Yargıda A’dan Z’ye reform şart

Güncelleme Tarihi:

Yargıda A’dan Z’ye reform şart
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2011 00:00

Hizbullah tahliyelerinin ardından sık sık eleştirilen Yargıtay’ın Başkanı Hasan Gerçeker, mahalle baskısından yakındı.

Gerçeker, “Ceza hukukunda kaos ortamı oluşuyor. Mahalle baskısı, kamuoyu, toplum vicdanı baskısı, bizleri hiçbir zaman kanunu hukuka uygun bir şekilde uygulamaktan alıkoymamalıdır” dedi. Gerçeker, Yargıtay Konferans Salonu’nda dün başlayan ve 2 gün sürecek “Yargıtay Kararları Çerçevesinde Ceza Hukuku Sempozyumu”nun açılışında yaptığı konuşmada, özetle şunları söyledi:
- Yargı, A’dan Z’ye kadar, temelinden, ilk derece mahkemelerine kadar çok geniş bir yargı reformuna muhtaç durumda. Sorunlar kartopu halinde çözümsüz bir yumak haline geldi. İnsanlar, toplum şikayetlerinde haklı. Vatandaşa sorunlarımızı mazeret olarak sunamayız.
- Tutuklama konusunda farklı uygulamalar yapılması, mahkemeler arasında farklı, Yargıtay’da farklılık olması çok üzüntü verici. Bu yapılanların net olmadığını, ceza hukukunun genellilik ilkesine aykırı olduğunu gösteriyor. Ceza hukukundaki farklılığın toplumca anlaşılması zordur. Bu durum bir an önce çözülmeli, yasal ve mevzuat değişikliği için ne gerekiyorsa yapacağız. Yoksa kaos ortamına gidiyoruz.
- Bireysel başvuru hakkı ile Anayasa Mahkemesine nasıl bir yetki verildi, bunu çok iyi görmek lazım. Anayasa Mahkemesi’nin, Yargıtay ve Danıştay’ın verdiği kararı iptal yetkisi yoktur. Bu yetki Anayasa’nın 148’inci maddesine yüzde 100 aykırı olan bir yetkidir. Bir yargı mercinin, son merci olarak verdiği kararı inceleyeceksiniz ve karar vereceksiniz, verilen kararı iptal edeceksiniz, bunun adı temyiz olmayacak. Böyle bir şey olabilir mi? Bu durum, Anayasa Mahkemesi’ne verilen yetki, aynı zamanda kesin hüküm ilkesine de aykırıdır. Bu durum yargıda korkunç bir kaos yaratır, bundan vazgeçilmesi gerekir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!