hakaret boşanma nedeni

Güncelleme Tarihi:

Yargıtay kararı: Kaynanaya hakaret boşanma nedeni
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2018 21:24

Yargıtay, boşanma davalarında emsal teşkil edecek bir karara daha imza attı. Kaynanaya hakaret eden gelini ağır kusurlu bulan Yüksek Mahkeme, bunu boşanma sebebi saydı. Kararda “Kadın (gelin) yararına tazminata hükmedilmesi doğru değil” denildi.

Haberin Devamı

ŞİDDETLİ geçimsizlik yaşayan çift, Bursa 6’ncı Aile Mahkemesi’nde karşılıklı boşanma davası açtı. Davacı kadının boşanma davasını kabul eden mahkeme, kusurlu davranışlarda bulunduğu öne sürülen kocayı tazminata mahkûm etti. Yargıtay 2’nci Hukuk Dairesi ise emsal nitelikte bir karara imza attı.

‘GELİN AĞIR KUSURLU’
Kaynanaya hakaretin ağır kusur sayıldığı kararda, şöyle denildi: “Davacı-karşı davalı kadının da eşine ve kayınvalidesine hakaret ettiği, eşini tehdit edip fiziksel şiddet uyguladığı anlaşılmaktadır. Bu duruma göre boşanmaya sebebiyet veren olaylarda davacı-karşı davalı kadın, erkeğe göre ağır kusurlu olup, ağır kusurlu eş yararına Türk Medeni Kanunu'nun 174/1-2. maddelerinden kaynaklanan maddi ve manevi tazminata hükmedilemez. O halde kadının maddi ve manevi tazminat taleplerinin reddine karar verilecek yerde yanılgılı kusur belirlemesine bağlı olarak kadın yararına maddi ve manevi tazminata hükmedilmesi doğru bulunmamış, hükmün bozulması gerekmiştir.”

İLK KARAR ÇORUM’DA
Kararla birlikte Yargıtay, kaynanaya hakareti boşanma sebebi saydı. Çorum'daki benzer bir davada da Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, kayınvalideye hakareti boşanma sebebi saymıştı. 

BAKMADAN GEÇME!