Yargıtay, bariyerleri sökmeyen Gökçek'i sorumlu buldu

Güncelleme Tarihi:

Yargıtay, bariyerleri sökmeyen Gökçeki sorumlu buldu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2007 20:05

Yargıtay, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ABD Büyükelçiliği etrafına güvenlik amacıyla yapılan bariyerleri sökmediği gerekçesiyle Gökçek alehine açılan tazminat davasını reddeden mahkeme kararını bozdu. Yargıtay, Gökçek'in davacıya tazminat ödenebileceği yönünde karar verdi.

Yargıtay, Ankara 12. İdare Mahkemesi’nin verdiği yürütmenin durdurulması kararına rağmen bariyerlerin yıkılması kararına uymayan kamu görevlisinin tazminatla sorumlu tutulabileceğini belirtti. Yargıtay bu tazminatın kınama kararı şeklinde de olabileceğini ve bunun basın ilanı yoluyla duyurulabileceğini de kaydetti.

11 Eylül olaylarından sonra Ankara'daki Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği'nin üç bir yanına güvenlik amaçlı bariyerler yerleştirilmişti. Bu durum, tepkilere neden olurken, bariyerin sökülmesi Valilikle Büyükşehir Belediyesi arasında önce yetki tartışmasına neden olmuş, konu daha sonra yargıya taşınmıştı.

Uzun süren yargı süreci sonunda bariyerin sökülmesi kararlaştırılmış ve bunda Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkili kılınmıştı. Ancak geçen sürede bu bariyerler sökülmemişti.

Bunun üzerine Başkan Gökçek alehine Avukat Tezcan Çakır tarafından dava açılmıştı. Ankara 22. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen davada, Çakır'ın 25 bin YTL’lik maddi ve manevi tazminat talebi reddedilmişti.

Davanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 4. Hukuk Dairesi ise ret kararını bozdu.

Yargıtay’ın bozma gerekçesinde, yürütmeyi durdurma kararı Gökçek'e usulüne uygun olarak tebliğ edildiği halde yasada öngörülen süre içerisinde gereğinin yapılmadığı kaydedildi. Kararda, bu durumun "davacının kişilik haklarının zarar görmesi" olarak değerlendirilmesi gerektiği kaydedildi.

Yargı çevreleri mahkemenin basın yolu ile kınama kararı vermesinin emsal teşkil edeceğini belirterek, “Böyle bir karar çıkarsa Ankara Büyükşehir Belediyesi Mahkeme kararı ile kınanmış olacak” yorumunu yaptılar.

Yargıtay’ın bozma kararının ardından dosya yeniden yerel mahkemeye gönderilecek. Yerel Mahkeme, verdiği ret kararında direnirse dava, Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun gündemine gelecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!