Yakuplu: Ne var, ne yok!

Güncelleme Tarihi:

Yakuplu: Ne var, ne yok
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 1998 00:00

Haberin Devamı

İstanbul'un göbeğinde Yakuplu diye bir belde. Neredeyse isminden başka hiçbir şeyi yok: Sokakları isimsiz, su tesisatı 30 yıllık, telefon bağlatılamıyor, ağaçları kesiliyor. Muhtar belediye başkanını, başka Yakupluluları suçluyor.

Büyükçekmece'ye bağlı Yakuplu Beldesi'nin merkez muhtarından bir şikayet aldık. Muhtar Behçet Demirtaş, beldenin içinde bulunduğu sahipsiz durumdan yakınıp bizi gözümüzle görmemiz için muhtarlığa davet etti. Bu ihbarı ciddiye aldık çünkü Behçet Bey telefonda bize aynen şöyle dedi: ‘‘Size adres vermek isterdim ama burada sokakların ismi bile yok. Sora sora bulacaksınız muhtarlığı. Hemen caminin yanındayız.’’

Yakuplu'ya doğru yola çıktık. Burası yüzlerce modern konutun yükseldiği Beylikdüzü'nün burnunun dibinde. Tatilya adlı dev eğlence merkezine 500-600 metre uzaklıkta. Fakat muhtarın söylediği gibi sürekli soruyoruz, çünkü sokak levhaları yok. Hızla gelişmekte olan bir bölgede Yakuplu. İhlas Holding'in Marmara Evleri, YAPKUR isimli bir kooperatifin binaları inşa ediliyor. Mermeciler, Bakırcılar gibi sanayi kollarının büyük siteleri kurulmuş. Fakat Yakuplu unutulmuş gibi.

Beldede en son su çalışması YSE (Yol-Su-Elektrik İdaresi) tarafından 1967 yılında o zamanın nüfusu olan 700-800 kişiye göre yapılmış. Şimdiki nüfus 15 bin dolayında. Kurulan kooperatif evlerine altyapı yetersizliğinden telefon bağlanamıyor. Ve daha birçok eksikliği, birçok yanlışlığı anlatıyor Behçet Bey.

Muhtar başkanı suçluyor

Muhtara göre bu eksikliklerin sorumlusu 1994 yılında kurulan belde belediyesi. Muhtar, ANAP'lı Başkan Cemal Kahraman'ın yeterince çalışmadığı için beldenin bu halinin sürdüğünü söylüyor. İddialara göre Başkan Kahraman, 99 bütçesi 4 trilyona varan belediye kaynaklarını belde halkının değil, Kayserili hemşehrilerinin yararına kullanıyor. Asfaltlanan cadde yeniden asfaltlanıyor, sonra aynı yol bir başka firma tarafından yeniden asfaltlanıyor. Ama ikisinin de sahibi aynı kişi ve Kayserili. Bu kişinin ismini ticari itibarını düşünerek şimdilik yayınlamıyoruz ama belediye başkanının söz verdiği halde bu durumun böyle olmadığını gösteren belgeleri bize ulaştırmaması iddiaların doğruluk olasılığını güçlendiriyor.

Muhtar, sokakların hala isimsiz olması, altyapının yetersizliği, vs. gibi şikayetlerin yanısıra İstanbul'un azalan sayılı yeşil alanları arasında bulunan Haramidere Koruluğu'nun da imhasına belediye tarafından gözyumulduğu kanısında. Koruluk Tekirdağ'da bile bilinen İstanbul'un sayılı tarihi mesire yerleri arasında yer alıyor ama burası şimdi imara açılmış. Asırlık ağaçlar için çürük raporları hazırlanmış ve kesim yapılıyor.

İddiaları ilettiğimiz Başkan Kahraman ise tümünü reddediyor. Kendisine karşı politik tavır geliştirildiğini söyleyen Celal Kahraman belediye yönetiminin canla başla Yakuplu halkı için çalıştığını söylüyor. İçme suyu için İSKİ'ye başvurulmuş. Ama ne su şebekesi ne de kanalizasyon altlyapısı için henüz sonuç alınamamış. İSKİ'nin inşa etmekte olduğu 24 bin tonluk su deposu bittiğinde beldeye su bağlanacakmış. Başkana göre, telefon sorununda da hata Telekom'un. Burada 150 bin hat kapasiteli bir santral olmasına karşın Telekom henüz altyapı çalışmasına başlamamış. Kahraman, Haramidere Korusu'nun imara açılması kararının 1/25 binlik planda Bayındırlık Bakanlığı tarafından onaylandığını belirtiyor. Bu alanın yüzde 35'ini belediye almış, kalan yerde ise sağlık tesisleri kuruluyormuş. Koca İstanbul'da rehabilitasyon merkezi kuracak yer kalmamış gibi...

‘Yahu biz şeftali miyiz?’

Sokakların isimsizliğine gelince başlı başına bir haber konusu. Çünkü başkan sokakların isimsizliğine gerekçe olarak vatandaşların isim beğenmezliğini gösterdi:

‘‘Biz yeni bir belediye olduğumuz için göreve geldiğimiz yıldan bu yana daha önceden hazırlanmış mevzi imar planlarını birleştirmeye çalışıyoruz. Ana arterlere isimlerini verdik, sokaklara numara koyduk; tabelacıya gönderdik ve 15 gün içinde takacağız. Sonra isim vermek de hassasiyet gerektiren bir iş. 'Bozkurt Sokak' diyorsunuz vatandaş tutuyor solcu olduğu için karşı çıkıyor. 'Şeftali Sokak' diyorsunuz 'Yahu biz şeftali miyiz?' diye kızıyor.’’

Değerli okuyucular, şimdi siz söyleyin isimbeğenmez Yakuplululara sokakların isimsiz kalması müstehak değil mi? Başkan yine sabırlı insan, başkası olsa Yakuplu adını da atardı. Yakuplu'daki gelişmeleri sizlere bildirmeye devam edeceğiz, çünkü bu işin takipçisiyiz.

ALKIŞLAR

Bir ‘tarihi bina’ daha kurtuluyor

İstanbul'un o tarihi, fakat metruk binalarından biri daha kimliğini ve ışıltısını geri kazanıyor. 1314 yılında Galata semtinde meydana gelen yangından sonra Cenevizliler tarafından Ceneviz Ticaret Sarayı olarak inşa edilen, ancak metruk halde bulunan bir bina, yapılacak restorasyndan sonra Tanıtım ve Kültür Merkezi olarak kullanılmak üzere 29 yıl süre ile İstanbul Defterdarlığı'nca Galata Derneği'ne kiralandı. Bina, 11 Aralık 1998 günü Galata Şenliklerinin başlangıcında İstanbul Defterdarlığı'nca Galata Derneği'ne teslim edildi.

YÖNETENLERİN DİKKATİNE

KUZGUNCUK

İskelemi geri istiyorum!

Kuzguncuk'tan bizi arayan Çetin Viranyalı adlı okurumuz, Kuzguncuk vapur iskelesinin durumunu anlattı. 3-4 aydır iskele, sağ tarafındaki çöküntü yüzünden yarı yarıya tahrip bir durumdayken geçen hafta bütünüyle kullanılamaz hale gelmiş. Okurumuz, iskelede onarım adına hiç bir hareketlilik görmediğini, görevlilere sorduğunda ise henüz ihalenin yapılmadığını öğrendiğini anlattı. Şimdi Kuzguncuk vapur iskelesi kullanılmıyor. Ve vapur yolcuları bir an önce iskelesinin onarımı için gerekli girişimlerin yapılmasını bekliyor.

GÖZTEPE

Neden bu kadar geç?

Göztepe'den arayan bur okurumuz SSK Göztepe Hastanesi'nin ana girişinin saat 10.00'dan önce açılmadığını bildirdi. Bu yüzden hastane kapısında büyük bir yığılma meydana geliyormuş.

Ne tezat değil mi, hastaneler insan yaşamını kolaylaştıran yerler olacağına, tersine bir eziyet kapısına dönüşüyor....

DÜZELTME

Sokak köpekleri konusunda, 14 Aralık Pazartesi günü yayınladığımız 'Belediyeler Yarışıyor' bölümümüzde, Şişli Belediyesi'ne ait numamara yanlış çıkmıştır; doğrusu 221 85 89.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!