Yanlış ateşe bakanlık el koydu

Güncelleme Tarihi:

Yanlış ateşe bakanlık el koydu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2010 09:46

İçişleri Bakanlığı, Hatay'ın Hassa ilçesinde konuşlanan güvenlik görevlilerinin ateş açması sonucunda yanlışlıkla 2 köylünün öldüğü olayla ilgili inceleme başlattı.

Haberin Devamı

HATAY’ın Hassa İlçesi’nde askerlerin köylüleri terörist sanarak ateş etmesi sonucu 62 yaşındaki Mustafa Fil ve 61 yaşındaki Ali Dalmış'ın öldüğgü 72 yaşındaki Mehmet Sak'ın da yaralandığı olayla ilgili İçişleri Bakanlığı soruşturma başlattı. Bakanlık olayı araştırmak üzere 2 müfettiş görevlendirdi. Ölenlerin cenazesi ise otopsi yapılmak üzere Adana’ya getirildi.

İlçeye bağlı Dedemli Köyü’ne bağlı Çardak Yaylası Şekerim Deresi mevkiinde, dün 2 kişinin ölümüyle sonuçlanan kekik toplamaya çıkan 4 köylüye ididaya göre ‘dur’ ihtarına uymayınca  askerlerin terörist sanıp ateş etmesine, İçişleri Bakanlığı el koydu. İçişleri Bakanlığı, olayı soruşturmak üzere 2 müfettiş görevlendirdi. Müfettişler, Hassa’ya gelerek soruşturmaya başladı.

CENAZELER MİNİBÜSLE TAŞINDI

Terörist sanılarak öldürülen Mustafa Fil ile Ali Dalmış’ın cenazeleri, otopsi için bu sabah Adana Adli Tıp Kurumu’na getirildi.

Hassa’da cenaze aracı bulunmaması nedeniyle Cumhuriyet Savcılığı’nın tahsis ettiği özel bir minibüsle taşınan cenazeleregetirinler arasında bulunan, olayda yaralanan Mehmet Sak’ın oğlu 50 yaşındaki Hasan Sak da bulundu.

Babası ve akrabalarının kekik toplayama gittiğini belirten Hasan Sak, “Askerlerin hepsinde gece görüş dürbünleri ve teçhizatları var. Üstelik gündüz oluyor, terörist sanıyorlar. Böyle şey olur mu? Olay yeri incelemesi yapılırken ben oradaydım. 16 metreden ateş ettikleri belirlendi. Bu kadar kısa mesafeden nasıl tanıyamıyorlar. Onlar yaşlı insanlardı. Ayırt edemiyorlar mı? Arabalarını yola bırakıp gitmişler. Askerler arabaları da mı görmedi, sesi de duymadılar mı?” dedi. Hasan Sak, haklarını savunacaklarını söyledi.

65 YAŞINDA TERÖRİST OLUR MU?’

Ölenlerden Mustafa Fil’in özel güvenlik görevlisi olan oğlu 27 yaşındaki Murat Fil de olayla ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. 65-70 yaşındaki insanların terörist sanılarak öldürülmesinin izahının mümkün olmadığını söyleyen Murat Fil, “Havanın sisli olduğu yönünde söylenti vardı. Ama oradaki insanlara sorun, ‘sis gördüm’ demeyeceklerdir. Benim de çocukluğum orada geçti” dedi.

Olayın ormanlık yerde geçtiğini kaydeden Murat Fil, “Ormanlık bir yer. Madem ki öyle bir şey, sivillerin gidişine neden izin veriliyor? Bize de herhangi bir uyarı yapılmadı, o bölgeye çıkılmaması yönünde. İnsanlar yine oralara çıkıyor. Ormanlık alan orası ama, sivil ve teröristin ayırt edilemeyeceği bir yer değil. Suç duyurusunda bulunacağız, takipçisi olacağız” diye konuştu.

VALİ: DUR İHTARINA UYMAMIŞLAR

Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, köylülerin askerlerin ‘dur’ ihtarına uymayarak kaçmaya çalışmaları nedeniyle terörist sanıldığını söyledi.
Olaydan üzünrtü duyduklarını kaydeden Vali Lekesiz, “Bölge dağlık ve hassas bir bölge. Bu nedenle jandarma ekipleri orada konuşlanmıştı. Bu olaydan üzgünüz. İçişleri Bakanlığı’nca ve adli merciler tarafından olayla ilgili gereken soruşturma yapılıyor. Dileğimiz bu olayların bir daha yaşanmaması” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!