Yahnici'den Küba savunması

Güncelleme Tarihi:

Yahniciden Küba savunması
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2000 00:00


MHP Genel Başkan Yardımcısı Şevket Bülent Yahnici, Küba'dan bir açıklama göndererek, basında yer alan haberlerde, gezinin sulandırıldığını bunun da Küba nezdinde itibar sarsıcı olduğunu savundu.

Yahnici, kendisinin de yer aldığı TBMM heyetinin Küba gezisinin ''son derece haksız şekilde magazin olayı halinde takdim edilmeye kalkışıldığını'' belirtti. Yahnici, Küba'dan gönderdiği yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verdi:

''Basın-yayın organlarında çıkan bu geziyle ilgili haberleri öğrenince gördük ki, heyetimizin Küba gezisi son derece haksız bir şekilde 'bir magazin olayı' halinde tamamen ve adeta 'turistik bir gezi' şeklinde takdim edilmeye kalkışılmış, konu saptırılmış ve sulandırılmış, hiç yaşanmamış ve vaki olmamış gerçek dışı olaylar uydurulmak suretiyle gezi asıl maksadından ve fonksiyonundan uzaklaştırılmaya çalışılmıştır.

'Gezinin korsan çıktığı', 'Heyetin Paris'te kaybolduğu', ''MHP'lilerin yaşasın sosyalizm diye bağırarak şarap kadehi kaldırdıkları', 'Milletvekillerinin diskotekte Tarkan şarkısıyla göbekattıkları' gibi hiç yaşanmamış ve sadece magazin gayretiyle uydurulan haberler bizi üzmekle kalmamış, Küba halkı ve devleti nezdinde milletimiz ve devletimiz hakkında, Küba ile ilişkilerimiz hususunda hoş olmayacak düşünceler duyulmasına da sebep olmuştur. Çünkü, bu tür bir 'işleri sulandırma' gayretinin ilişkide bulunduğumuz yabancılara bu hafiflikte yansıyor olması olsa olsa bizim onlar nezdindeki itibarımızı sarsar. Buna sebep olmaya hiç kimsenin hakkı yoktur. Nitekim Küba Dışişleri Bakanlığı konunun Türk medyasında bu derece hafife alınması ve sulandırılması gayretleri karşısındaki üzüntü ve eseflerini heyetimize iletmişlerdir.''

'Küba'yı keşfetmek sevgili basınımızın işi değil'

Basında yer alan haberleri irdeleyerek, gerçekle ilişkisi bulunmadığına ilişkin açıklamalarda bulunan Yahnici, şunları kaydetti:

''Bu gezinin 'turistik amaçlı' bir 'magazin olayı' olmadığı açıktır. Fakat ne yazık ve görülüyor ki, sevgili basınımız işin ciddi,resmi, faydalı yönüyle hiç alakalı değildir. Bir Türk entelektüeli gözüyle Küba'yı keşfetmek, hala 'sosyalist' olduğunu iddia etmekte olan bu ülkenin bağımsız mücadelesini tahlil etmek, yüzbinlerin toplandığı bir miting meydanının heyecanını ve sebeplerini yansıtma gayretinde olmak ve benzeri ciddi işlerle uğraşmak ve bunları Türkiye'ye aktarma çabasını göstermeyi tercih etmek, anlaşılıyor ki, sevgili basınımızın işi değil...''

Gezinin ne olup olmadığının, hangi makamlarla kişi ve kurumlara hangi görüşmelerin yapıldığının, kamuoyuna ve ilgili mercilere aktarılacağını bildiren Yahnici, ''Fakat yine öğrendiğimize göre, 6-7 günden bu tarafa Türkiye'deki TV ekranlarında gezinin ilk gününde ve Pazar'a denk gelmesi sebebiyle Küba tarafının uyguladığı program mucibince gerçekleştirilen bir plaj gezisinin görüntüleriyle tekrar tekrar veriliyor olması da bizim değil ama basınımızın ne kadar 'turistik' olduğunun bir göstergesidir harhalde...'' dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!