Yaralı lider

Güncelleme Tarihi:

Yaralı lider
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 23, 2013 00:00

İsrail’de daha fazla oy almak amacıyla Evimiz İsrail partisiyle ittifak yaparak seçime giren Başbakan Binyamin Netanyahu lider çıksa da umduğunu bulamadı. Oyların tamamına yakını sayılırken, Netanyahu ittifakı 120 sandalyeli meclise toplam 31 vekil gönderiyor. Toplam 60 sandalye çıkaran sağcı partiler, hükümet için gerekli vekil sayısı olan 61'e erişememiş durumda. Netanyahu 11 vekil kaybederken seçimin en büyük sürprizi bir gazetecinin lideri olduğu merkez Gelecek Var partisi.

Haberin Devamı

Oyların yüzde 99.5'i sayılırken, Netanyahu’nun partisi Likud ile eski Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’ın lideri olduğu Evimiz İsrail partisinin kurduğu ittifak 120 sandalyeli meclise (Knesset) 31 vekil gönderebiliyor. İki partinin ayrı ayrı girdikleri son seçimlerde çıkardıkları vekil sayısı ise 42’ydi.

İkinci sırayı ise eski bir gazeteci olan 49 yaşındaki Yair Lapid’in liderliğini yaptığı ve merkezde bulunan Yesh Atid (Gelecek Var) almaya hazırlanıyor. Gelecek Var 19 sandalye ile yeni koalisyon hesaplarında kilit konuma gelmiş durumda. İşçi Partisi ise 15 vekille 3’üncü sırayı alıyor.

NETANYAHU’NUN İŞİ ZOR

Seçimin şimdiye kadarki tartışmasız yıldızı olan aşırı sağcı Naftali Bennett’in lideri olduğu Yahudi Evi’nin performansı ise taraftarlarında biraz hayalkırıklığı yaratmış durumda. Bennett’in partisinin 11 sandalye alması bekleniyor. Bir diğer aşırı sağcı parti olan Şas ise meclise 11 vekil gönderiyor. Merkezdeki Meretz ve eski Dışişleri Bakanı Tzipi Livni’nin başkanlığını yaptığı Hareket’in de 6’şar sandalye alacağı öngörülüyor. Sağcı partiler toplamda 60 sandalyeyle hükümet kurulması için gerekli sayıya erişememiş durumda. Nitekim merkez sol partiler de aynı şekilde 60 sandalyeye ulaşmış durumda.

Haberin Devamı

Ortaya çıkan tablo, Netanyahu’nun çok da istemediği ılımlı partilere yönelmesini zorunlu kılıyor.

Analistlere göre Lapid baÅŸta olmak üzere ılımlı kanadın yaptığı bu oy patlaması halkın Netanyahu’ya güçlü bir uyarısı.Â

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!