Yaratık avcısı İnsanoğlu, UFO'ları uzayda bulmaya hazırlanıyor

Güncelleme Tarihi:

Yaratık avcısı İnsanoğlu, UFOları uzayda bulmaya hazırlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 1998 00:00

Haberin Devamı

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, tarihinin en büyük ve en pahalı projesini aşama aşama gerçekleştiriyor. Projeye göre ‘‘Space Invasion 4’’ (SI4) adlı uzay gemisi, dünya dışında yaşayan canlıları, bir başka deyişle UFO'ları bulmak ve tanışmak üzere uzaya yollanacak. SI4, çok özel bir uzay gemisi. Asıl amacı, evrende yalnız olup olmadığımızı tespit etmek. Bu asıl görevi dışında göktaşlarını incelemek, diğer uzay araçlarına yakıt ikmali için üs işlevi görmek gibi irili ufaklı pekçok görevi daha var. Boyu 300, eni ise 100 metre olarak tasarlanan uzay gemisinin ağırlığı, 1000 ton olacak. SI4, Cape Canaveral'daki uzay üssünde tasarlanıyor. Dev uzay gemisinde 4'ü kadın, 7'si erkek 11 astronot görev yapacak. Ekip başkanı ilan edilen 29 yaşındaki Kaptan Brodersen ve arkadaşları, Güneş Sistemi'nin dışında yapacakları 7 yıllık uzun yolculuk için geceli gündüzlü hazırlanıyorlar. Bu yolculuğun çok riskli olduğunu, nasıl sonuçlanacağını şimdiden kestirmenin de çok güç olduğundan adları gibi eminler.

ÜÇ PARÇALIK GEMİ

SI4, üç ana modülden oluşuyor. Ön modülde kumanda merkezi yer alıyor. Orta modül, astronotların yaşacağı ve çalışacağı bölüm. Kütüphane, yatak odaları, spor ve eğlence merkezi gibi çeşitli birimlerden oluşuyor. Arka modülde ise, bir kentin tüm elektrik ihtiyacını karşılayacak kadar güneş panosu var. SI4'ün bu üç ana parçası, bir roket aracılğıyla yolculuğa ayrı ayrı çıkacak ve uzayda monte edilecek. SI4, bugüne kadar yapılmış tüm uzay araçlarıyla kıyaslanmaycak kadar yüksek bir hızda yol alacak.

NASA, proje için dünya dışı canlılar konusunda şimdiye kadar elde edilen tüm verileri topladı. Milyonlarca disketlik bir bilgi söz konusu ve bunlar, Cape Canaveral'daki eğitim merkezinde astronotlara aktarıyor.

Eğitim merkezinde olası bir karşılaşma anında, astronotlarla dünya dışı canlılar arasındaki iletişimin nasıl kurulacağı konusu da araştırılıyor. Bu amaçla astronotlara ‘‘yaratıkların’’ anlayabileceği düşünülen bir işaret dili öğretiliyor. Kaptan Brodersen, ‘‘Biz dünya gezegeninden barışçıl amaçlarla geldik’’ demeyi öğrenmiş, ancak karşısındakilerin kendisini anlayıp anlamayacağını bilmediğini söylüyor. Kaptan Brodersen, yaratıklar tarafından saldırıya uğrayıp uğramayacaklarından da emin değil...

SI4'te yüksek teknoloji ürünü elbiselerle çalışacak olan 11 astronot, fiziki olarak da eğitiliyor. Ekibe, herhangi bir tehlikeye karşı savunma taktitleri öğretiliyor. NASA yetkilileri, uzayda bir sıcak savaşın bile taktiklerini düşünüyorlar. Dev uzay gemisi, yüksek teknoloji ürünü silahlarla da donatılacak. Ancak bunların ne tür silahlar olabileceği son derece gizli.

NASA yetkilileri, ‘‘Bizi bir yerlerde beklediklerinden hiç şüphemiz yok’’ diye konuşuyorlar ve heyecanla beklenen ilk karşılaşma sonrasında belki de çok köklü bir dostluk başlayacağını belirtiyorlar.

ABD'de çok gizli olarak hazırlanan projeye göre bir grup astronot, çok özel bir uzay aracıyla dünya dışı canlıları arayacak. Astronotların yolculuğu tam 7 yıl sürecek. Uzayda gerçekleşmesi mümkün bir ‘‘tanışma’’ esnasında ortaya çıkacak iletişim sorunlarını aşmak için de çalışmalar yapılıyor.

Buzlar altında hayat

Tam 6 yıldan beri güneş sistemindeki gezegenler ve özellikle Jüpiter hakkında bilgi toplayan Galileo uzay aracının gönderdiği son fotoğraflar, Jupiter'in 4 uydusundan biri olan Europa'da yaşamın bulunması olasılığını artırdı. Europa, Güneş'ten çok uzakta olduğu için yüzey ısısı ortalama eksi 150 derece civarında. Bilim adamları arasındaki en yaygın teoriye göre, yüzeydeki su hemen katılaşıyor ve buz haline geliyor. Gezegenin iç katmanlarında ise volkanik faaliyetler devam ediyor. Bu yüzden uydunun buzla kaplı yüzeyinin altındaki belli bölümlerde yaşam olma olasılğı çok yüksek.

Uzay aracına jübile

NASA tarafından 25 yıl önce Jüpiter gazegenini incelemek üzere gönderilen küçük uzay aracı ‘‘Pioneer-10’’un (Öncü) görevini yıllar önce tamamlamasına ve güneş sisteminin bilinen sınırlarını terk etmek üzere olmasına karşılık, dünyaya sinyal göndermeyi sürdürdüğü açıklandı. NASA, Pioneer-10'in parçalanmamasını ‘‘mucize’’ olarak değerlendiriyor. Yetkililer, bu uzay aracını dinlemenin artık çok masraflı hale geldiğini bildirdiler ve ‘‘Öncü’’ için jübile kararı aldıklarını açıkladılar.

Pioneer-10, 1973 yılındaki teknoloji ile 25 yıl önce uzaya fırlatıldı. Jüpiter ile ilgili bilgileri insanlığın hizmetine ileten uzay aracı, beklenmedik biçimde yoluna devam etti. Bugünlerde güneş sisteminin bilinen sınırlarını terk etmek üzere olan Pioneer-10''un dünyadan 10 milyar kilometre uzaklıkta olduğu açıkladı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!