‘Yalnız Şehit’e 2 lider

Güncelleme Tarihi:

‘Yalnız Şehit’e 2 lider
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2012 00:00

Başbakan Tayyip Erdoğan, Azerbaycan ziyaretinin 2’nci gününde, 1918’de şehit düşen ve kemikleri yıllarca Bolşevikler’den saklanan, içinde tek bir Türk askerin gömülü olduğu Şeki kentindeki şehitliği ziyaret etti.

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’a Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve eşi Mihriban Aliyeva eşlik etti. Yalnız Şehit, Mehmet Emin Resulzade önderdiliğinde 1918’de kurulan Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti’nin bağımsızlık mücadelesine destek için Osmanlı’nın Nuri Paşa komutasında bölgeye gönderdiği Kafkas İslam Ordusu’nda savaştı. O dönemde Bolşevik ve Ermenilerle karşı yürütülen savaşta şehit düşen askerin mezarı yıllarca Bolşevikler’den gizlendi. Şehitlik 2002’de restore edildi. 2 lider bu kısa brifingin ardından şehitliğe gül bıraktı.

'YALNIZ ŞEHİT'E 2 LİDER - FOTO GALERİ

Şeki Han Sarayı hatırası

ERDOĞAN ve Aliyev ailesi 250 yıllık Şeki Han Sarayı’nı da gezdi. Başbakan Erdoğan’a Şeki Han Sarayı, geleneksel şapkacılık sanatı olan papakçılık, Han Sarayı’nın pencerelerinde de kullanılan Şeki’ye özgü şebeke sanatı ve geleneksel kalaycılıkla ilgili kapsamlı bilgi verildi. Enerji Bakanı Taner Yıldız da beyaz bir papak giydi. Taner, ustanın yanına oturarak kalay yapmayı denedi. Diğer bir geleneksel Türk sanatı olan taş oymacılığının bir ustası tarafından Erdoğan’a, üzerinde Şeki Han Sarayı’nın resmi bulunan çay taşı hediye edildi. Erdoğan ve Aliyev’in bir sonraki durağı tarihi Alban Kilisesi ve Cuma Mescit’i oldu. Liderlerin son durağı ise tarihi Yukarı Kervansaray’dı. Erdoğan ve Türk heyeti buradaki yemeğin ardından Ukrayna’ya uçmak üzere Azerbaycan’dan ayrıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!