Yapılandırma ile SSK ve Bağ-Kur borcunda 648 milyon tahsilat oldu

Güncelleme Tarihi:

Yapılandırma ile SSK ve Bağ-Kur borcunda 648 milyon tahsilat oldu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2008 00:00

SSK ve Bağ-Kur prim borçlarının yeniden yapılandırılması kapsamında 27 Mayıs’tan bugüne kadar toplam 312 bin 413 başvuru yapıldı. Yapılan başvuruların matrah tutarı 3 milyar 54 milyon YTL olurken, net 648 milyon YTL tahsilat yapıldı.

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, SSK ve Bağ-Kur prim borçlarının yapılandırılması kapsamında 312 bin 413 başvuru yapıldığını belirterek, matrah olarak yapılandırma başvuru tutarının ise 3 milyar 54 milyon YTL olduğunu kaydetti. Çelik, 27 Mayıs’ta yürürlüğe giren yasa kapsamında bugüne kadar net 648 milyon YTL’lik tahsilat yapıldığını söyledi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik düzenlediği basın toplantısında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Kayıt dışı istihdamla mücadele amacıyla yapılan yasal düzenlemelerin yanında ALO 170 kayıt dışı ihbar hattını hayata geçirdiklerini ifade eden Çelik, Haziran’da kayıt dışı ve bilgi edinme amacıyla 54 bin 663 kişinin bu hattı kullanarak Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurduğunu dile getirdi.

SSK ve Bağ-Kur prim borçlarının yapılandırılmasıyla ilgili yasal düzenlemenin 27 Mayıs’ta yürürlüğe girdiğini anımsatan Çelik, bu düzenleme ile peşin ödemelerde prim borçlarına ilişkin ceza ve faizin yüzde 85’inin, 12 aya kadar taksitlendirmelerde ceza ve faizin yüzde 55’inin, 24 aya kadar taksitlendirmede ise yüzde 30’unun silindiğini belirtti. SSK’lı 615 bin 254 işyerinin borcu bulunduğunun altını çizen Çelik, yapılandırmaya giren borç tutarının ise 9 milyar 890 milyon YTL olduğunu kaydetti. Çelik, yeniden yapılandırma çerçevesinde 106 bin 45 SSK’lı işyerinin başvuru yaptığını söyledi.

Son başvuru 28 Temmuz

Bağ-Kur’lu 1 milyon 425 bin 707 kişinin borçlu olduğunu dile getiren Çelik, yapılandırmaya giren borç tutarının da 16 milyar 373 milyon YTL olduğuna dikkat çekti. 206 bin 368 Bağ-Kur’lunun başvuru yaptığını belirten Çelik, matrah olarak bugüne kadar yapılandırma başvuru tutarının ise 3 milyar 54 milyon YTL olduğunun altını çizdi. Çelik, yeniden yapılandırma kapsamında 648 milyon YTL’lik tahsilat yapıldığını vurguladı. Yurttaşları uyaran Çelik, "Borçların yapılandırılmasıyla ilgili başvuru tarihinden itibaren peşin ödemelerde bir al içerisinde, taksitli ödemelerde ilk taksitin bir ay içerisinde ödenmesi zorunluluğu bulunuyor. En son başvuru tarihi de 28 Temmuz. Bu süre ne Bakan tarafından ne de Bakanlar Kurulu tarafından uzatılması kesinlikle söz konusu değil" dedi.

Hastanelerde suiistimaller var

SAĞLIK uygulamalarına da değinen Faruk Çelik, 2002 yılında hastanelere 13 milyon başvuru yapıldığını, bunun 2007 yılında 34 milyonu aştığını ifade etti. Sağlıkta yapılan açılımların suiistimali de beraberinde getirdiğini vurgulayan Çelik, kamu, özel, üniversite hastanelerinde yapılan yolsuzluklara örnekler verdi. Çelik, konuşmasına şöyle devam etti: "Bazı kamu veya özel hastanelerde çok sayıda kişiye birden fazla branşta poliklinik muayenesi yapılmakta olup, bu sayı bazı hastanelerde beş altı branşa çıkıyor. Bazı hastanelerde bu şekildeki fatura tutarlarının hastanelerinin toplam cirosunun yüzde 30’unu bulduğu görüldü. Üniversite hastaneleri, özel hastaneler, tıp merkezleri, dal merkezlerinde son dönemlerde yapılan inceleme ve araştırmalarda gerek hasta sayısı gerekse fatura tutarları açısından olağandışı artışlar yaşandığı belirlendi. 2007’inin son dört 2008’in dört aylık dönemleri değerlendirildiğinde iki ile sekiz kadar artış olduğu tespit edildi."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!