Yakında erkekleri geçecekler

Güncelleme Tarihi:

Yakında erkekleri geçecekler
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 1999 00:00

Haberin Devamı

Kısa süre öncesine kadar, erkeklerin atletizm pistlerinde tartışılmaz bir üstünlüğü olduğu ve bunun sonsuza dek süreceği kabul ediliyordu. En iyi dereceleri hep erkeklerin elde etmesi, kadınların onları birkaç adım geriden takip etmesi normal sayılıyordu. Ancak artık bu görünüm değişiyor. Kadınların dereceleri dikkate alınarak yapılan projeksiyonlar, yakın gelecekte erkeklerin bazı dallarda geride kalmaya başlayacağını gösteriyor.

Kadınların atletizm pistlerindeki müthiş hamlesini gösteren inanılmaz rakamlar var. Örneğin maratonda 1960 yılından bu yana kadınlar koşma zamanını yüzde 36 oranında azaltmayı başardılar. Kadınların maratonda start ve finiş çizgileri arasında kat ettiği zaman 3 saat 40 dakikadan 2 saat 21 dakikaya inmiş durumda. Erkeklerin aynı dönem içinde gösterdiği başarı ise sadece yüzde 6.6... Erkeklerde maraton koşma zamanı, 2 saat 21 dakikadan 2 saat 6 dakikaya geriledi. Bu göstergelerden yola çıkan sporbilimcilerin geleceğe dönük tahminlerine göre kadınlar, 15 yıl içinde maratonda erkekleri geçecek.

ZEKA VE BECERİ

Kadınların geleckte erkekleri sollayacağı spor dalları, genelde dayanaklılığa ve zekaya dayanan branşlardan oluşuyor. Örneğin maraton, uzun mesafe yüzme ve triatlon. Bu dallarda daha hızlı ve güçlü bir performans ortaya koymaya başlayan kadınların bugüne kadar geride kalmasının başta gelen nedenleri, erkeklere göre daha az eğitim fırsatından yararlanmaları. Bu yüzyılın başlarında erkeklerin önünde daha fazla erkek atlet modelinin bulunması da, onları büyük adımlarla öne geçirmiş. İngiltere'deki Spor Hekimliği ve Egzersiz Bilimi Enstitüsü Başkanı Tom Cochrane'in görüşüne göre, son 5-10 yıl içinde kadınların önündeki modellerin sayısı artmaya başlayınca, performans da hızlı bir tırmanış göstermeye başladı.

SÜPER KADINLAR

En zorlu spor dallarından biri olan yüzme maratonunda kadınlar erkekleri geride bıraktı bile. Avustralyalı Shelley Taylor-Smith, karma yarışlarda birçok birincilik elde etti. Bunlardan biri de Sydney Limanı'nda yapılan uluslararası yüzme maratonuydu.

Diğer bir dayanıklılık sporu olan triatlonda da 15 yaşındaki Henrietta Freeman, erkeklerle yarışıp hepsini geride bıraktı. Yani hem 400 metre yüzme, hem 7 km bisiklet, hem de 3 km koşuda birinci geldi.

Feministlerin görüşüne göre erkeklerle eşit fırsat ve destek gördükleri takdirde kadınlar, orta vadeli mesafelerde de erkeklerle başa güreşebilirler. Yeni feminist akımın öncülerinden Natalie Angier, geçenlerde yayınlanan yeni kitabında, ‘‘Kadınlar, aslında zannettiklerinden çok daha güçlüler. Bugünkü eğilim devam ettiği takdirde, kadınlar gelecek yüzyılda erkeklerde aynı hızda koşacak’’ diyor.

Uzmanlar, kadınların ‘‘sprint’’ gibi sadece kas gücü gerektiren dallarda erkekleri geçmesinin mümkün olmadığını öne sürerken ‘‘Ancak teknik beceri ve eğitimin ön planda olduğu dallarda kadınlar daha avantajlı’’ diye görüş belirtiyorlar. Kadınların bir avantajı da spor psikolojisi, spor bilimi ve beslenme alanındaki yeni gelişmelere erkeklere göre daha açık olmaları. Tabii olimpiyatlarda kadınların da yarışabildiği dalların giderek artması bu alanda olumlu rol oynuyor. Ne var ki, bugün olimpiyatlarda sadece erkeklerin yer alabildiği branşların sayısı 165'i buluyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!