Yapay kalp devrimi

Güncelleme Tarihi:

Yapay kalp devrimi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2001 00:00


Haberin Devamı

ABD'de aralarında Türk bilimadamı Prof Dr Mehmet Öz'ün de bulunduğu Abiomed uzmanları tarafından geliştirilen yapay kalp, ilk kez bir hastaya nakledildi.

Ünlü kalp cerrahı Prof.Dr. Mehmet Öz'ün danışmanlığını yaptığı Abiomed firması tarafından geliştirilen ve AbioCor adı verilen yapay kalp, titanyum ve plastikten üretilmiş bir sihirli pompa. AbioCor'un üretim aşaması sırasında firma, Prof.Dr. Öz'ün kalp ve dolaşım sistemiyle ilgili bilgi ve tecrübelerinden yararlandı.

ABD'nin Louisville kentindeki Jewish Hastanesi'nde kimliği açıklanmayan Amerikalı hastaya takılan son teknoloji ürünü kablosuz yapay kalp, tıpta devrim niteliği taşıyor. Dakikada 8 litre kan pompalayabilen, yaklaşık 1 kilogram ağırlığında, greyfurt büyüklüğündeki yapay kalp, diğerlerinin aksine, pillerle birlikte komple göğüs kafesinin içine yerleştirilebiliyor.

Vücuda giren kablolarla sürekli bir enerji kaynağına bağlı kalmıyor. Böylece hasta, bir komodin büyüklüğündeki güç kaynağını yanında bulundurmak zorunda kalmadan, özgürce hareket edebiliyor. Normal bir elektrik prizinden şarj edilebilen ve bele takılan dış manyetik bobin (pil), deri altına yerleştirilen iç manyetik bobine elektrik şarjını veriyor.

Yine bele takılan güç yönlendirici, pilden aldığı elektriği, bobine veriyor. Pil, 30 dakika ömürlü ancak gerektiğinde şarj edilebilen pille destekleniyor. Kalp, 75 bin dolara üretiliyor ve toplam 300 bin dolar maliyetle takılabiliyor. Kalbin tanıtımı için AbioMed'de düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Prof.Dr. Öz, şunları söyledi:

‘‘Eğer alet dört, beş, altı yıl çalışırsa, masrafına değer. Ama sadece bir yıl çalışırsa, kimse bizim sağlık bütçemize değerli bir katkıda bulunduğumuzu düşünmez.’’

Yeni cihaza eleştiri ise, ürettiği ‘‘Jarvik-7’’ adını verdiği yapay kalple, 1980'li yıllarda bir hastanın 600 gün yaşamasını sağlayan Robert Jarvik'ten geldi. Jarvik, cihazı ‘‘sahte umut, samimi ancak yanlış yönlendirilmiş bir çaba’’ olarak değerlendirdi. Jarvik, ‘‘AbioCor o kadar büyük ki, en az 100 kilo ağırlığındaki insanlara takılabilir’’ diye konuştu.

ABD'nin tanınmış kalp cerrahlarından Michael E. DeBakey de AbioCor'un yardımcı cihaz olarak asla başarılı olamayacağını öne sürerken, Abiomed grubunu, ancak tek alternatifleri yapay kalp olan az sayıdaki hasta için yaptıkları önemli çalışma ve sağladıkları önemli gelişme nedeniyle de övdü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!