Yahnici: Ülkücüler çatışmanın tarafı değil

Güncelleme Tarihi:

Yahnici: Ülkücüler çatışmanın tarafı değil
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2000 00:00


MHP Genel Başkan Yardımcısı Şevket Bülent Yahnici, önceki gün Kızılay'daki F tipi protestosunda eylemcilere saldıranların ülkücüler olduğu haberlerine tepki gösterdi. Yahnici, ''Hiç kimse, hiçbir art niyet sahibi çevre, ülkücüleri sokaktaki çatışmanın tarafı yapabilme ümidi beslemesin'' dedi.

Yahnici, yaptığı yazılı açıklamada, Ankara'da meydana gelen olaylardan sonra yayınlanan ''ülkücüler polisle bir olup göstericilere saldırdı'' şeklindeki haber ve yorumların, partilerini hedef alan ve suçlayan boyutlara getirildiğini savundu. MHP'nin veya herhangi bir ''ülkücü kuruluşun'', böylesi olaylar için ''elinde hazır tuttuğu, olay anında müdahale emri verip işe karıştıracağı özel ekip veya ekiplerin'' bulunmadığını kaydeden Yahnici, şöyle dedi:

''İki gün önceki olayların meydana geldiği çevrede olan bitene şahit olan halkın, çevre esnafının, yine çevredeki esnaf, ticarethane gibi işyerlerinde çalışmakta olan çoğu çırak konumundaki gençlerin tamamen organize dışı, kendiliğinden tepkilere veya müdahalelere karışmaları söz konusudur. Bu tepkiyi ülkücülere, ülkücü harekete ve dolayısıyla partimize mal etme ve daha sonra da bundan vahim sonuçlar çıkarma gayretleri daha önce de seyrettiğimiz bir oyunun sahneleridir.''

''Ülkücülerin'', zıtlaşma, çatışma ve kamplaşmaların tarafı olmama ve bunu oluşturmaya yönelik provokasyonların tesirinde kalmama konusundaki kararlılıklarının devam edeceğini savunan Yahnici, ''Hiç kimse, hiçbir art niyet sahibi çevre, ülkücüleri sokaktaki çatışmanın tarafı yapabilme ümidi beslemesin'' dedi.

'Polis eyleminin arkasındakiler açığa çıkarılsın'

Öte yandan İnsan Hakları Derneği (İHD) ve bir grup siyasi parti temsilcisi, ''polis yürüyüşlerinin sorumluları ile arkasındaki siyasi güçlerin açığa çıkarılmasını'' istedi.

İHD'nin İstanbul Şubesi'nde biraraya gelen İHD, Demokrasi ve Barış Partisi (DBP), Emeğin Partisi (EMEP), Halkın Demokrasi Partisi (HADEP), Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) ile Sosyalist İktidar Partisi (SİP) temsilcileri, ortak basın açıklaması yaptı.

HADEP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Esra Çiftçi tarafından okunan açıklamada, İstanbul'da polisler yürürken, Ankara'da ''F'' tipi cezaevi karşıtlarına yönelik saldırıda bulunulduğu kaydedildi. Açıklamada, ''Bunların sorumluları ve arkasındaki siyasi güçler derhal açığa çıkarılmadan demokratikleşme yönünde hiçbir adım atılamaz'' denildi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!