Yakan iki hata

Güncelleme Tarihi:

Yakan iki hata
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2000 00:00

Haberin Devamı

Hüseyin Velioğlu

Kaçırdıkları İzzettin Yıldırım'ın cep telefonunu kullanınca polis yerini buldu.

Hacı İnan

Kavacık'taki örgüt evini eşi Müesser İnan adına satın alarak çok önemli bir iz bıraktı.

GÜNEYDOĞU illerinde yoğunlaşan operasyonlar üzerine İstanbul'a ‘‘Hicret’’ eden Hizbullah terör örgütünü, lider kadrosunun tedbirsizliği çökertti.

İstanbul'da peşpeşe kaçırılan işadamlarıyla ilgili araştırmalar sırasında örgüt lideri Hüseyin Velioğlu'nun kaçırılan Zehra Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı İzzettin Yıldırım'ın cep telefonunu kullanması, birçok sahte kimlik kullanmalarına rağmen örgütün Kavacık'taki merkezinin Hacı İnan'ın eşi Müesser İnan'ın adına satın alınması örgütün su yüzüne çıkmasına neden oldu.

TAPU KAYITLARI TARANDI

İstanbul'da işadamlarının peşpeşe kaybolması üzerine, büyük kentlerdeki ‘Hicret evleri’ne yerleştikleri yönünde bilgiler gelen Hizbullah'a yönelik istihbarat çalışmalarına ağırlık verildi.

Polis, örgütün lideri Hüseyin Velioğlu ile ikinci adamı Hacı İnan'ın da İstanbul'a geldiği yolunda bilgilerden harekete geçerek, Tapu Kadastro Marmara Bölge Müdürlüğü kayıtlarını incelemeye aldı. İlk elemede, Hüseyin Velioğlu ve Hacı İnan adına raslanmadı.

Tapu kayıtlarındaki arama sınırlarını genişleten polis, bu kez Velioğlu ve İnan soyadlarındaki kişiler adına düzenlenmiş tapuları incelemeye aldı.

KARA ÇARŞAFI ELE VERDİ

Araştırma sırasında, İnan soyadını taşıyan pekçok kişi arasında, Kavacık, Mühendis Çıkmazı'ndaki evin sahibi Müesser İnan'ın kara çarşaflı fotoğrafı polislerin dikkatini çekti.

Polis, 1999 yılında müteahhit Mehmet Altan'dan 50 milyar liraya alındığı tapu kayıtlarına işlenen ve örgütün karargáhı olma ihtimali üzerinde durduğu Beykoz'daki tripleks villayı 24 saat izlemeye aldı.

Müteahhit Mehmet Altan'dan 360 bin dolara (200 milyar lira) alınan villanın, tapu kayıtlarında, 50 milyar liraya satılmış gibi gösterildiği belirlendi.

CEP TELEFONU SİNYALİ

Kavacık'daki villada Velioğlu'nun ölü ele geçirildiği operasyon, bir cep telefonundan gelen sinyalle başladı. Velioğlu'nu, kaçırdığı iş adamının telefonuyla konuşması ele verdi.

Kaçırılan işadamlarıyla ilgili araştırmalar sırasında İzzettin Yıldırım'ın cep telefonunun içindeki sim kartı çıkaran Velioğlu'nun başka bir sim kart takarak kullandığı belirlendi. Yıldırım'ın telefonunu dinlemeye alan polis, aynı telefona başka bir sim kartı takıldığını ve yeni sim kartı takılan telefonla Hizbullahçıların konuştuğunu saptadı.

17 OCAK DÖNÜM NOKTASI

Cep telefonunun izlenmesi sonucu, tapu kayıtlarından daha önce adresi belirlenen ve teknik takibe alınan Kavacık'taki villadan konuşulduğu belirlendi.

17 Ocak günü içeride kaç kişi olduğunu belirlemek amacıyla sivil bir polisin adres sormak için villaya gidip kapıyı çalması üzerine üst kattan ateşle karşılık verilmesi üzerine operasyona başlandı.

Örgütün lideri Hüseyin Velioğlu'nun ölü, Edip Gümüş ve Cemal Tutar'ın sağ yakalandığı operasyondan sonra Hizbullah'ın korkunç yüzünü ortaya çıkaran Türkiye çapındaki operasyonlar başladı.

KAVACIK MERKEZ ÜS

Dört saat süren çatışma sonunda yasadışı Hizbullah örgütünün lideri Hüseyin Velioğlu'nun ölü, Hizbullah'ın askeri kanat sorumlusu Cemal Tutar ile İç Anadolu, Ege ve Marmara sorumlusu Edip Gümüş'ün de sağ olarak ele geçirildiği villanın İstanbul'a 'Hicret' eden örgütün merkez üssü olduğu belirlendi.

Velioğlu'nun ölmeden önce yok etmeye çalıştığı dokümanlar tek tek incelendikçe Cumhuriyet tarihinin en hızlı ve en kapsamlı operasyonları birbirini izledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!