Yargıda paket şoku FP kapatılsa bile kurtulur!

Güncelleme Tarihi:

Yargıda paket şoku FP kapatılsa bile kurtulur
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2000 00:00

Haberin Devamı

LİDERLER zirvesinde, Başbakan Bülent Ecevit'in önerisi ile benimsenen Cumhurbaşkanı'nın 5+5 formülüyle seçilmesini sağlayacak Anayasa değişikliğine, ‘‘Miletvekili maaşları’’ ile ‘‘Parti kapatmanın güçleştirilmesine’’ ilişkin iki madde eklenmesine ilişkin teklif, yargı çevrelerinde şok etkisi yaptı. Yargı çevrelerine göre, Anayasa Mahkemesi'nde esastan inceleme aşamasında bulunan FP'nin kapatma davası, Siyasi Partiler Yasası'nın (SPY) ‘‘Odak’’ olmaktan kapatmayı güçleştiren yeni maddeleri çerçevesinde görüşülecek. FP'yi kurtarmak için çıkarıldığı yorumlarına neden olan yeni SPY, ‘‘Odak’’ olmaktan parti kapatmayı ağır şartlara bağlamıştı. Anayasa'nın 69. maddesindeki ‘‘Odak’’ olmaktan kapatmanın tümüyle kaldırılması veya yasadaki gibi ağır şartlara bağlanması halinde FP'nin kapatılması imkansızlaşacak.

BAŞSAVCI BOŞUNA UĞRAŞIYOR

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, FP mütalaasında, yeni SPY'nin ‘‘Odak’’ olmaktan parti kapatmayı güçleştiren 103. maddesinin Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptalini istemişti. Anayasa Mahkemesi de öncelikle bu iptal istemini görüşüp karara bağlayacaktı. Anayasa'da da paralel düzenleme yapılması halinde, Başsavcının iptal talebi reddedileceği gibi, FP'nin kapatılması yönünde bir karar verilmesi imkansızlaşacak. Bu noktada, FP'nin Hizbullah bağlantısını kanıtlayan ek delillerin önem kazanacağı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş'ın bu delilleri sunmasının zorunlu hale geleceği yorumları yapılıyor.

Yargı kulislerinde, Anayasa değişikliği teklifine geçici bir madde ile ‘‘Bu madde çerçevesinde parti kapatma kararları ortadan kalkar’’ benzeri bir hüküm eklenmesi halinde, FP'nin kapatma kararının bile delinebileceği de öne sürülüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!