Yardımlara devam

Güncelleme Tarihi:

Yardımlara devam
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 1999 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'yi yasa boğan yüzyılın depreminin ardından, afet bölgelerine yardımlar yağıyor.

Başbakanlık Kriz ve Yönetim Merkezi'nin aldığı karar doğrultusunda, kamu ve özel kişilerin deprem bölgesinde kullanılmak üzere ellerindeki iş makineleri ve araçları valiliklerin emrine verdi. Bu amaçla illerde deprem bölgesine gönderilmek üzere araçlar hazırlanıyor. Eskişehir'den deprem bölgesine gönderilecek olan kamu ve özel kuruluşlara ait 500'e yakın iş makinesi ve kamyon Muttalip Çayırı'nda hazır bekletiliyor. Vilayet Kriz Masası yetkilileri, araçları deprem bölgelerine göndermek için Ankara'dan talimat beklediklerini söyledi.

İŞADAMINDAN 200 KONUT

Depremzedelere 1 milyon marklık bağışta bulunan ve Afyon'daki şantiyesindeki işleri durdurup makine parkını enkaz kaldırılmasına destek için deprem bölgesine gönderen işadamı Kasım Erşahin, şimdi de 200 konut yapmak için harekete geçti. Afyon Valiliği'ne yazılı başvuran Erşahin, konutların arsa tahsisinden itibaren 12 ay içerisinde tamamlanacağını söyledi.

Manisa Bedensel Özürlüler Derneği de yardımda bulundu. 9 sakat sandalyesi, 13 çift koltuk değneği, üç çadır, 1 yürütgeç, çocukların kendi aralarında topladığı 25 milyon lira, afet bölgesine gönderildi.

KAYSERİ'DE SEFERBERLİK

Kayseri Valisi Mustafa Yıldırım, deprem bölgesine il bazında şu ana kadar nakit ve ayni olarak yarım trilyon liralık yardım yapıldığını söyledi. Hedeflerinin deprem bölgesine nakit olarak 1 trilyon lira yardım toplamak olduğunu belirten Yıldırım, ‘‘Adapazarı Devlet Hastanesi'nin yerine bir hastane yapılması gündeme geldi. Kayseri'ye yakışır, büyük prestijli bir yatırım yapmak istiyoruz’’ dedi. Kayseri Minibüsçüler Odası Başkanı Şevki Dursun, oda olarak 1.5 milyar lira para yardımında bulunduklarını belirtti. Kentteki 10 ayakkabı boyacısı da bir günlük kazançlarını depremzedelere bağışlama kararı aldı.

ÇANAKKALE'DE KALACAK YER

Çanakkale Vali Yardımcısı Mehmet Seyman, Gökçeada İlçesi'ndeki Köy Hizmetleri, Sağlık ve Milli Eğitim, İntepe, Orman ve Çitosan'a ait kampların boşaltıldığını ve bin 557 yatağın, depremzeler için hazırlanarak Başbakanlık Kriz Merkezi emrine verildiğini bildirdi. Çan Belediyesi Yalova'ya her gün 20 ton içme suyu gönderiyor.

Samsun İlkadım Belediyesi, Sakarya'ya 10'ar ton un ve makarna ile 1000 battaniye gönderdi. Yerel yayın yapan Klas TV, 800 bebek bezini Sakarya'ya gönderirken, yerel gazete Halk da ilaç yolladı.

Zonguldak Valiliği'nden Adapazarı'na 273 kamyon gıda ve ilaç, 30 hazır tuvalet ile 2 şer tonluk 2 adet su deposu gönderildi. Türkiye Taş Kömürü Kurumu'ndan 1500 kişi de kurtarma çalışmalarına katılıyor.

İkinci Futbol Ligi’nde mücadele eden Batman Petrolspor Kulübü'nden, depremzedelere 2 milyar 500 milyon lira gönderildi. Memur-Sen Batman Şubesi yetkilileri de, Yalova’ya gıda malzemesi gönderdi.

Kars Belediyesi'nin kampanyasına katılan işadamı Erol Bağış, Bağış, yaklaşık 2 milyar liralık giyecek malzemesi verdi. Rize Valiliği’nin kampanyasında toplanan yiyecek, giyecek, ilaç ve temizlik maddesinden oluşan bir TIR dolusu yardım malzemesi Kocaeli'ne gönderildi. Toplanan bağış 52 milyar liraya ulaştı.

İZMİR'DEN EĞİTİM HİZMETİ

İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü, il bünyesindeki kamu kurum ve kuruluşlarının dinlenme ve eğitim tesislerinde barındırılacak depremzedelerin çocuklarına eğitim hizmeti verileceğini bildirdi. Milli Eğitim Müdürü Zeki Bilgin İnanlı, müdürlüğe bağlı Ürkmez, Foça ve Çeşme'deki 900 yatak kapasiteli tesislerin boşaltılarak hazır bekletildiğini belirtti.

İzmir Valiliği tarafında İzmit'de kurulması planlanan 1000 çadırlık çadırkente, TARİŞ ve TARİŞBANK Genel Müdürlükleri tarafından 300 çadır daha eklenerek kapasitesi bin 300'e yükseltildi.

TRABZON'DAN YARDIM

Trabzon Valisi İsmet Gürbüz Civelek, kamu ve özel sektöre ait 598 iş makinesinin hazır bulundurulduğunu söyledi. Civelek, belediye, Ticaret ve Sanayı Odası ve Esnaf Odaları'nın katkılarıyla ilk aşamada tam teçhizatlı 2 sivil savunma ekibi, 31 kişilik genel afet ekibi, 8 yardım ekibi, Trabzon Belediyesi'nden yeterli araç ve gereç ile 45 kişilik yardım ekibi, 12 kamyon gıda ve ihtiyaç malzemesi, 2 kamyon su, 2 ambulans, 5 doktorun bölgeye gönderildiğini, bankalarda açılan hesaplarda 10 milyar lira toplandığını söyledi.

Adana'nın merkez Yüreğir ilçesi'nin amatör kümede mücadele eden takımı Yavuzlar İdman Yurdu'nun küçük sporcularının katkılarıyla sağlanan, iki kamyon gıda ve temizlik maddesi bölgeye gönderdi.

Hatay'ın Dörtyol İlçesi'nce 5 teknik ekip ile birlikte 3 kamyon gıda ve tıbbi ilaç, 3 kamyon yardım malzemesi, 2 kepçe, 3 kamyonet kurtarma aracı bölgeye gönderildi.

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ GÖREV BAŞINDA

Kayseri'de Fierra Mobilya Fabrikası, bir hafta süreyle mobilya yerine, 4 kişilik bir ailenin barınabileceği çadırlardan üretmeye başladı. Fabrika, bir haftada yaklaşık 300 çadır üretecek.

Konya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü de yardım kampanyasına 499 milyon lira ile katkıda bulundu.

Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Atilla Eriş, deprem faciasının yaralarının sarılması için üniversitenin 24 saat görev başında olduğunu bildirdi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, bakanlığına bağlı toplam 1850 kişi kapasiteli dinlenme ve eğitim tesislerinin boşaltıldığını bildirerek, buralara evsiz kalan depremzedelerin yerleştirileceğini belirtti. Deprem bölgesine bakanlık tarafından daha önce gönderilen 100 ton un, 50 ton pirinç, 25 ton peynire ek olarak 5 ton daha pirinç gönderildi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!