Yanakları al al 10 yılda ölmez

Güncelleme Tarihi:

Yanakları al al 10 yılda ölmez
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2008 00:00

Birçok efsanevi yönetmeni keşfeden yapımcı Hürrem Erman'ın hayatı kitap oldu.

Memduh Ün'den Atıf Yılmaz'a, İsmail Dümbüllü'den Lütfi Akad'a kadar birçok efsanevi yönetmeni keşfeden yapımcı Hürrem Erman'ın hayatı kitap oldu. Rıza Kıraç tarafından kaleme alınan ve "Hürrem Erman: İzlenmemiş Bir Yeşilçam Filmi" adlı biyografik kitapta, Türkan Şoray'la ilgili bölüm dikkat çekiyor.
Memduh Ün'den Atıf Yılmaz'a, İsmail Dümbüllü'den Lütfi Akad'a kadar birçok efsanevi yönetmeni keşfeden, Zeki Müren, Belgin Doruk, Orhan Gencebay, Perihan Savaş, Hülya Koçyiğit, Ediz Hun, Erol Taş, Cüneyt Arkın, Zeki Alasya ve Metin Akpınar gibi akla gelecek her Yeşilçam filmindeki oyuncuyla çalışan yapımcı Hürrem Erman'ın hayatı kitap oldu. Rıza Kıraç tarafından kaleme alınan ve "Hürrem Erman: İzlenmemiş Bir Yeşilçam Filmi" adlı biyografik kitapta Yeşilçam'ın ünlü isimlerinin ilginç anıları var.

Sultan nasıl mahkemelik oldu

Hürriyet
"Hıçkırık" filmi için başrolde Türkan Şoray düşünülmüş hatta anlaşma bile yapılmıştır. Set günü çekimlere gelmeyen Şoray yüzünden tüm çekimler iptal edilmiştir. Şoray farkında olmadan bir başka film için de aynı döneme imza atmıştır. Rolü Hülya koçyiğit'e veren Hürrem Erman, Türkan Şoray'a da dava açmıştır. Elinde sözleşme olduğu halde Hürrem Erman bu davayı kaybeder, hakim gerekçe olarak "Hürrem Bey, filmlerinizi çok seviyorum ama sanatçı emekçidir, onların aleyhinde karar olmaz. Zaten Türkan Hanım, yanakları al al bir kadın. Verem olsa da 10 yılda ölmez o kadın. Çekmek istediğiniz 'Hıçkırık' filminde ise 3 günde ölüyor der.

Hürriyet Yaşar Kemal 5000 lirayı nasıl kaptı?

Yaşar, bana daha önce de birkaç öykü anlatmıştı ama hiçbiri gerçekleşmedi. Çukurovalı (Yaşar Kemal'den bahsediyor) hep yazma vaatlerinde bulunurdu fakat arkasını getiremezdi. Bu öyküyü de sevmiştim ama Yaşar'a güvenmiyordum. Bu da ötekler gibi olacak nasıl olsa deyip biraz da teşvik olsun diyerek birden 'Yaz ulan sana benden 5000 lira çalışır' dedim. O parayla en az üç senaryo alabilirdim. Yaşar benim sözlerim karşısında derhal ayağa kalktı ve cebinden bir tomar kağıt çıkardı. 'O anlattığım öykünün tasdikli senaryosu' dedi. Yılmaz Güney ile Pervin Par'ın oynadığı 'Ala Geyik'in senaryosuydu.

Hürriyet
* Yılmaz Güney hastalık hastasıymış

Ala Geyik filminin bir sahnesinde at yarışı çekilecektir. Çekimler sırasında Yılmaz Güney attan düşüp başını bir taşa vurunca başı kanar. Çok önemli bir yaralanma değildir ama Yılmaz Güney, biraz hastalık hastasıdır. Bunun farkında olan Atıf Yılmaz bu olayı pek önemsemez. Ama Yılmaz Güney beyninin kafatasından akacağı korkusuna kapılır. Atıf Yılmaz, Güney'i tedavisi için İstanbul'a gönderir. Güney'i havaalanında Hürrem Erman karşılar ve hastaneye götürür. Yapılan tetkikler sonucu Güney'e doktorlar "çalışabilir" deyince Yılmaz Güney biraz bozulur.

Hürriyet* Hülya Koçyiğit, Ajda'ya nasıl yenildi?

1963’te Ses dergisinin düzenlediği yarışmaya, sonradan çok ünlü birer isim olacak Hülya Koçyiğit, Ajda Pekkan ve Ediz Hun katılmıştı. Hun o dönemi şöyle anlatıyor: "Ajda ile ben seçildik ve altışar filmlik bir sözleşme imzaladık. Ajda fiziği ile kazanmıştı zaten. Hülya ise Susuz Yaz'ı bitirmişti ve bir anlamda pr'ı olsun diye yarışmaya sokulmuştu."

Ajda'ya kim "senden oyuncu olmaz" dedi

1963 yılında Ayhan Işık'la Ajda Pekkan'ın başrollerini paylaştığı "Şıpsevdi"nin yönetmeni Orhan Aksoy'du. Ajda sürekli Orhan Aksoy'a "Nasıl bir oyuncuyum, iyi oluyor mu" diye soruyordu. Cevap olarak Aksoy, "Sen sinemada büyük bir oyuncu, büyük bir star olamayacaksın ama bir müzik starı olacaksın" dedi.

Hürriyet
Berlin ödülü

Bu dönemde Hülya Koçyiğit başka bir şirketle "Susuz Yaz"ı çeker. İlk başlarda hiç teklif gelmezken, filmin Berlin Film Festivali'nde ödül almasıyla Koçyiğit'e teklif yağmaya başlar. Bu teklifler arasında Erman kardeşlerin yarışmada kaybettiği 6 filmlik anlaşma da vardır. --

Aşk yaşandı mı?

Ediz Hun aralarındaki ilişki magazinleşmediği için basının kendilerinden intikam aldığını söyler: "Sanırım bir anlamda medya bizden sansasyon yapmadığımız için öç aldı. Hülya ile ilişkimiz olsaydı da bence doğal karşılanmalıydı. Çünkü film çekiyoruz, çoğu romantik filmler ve tüm günü beraber geçiriyoruz. Onun için Hülya ile ben kimsenin yapamadığını yapıp dost olduk." Ediz Hun, "Samanyolu" filminde Hülya Koçyiğit'le arasındaki problemi anlatmaz ama isminin Koçyiğit'ten önce ve daha büyük yazılmasını ister. Bu da bir sorunun varlığını gösterir.

Karpuzculuk yapan ünlü

Zeki Alasya ve Metin Akpınar'ın birlikteliğinin kronikleşmesinin nedeni Orhan Gencebay'ın başrolünü oynayacağı "Dertler Benim Olsun" filminde Zeki Alasya'nın oynamasına Ertem Eğilmez'in izin vermemesidir. Senaryosunu Safa Önal'ın yazdığı filmi önce Osman Seden'in çekmesi düşünülmektedir ve film onun Erman Film'e ilk çalışması olacaktır. Osman Seden karpuzculuk yapan orhan Gencebay'ın yanında Zeki Alasya'yı oynatmayı düşünür. Bu düşüncesin Ertem Eğilmez'e iletir ve izin ister. Ama Eğilmez buna izin vermez. Gerekçesi Zeki Alasya ile Metin Akpınar'ın ikili olması ve filmlerde ancak brlikte oynayabilecekleridir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!