Yardım seferberliği

Güncelleme Tarihi:

Yardım seferberliği
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 1999 00:00

Haberin Devamı

Tüm imkanlarını harekete geçiren belediyeler, İstanbullular'ın yardım elini afet bölgesine ulaştırıyor.

Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul ilçe belediyeleri, deprem bölgesine yardım ulaştırmak için adeta seferberlik ilan etti. Vatandaşların topladığı yardımlar, belediyenin sağladığı araçlar ve yardım konvoylarıyla afet bölgelerine taşınıyor. Belediyeler iş makinelerini de teknik ekiplerini kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmalarına destek olması için deprem bölgelerine gönderiyor.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

Her gün bir milyon ‘Halk Ekmek’

Büyükşehir Belediyesi deprem bölgesine yiyecek ve ilacın yanısıra iş makineleri, yakıt gönderdi. Seyyar tuvaletler kurdu, haberleşmeyi hızlandırmak için bir telsiz role merkezi oluşturdu.

Büyükşehir Belediyesi, depremden hemen sonra bölgeye sorumlu amir gözetiminde 15 kişilik ekip, kaynak makinası, 1750 su bidonu, üç tanker su, 10 seyyar kırıcı, 1540 battaniye, motorin tankeri, 14 sahra tuvaleti, jenaratör, iki beton kırıcı, 20 kamyon ekmek, 100 kişilik kumanya, 50 iş eldiveni, klor ve ilaç gönderdi. Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Halk Ekmek Fabrikaları ekmek üretimimi arttırdı. Hergün toplam iki milyon ekmek üreten Halk Ekmek bu ekmeklerden bir milyonunu İstanbul dışındaki afet bölgelerine gönderilip ücretsiz dağıtımına başlandı.

İSKİ ise afet bölgelerinde büyük ihtiyaç duyulan tuvalet sorununu çözebilmek amacıyla Adapazarı, Avcılar, Kazlıçeşme, Yenikapı ve Bağcılar'a sahra tuvaleti kurdu. İlk aşamada yapılanlara ek olarak 215 sahra helası daha kurulacağı açıklandı.

Telsiz istasyonu kuruldu

Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada İzmit-Yalova ve Gölcük bölgeleri arasında görüşme sağlanması için İzmit, Yuvacık Döngel Tepesi'ne Telsiz Role Merkezi kurulduğu belirtilerek ‘‘Adapazarı için yakın kanal (simpleks) görüşme yapabilmek için telsiz ağı kuruldu. Özel eğitimden geçirilmiş 31 kişilik mühendis ve teknikerlerden oluşan 5 teknik ekip afet bölgelerine intikal ettirilmiştir. Afet bölgesinde yolların ve depremden zarar gören alanların dezenfeksiyonu için 200 ton ilaç ve 6 tanker gönderilmiş, 1000 çadırlık Çadırkent kurma çalışmalarına başlanmıştır’’ denildi.

Harita çıkartılıyor

Yaklaşık 600 kişiyi barındırabilecek İSKİ'ye ait Silivri kampının depremzedelere tahsis edilmek üzere hazırlıkların yapıldığı belirtilen açıklamada, afet bölgelerinde uçuşlar yapılarak 1/5000 ve 1/1000 ölçekli haritaların elde edilmesi için çalışmalar yapıldığı, Gölcük Donanma Komutanlığı ile Bahçecik Belediyesi'nin acil ihtiyacı olan boru ve bağlantı parçası gönderildiği bildirildi.

Gönüllüler aranıyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan Kriz Merkezi, deprem bölgesine yardım yapmak isteyenleri bekliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, depremzede vatandaşlara yardım etmek isteyenlerin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kriz Merkezi’nin 512 55 00’dan dahili 400-401 numaralı telefonları ile 511 71 27 numaralı faksına başvurabilecekleri belirtildi. Açıklamada ayrıca, Beyaz Masa ekibinin de günün 24 saati, 512 55 00’dan dahili 596 numaralı telefon ile vatandaşların yardım taleplerini konularına göre İstanbul Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi kriz merkezlerine ulaştırarak koordinasyonu sağladığı belirtildi.

KADIKÖY

Üç TIR, dört kamyonluk yardım konvoyu

Kadıköy Belediyesi Değirmendere'ye teknik malzeme olarak ikişer adet eskavatör, 955 L Caterpiller, jenaratör, kesme makinası, kırıcı kompresör, 15 aydınlatma direği, 15 adet 1000 watt'lık projektör, 1000 metre elektrik kablosu, bir paletli kanal makinası, iki Ford kamyonet, üç taşıyıcı TIR, üç küçük Mercedes kamyon, kazma-kürek, halat, marangoz malzemeleri, kazı malzemeleri, delici kırıcı gönderdi.

Ayrıca dezenfeksiyon malzemesi olarak ilaçlama makinesi ve ilaçlama ekibi, zefiran, sıhhi ve iş eldivenleri, ceset torbası, kefen bezi, çok sayıda pil, fener, maske ve 200 torba kireç gönderdi.

Halk tarafından toplanan giyim eşyası, battaniye, yatak yorgan, temizlik malzemesi, çocuk maması, çocuk bezi ve gıda maddelerinden oluşan üç TIR, dört kamyon, dört kamyonet dolusu yardım malzemesi de Kadıköy Belediyesi tarafından deprem bölgesine ulaştırıldı. Kurulan temaslar sonucu Belçika'dan 1,5 ton yardım malzemesi, Almanya'dan ise yarım ton sağlık malzemesi temin edildi.

Kadıköy Belediyesi, Avcılar bölgesine de beşer bin ekmek, pet su, iki bin beş yüz kutu süt ve meyve suyu, kuru erzak, ilaç, tetanoz aşısı, ölü torbası, eldiven ve dezenfeksiyon malzemesi gönderildi.

ADALAR

Adalar Belediyesi ve Adalar Kaymakamlığı'nın deprem felaketzedeleri için başlattığı yardım kampanyasında bugüne kadar 300 ton civarında yardım toplandı. Adalılar yardımlarını partiler halinde, deniz yoluyla deprem bölgelerine ulaştırıyor.

Büyakada'da kurulan kriz merkezi 24 saat çalışarak Büyükada, Heybeliada, Kınalıada ve Burgazada'dan yardım topluyor.

Yardımlar Adalar Belediyesi önüne getirilip tasnif edildikten sonra teknelerle afet bölgelerine gönderiliyor. Adalar Belediyesi afet bölgesine ayrıca çıkartma gemileriyle beş iş makinesi ve 20 işçi gönderdi.

Adalar Belediye Başkanı Coşkun Özden, ilk günden itibaren adalarda yaşayanların seferber olduğunu belirterek ’’24 saat çoluk çocuk, hep birlikte battaniye, gıda, ilaç topladık. Büyük yolcu motorlarıyla bir seferde 25 - 30 ton yardım malzemesi gönderiyoruz. Deprem bölgelerinin deniz kıyısında olması işimizi kolaylaştırdı’’ dedi.

Adalar'ın deprem felaketini hasarsız atlattığını belirten Özden ’’Ancak adaların, fay hatları açısından özel bir konumu olduğu bir kez daha anlaşılmıştır. Bu nedenle, acil ve köklü tedbirleri şimdiden almamız gerekir’’ dedi.

BAHÇEŞEHİR

12 bin kişilik mutfak kurdular

Bahçeşehir Belediyesi ‘‘Dayanışma için elele kampanyası’’ başlattı. Kriz masalarıyla irtibata geçerek ihtiyaçları tespit eden belediye yetkilileri, ekiplerce toplanan yardımları konvoylar halinde felaket bölgelerine gönderdi. Bahçeşehir Belediyesi, İzmit Körfezi'nde 12 bin kişiye yemek çıkartabilen seyyar aşevini dün öğle saatlerinde Kıraç'ta hizmete soktu.

Ayrıca Adapazarı'na iki TIR, Gölcük'e bir TIR, Yalova'ya jenaratör ve çöp kamyonları gönderdi. Hergün üç TIR malzeme sevkiyatı da devam etmekte.

PENDİK

Ramazan çadırı Derince'ye

Pendik Belediyesi Derince'de bin kişilik aşevi kurdu. Ramazan'da kurulan iftar çadırını Derince'ye gönderen Pendik Belediyesi hergün sıcak yemek dağıtıyor. Yaklaşık yüze yakın personeli ve iş makinalarıyla enkaz kaldırma çalışmalarını da yürüten Pendik Belediyesi vatandaşlardan gelecek yardımları da bölgeye iletiyor.

BAKIRKÖY

30 kamyonluk konvoy yolda

Bakırköy Belediyesi ve Marmara Boğazları Belediyeler Birliği Başkanı Ahmet Bahadırlı depremden hemen sonra vatandaşlara çağrıda bulunarak giyecek, yiyecek ve ilaç gibi deprem bölgelerine ulaştırılmak üzere yardım malzemelerini çok acil olarak Bakırköy Belediye Merkez Binası'na ulaştırılmasını istedi. Vatandaşların belediyeye ilettiği yardım malzemeleri 30 kamyonluk bir konvoyla afet bölgelerine ulaştırıldı. Adapazarı, Yalova ve İzmit'e de ilaçlama ekipleri, işmakineleri gönderildi. Bakırköy Belediyesi'nden yapılan açıklamada, yardımların süreceği ve bölgeye ilaç, temizlik maddesi, çocuk maması, çocuk bezi gibi malzemelerin gönderileceği belirtildi. (Bilgi almak için 0212 543 73 00 nolu telefonu arayabilirsiniz.)

BAYRAMPAŞA

Derince’ye işmakinesi

Bayrampaşa Belediyesi, deprem sonrasında ilçede meydana gelen hasarın onarımı tamamlandıktan sonra teknik ekip ve iş makinelerininin bir kısmını afet bölgelerine gönderdi. İzmit ve Adapazarı'na gönderilen belediye ekipleri ve ekipmanları, depremden büyük hasar gören Derince ve Erenler'de kurtarma çalışmalarına katılıyor.

Eminönü

Ambulans gönderildi

Eminönü Belediyesi deprem bölgesine bir ambulans, iki doktor ve hemşire gönderdi. Ayrıca yardım toplama kampanyası başlattı. Yardımlar semtleri dolaşan araçlarla ve semtlerde oluşturulan yardım toplama yerlerinde toplanıyor. Toplanan yardımlar belediyenin imkanlarıyla bölgeye ulaştırılacak. Ayrıca bir ambulans, 2 doktor ve hemşire bölgeye gönderildi.

BEŞİKTAŞ

1500 ton gıda gönderdiler

Beşiktaş Belediyesi deprem bölgesine şimdiye kadar bin 500 ton gıda malzemesi, 15 mühendis, çeşitli cihazlar ve iş makinaları, ilaç ve pansuman malzemeleri ve Almanya'dan özel ceset torbalarını ulaştırdı. Deprem bölgelerindeki kırsal yerlere kendi imkanlarıyla ulaşmaya çalışan Beşiktaş Belediyesi yetkilileri seyyar mutfaklar oluşturarak sıcak yemek servisi yapacaklarını açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!