Yalçınbayır: Kopenhag kriterlerinin yüzde 48'i tamam

Güncelleme Tarihi:

Yalçınbayır: Kopenhag kriterlerinin yüzde 48i tamam
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2003 17:43

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ertuğrul Yalçınbayır, AB üyeliği sürecinde Kopenhag kriterleri çerçevesinde vaat edilen orta ve uzun vadeli siyasi kriterlerin şu anakadar yüzde 48'inin yerine getirildiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Avrupa Birliği Genel Sekreterliği Genel Sekreter Yardımcısı Tunay İnce de AB'nin 1964 yılından bu yana Türkiye'ye kredi ve hibe olarak toplam 7.5 milyar euro ödemeyi taahhüt ettiğini, ancak bunun yaklaşık 3 milyar euroluk bölümünün  kullanılabildiğini ifade etti. Bunda, Yunanistan'ın vetosu gibi nedenlerin yanı sıra gerekli projelerin hazırlanamamasının da etkili olduğu vurgulandı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Avrupa Birliği Komisyonu Arasında Merkezi Finans ve İhale Biriminin Kurulması ile Ulusal Fonun Kurulmasına İlişkin Mutabakat Zabıtlarının Onaylanmasının Uygun Bulunduğu Hakkında Kanun Tasarısı'' kabul edildi.

Bu arada, AK Parti Isparta Milletvekili Semih Bilgiç tarafından hazırlanan ve toplantıda hazır bulunan tüm üyeler tarafından imzalanan ''Bu hibe ve fonların Türkiye'nin uluslararası rekabet gücünü artırıcı ar-ge projelerine öncelikle ve çoğunlukla tahsisi, Avrupa Birliği'ne üyelik hazırlıklarının hızlandırılması içingereklidir'' şeklinde bir ibarenin komisyon raporuna eklenmesi benimsendi.

Haberin Devamı

SİYASİ KRİTERLER

Görüşmeler sırasında milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Ertuğrul Yalçınbayır, bu tür mutabakat ya da anlaşmaların AB'ye aday tüm ülkelerle imzalanan tip sözleşmelerden olduğunu ve tüm ülkelerde de başarıyla uygulandığını ifade etti.  Yalçınbayır, ayrıca Türkiye'nin Kopenhag kriterleri çerçevesinde vaat ettiği orta ve uzun vadeli siyasi krtilerlerin yüzde 48'ini yerine getirdiğini ifade etti.

AB Genel Sekreterliği Genel Sekreter Yardımcısı Tunay İnce de AB'nin Türkiye'ye vaat ettiği hibe ve kredileri ne ölçüde kullandırttığı yolundaki sorulara cevap verdi. İnce, Türkiye'ye AB üyelik sürecinin başladığı 1964 yılından bu yana toplam 7.5 milyar euro kredi ve hibe vaat edildiğini ancak, bunun yaklaşık 3 milyar euroluk bölümünün kullanılabildiğini ifade etti.

Bu hibe ve kredilerin kullanılamamasında Yunanistan vetosu gibi engellemeler yanında bugüne kadar yeterli proje hazırlanamamasının da etkili olduğu ifade edildi. Projeler tamamlandıkça bu hibe ve kredilerin de kullanılabileceği kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!