Yargıtay’dan ‘basın özgürlüğü’ kararı

Güncelleme Tarihi:

Yargıtay’dan ‘basın özgürlüğü’ kararı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2012 00:00

İşçi Partisi Genel Başkanı Perinçek’in, Taraf ve Yeni Şafak’a açtığı davalarda tazminat ödenmesine hükmeden mahkemenin kararları, Yargıtay 4’üncü Hukuk Dairesi’nce bozuldu. Kararda, gerçek olduğu belirtilen haberlerin kamu yararının bulunduğu ifade edildi.

Haberin Devamı

YARGITAY 4’üncü Hukuk Dairesi, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in Taraf ve Yeni Şafak gazetelerine açtığı davalarda, Perinçek’e tazminat ödenmesine hükmeden yerel mahkeme kararlarını bozdu. Perinçek’in Tuncay Güney’in kendisine yönelik ifadesinin yayınlanması sonrasında Yeni Şafak Gazetesi’ne açtığı davaya yönelik oybirliğiyle alınan kararda, basın özgürlüğünün anayasayla güvence altına alındığı anımsatıldı. Bu güvencenin, toplumun, sağlıklı, mutlu ve güvenli yaşayabilmesini amaçladığı belirtilen kararda, özetle şöyle denildi: “Bu da halkın toplumu ilgilendiren konularda bilgi sahibi olmasıyla mümkün hale gelir. Basın, olayları izleme, araştırma, değerlendirme, yayma ve böylece kişileri bilgilendirme, öğretme, aydınlatma ve yönlendirmede yetkili ve sorumludur.
Suç olmayabilir
Bu tür davaların çözümünde ayrı ölçütlerin koşul olarak aranması, genel durumlardaki hukuka aykırılık teşkil eden eylemlerin değerlendirilmesinden farklı bir yöntemin izlenmesi gerekir. Basın dışı bir olaydaki davranış biçiminin hukuka aykırılık oluşturduğunun kabul edildiği durumlarda, basın yoluyla yapılan bir yayındaki olay hukuka aykırılık oluşturmayabilir. Basın özgürlüğü ile kişilik değerlerinin karşı karşıya geldiği durumlarda, hukuk düzeninin çatışan iki değeri aynı zamanda koruma altına alması düşünülemez. Temel ölçüt kamu yararıdır. Gerek yazılı ve gerekse görsel basın, yayının gerçek olmasını, kamu yararı bulunmasını,  konunun güncelliğini gözetmeli, haberi verirken özle biçim arasındaki dengeyi de korumalıdır. O anda ve görünürde var olup da sonradan gerçek olmadığı anlaşılan olayların yayınından da basın sorumlu tutulmamalıdır. Dava konusu haberde kullanılan başlık, haberin içeriğiyle birlikte bütün olarak değerlendirildiğinde, özle biçim arasındaki dengenin korunduğu, yargılamanın dayanağı olan belgelere dayanılarak yayımlanan haberin görünür bir gerçekliğe uygun olduğu, hukuka aykırılık unsurunun gerçekleşmediği gibi kamu yararı bulunduğu ve güncel bir haber niteliği taşıdığından davacının kişilik haklarına saldırı oluşturmadığı sonucuna varılmaktadır.”
Güncel ve gerçek
Yargıtay 4’üncü Hukuk Dairesi, Taraf’ta Perinçek’in bir sanığa, ifadelerini geri çekmesi için para talep ettiği yönündeki haberle ilgili tazminat kararını da oybirliğiyle bozdu. Daire, haberin içeriği ve veriliş şekline göre güncel, görünür ve gerçeğe uygun, öz ve biçimi birbirine uygun ve içeriğinde davacının kişilik haklarına saldırı oluşturabilecek bir ibare taşımadığına hükmetti.       

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!