Yağış ne kadar devam edecek

Güncelleme Tarihi:

Yağış ne kadar devam edecek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2013 09:21

Türkiye yeni bir yağışlı havanın etkisi altına girdi. Sıcaklıklar 10-15 derece azaldı. Aydın'da hayat felç oldu, Demre'de eşyalar su içinde yüzdü. Meteoroloji Uzmanı Bünyamin Sürmeli, yağışlı havanın 8 Ekim'e kadar süreceğini açıkladı.

Haberin Devamı

İŞTE BEŞ GÜNLÜK HAVA DURUMU TAHMİNİ

DOĞU AKDENİZ'DE AŞIRI YAĞIŞ UYARISI

Doğu Akdeniz'de etkili olması beklenen çok kuvvetli yağışa karşı tedbir alınması istendi.

Meteoroloji 6. Bölge Müdürlüğü Bölge Tahmin ve Uyarı Merkezi'nden yapılan açıklamada, sabah başlayan yağmurun öğlen saatlerinden itibaren Mersin, Adana ve Osmaniye ile Kahramanmaraş'ın Andırın ve Göksun, Hatay'ın Dörtyol, Erzin ve İskenderun ilçelerinde kuvvetli, yer yer çok kuvvetli olması beklendiği kaydedildi.

Yağış nedeniyle dolu, hortum, su baskını, yıldırım ve ulaşımda yaşanabilecek aksamalara karşı tedbirli olunması istendi.

AYDIN'DA HAYAT FELÇ OLDU

Şiddetli yağmur su baskınlarına yolaçtı - İl merkezindeki çok sayıda evin yanı sıra Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi Acil Servisi ile Arkeoloji Müzesi'nin bodrum katı sular altında kaldı - Yağış nedeniyle Aydın-İzmir karayolunda çok sayıda araç yolda kalırken, şehir merkezindeki bazı yollarda yer yer küçük göçükler oluştu

Aydın'da etkili olan sağanak yağış su baskınlarına yolaçtı, hayatı olumsuz yönde etkiledi. Aydın'da sabaha karşı etkisini arttıran şiddetli yağış, başta il merkezi olmak üzere su taşkın ve baskınlarına yolaçtı. Yağışlarda çok sayıda evi su basarken, Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi Acil Servisi ile Arkeoloji Müzesi'nin bodrum katı da sular altında kaldı. Aydın-İzmir karayolunda çok sayıda araç da yolda kaldı.

Yağıştan en çok Orta Mahalle sakinleri etkilendi. Çok sayıda evin sular altında kaldığı mahallenin sakinleri, kendi imkanlarıyla tahliye çalışması yaptı. Şiddetli yağışlarda sürekli evlerinin sular altında kaldığını ifade eden vatandaşlar, tedbiri kendilerinin almaya çalıştığını, çocuklarının büyük tehike atlattıklarını belirterek, Aydın Belediyesi'ni eleştirdi.

Yağış sırasında Atatürk Bulvarı ve bağlantı yollarında yer yer çökmeler olurken, araçların tehlike atlattığı trafik polisi ekiplerinin telsiz anonslarından duyuldu.

Aydın Belediyesi ve Afet Acil Şube Müdürlüğü ekipleri su baskını ve yağışın yolaçtığı olumsuzlukların giderilmesi için yoğun çalışma yaptı.

Haberin Devamı

OTOMOBİLLERİ TRAKTÖRLERLE ÇEKTİLER, EŞYALAR SU İÇİNDE YÜZDÜ

MUĞLA'nın Seydikemer İlçesi'nde yaklaşık 3 saat etkili olan sağanak yağış su taşkınına neden oldu.Ev, sera ve depoları su bastı, kümeslerdeki tavuklar telef oldu, koyun ve keçiler sel sularına kapılırken, Seydikemer-Saklıkent yolu trafiğe kapandı.Fethiye ve Seydikemer ilçelerinde dün saat 22.00'den itibaren yaklaşık 3 saat etkili olan şiddetli yağmur, hayatı olumsuz etkiledi. Fethiye'de cadde ve sokaklarda yağmur suları birikti. Vatandaşlar evlerine ulaşmakta güçlük çekti. Yağmur nedeniyle sürücüler de trafikte zor anlar yaşadı. Araçların güçlükle ilerlemesi nedeniyle trafik zaman zaman durdu.

Yağış, Seydikemer İlçesi'nde ise taşkınlara neden oldu. Kadıköy Sulama Kanalı'nın taşması sonucu Seydikemer-Saklıkent yolu trafiğe kapandı. Sel sularının yaklaşık 1 metreye ulaştığı karayolunda sulara gömülen 12 otomobil yolda kaldı. Taşkında Girmeler Köyü'ndeki 3 evi su bastı, çiftçilere ait sera ve depolar zarar gördü. Girmeler Mezarlığı'nın çevre duvarı yıkılırken, sel sularının mezarları açma tehlikesine karşı iş makineleriyle alternatif kanallar açıldı. Ağıllarında yağmur sularına kapılan çiftçilere ait keçi ve koyunların kaybolduğu kaydedildi.

EŞYALAR SU İÇİNDE YÜZDÜ
Sel suları, Girmeler Köyü sakinlerinden Hüseyin ve Münevver Büyüksünnetci'nin evini kullanılamaz hale getirdi. Çift uykudayken aniden gelen yağmur suları 2 katlı eve doldu. Evdeki eşyalar su içinde yüzerken Büyüksünnetçi çifti, kendilerini dışarı zor attı.

'BELİMİZE KADAR SUYA GÖMÜLDÜK'
Uyurken sel sularının evine dolduğunu anlatan çiftçi emeklisi Hüseyin Büyüksünnetci, kapılardan giren suyu engellemeye çalıştıklarını, ancak su seviyesinin 60 santimetreye ulaşması nedeniyle çaresiz kaldıklarını söyledi. 3 saattir suyun içinde olduğunu ve çok üşüdüğünü vurgulayan Büyüksünnetci, “Sular çekilirken eşyaları götürür korkusuyla evden ayrılamıyorum. Daha önce de su taşkınları oldu. Ancak böylesi ilk kez oluyor. Sel ilk geldiğinde belimize kadar suya gömüldük. Tüm eşyalar su içinde yüzüyor. Taşan dereyle ilgili önlem alınmasını istiyorum" diye konuştu.
Tüm eşyalarının eve dolan sudan etkilendiğini aktaran Münevver Büyüksünnetci ise kümeste tavuklarının telef olduğunu, ağıldaki keçilerinin de sel sularına kapılıp kaybolduğunu dile getirdi.

OTOMOBİLLERİ TRAKTÖRLE ÇEKTİLER
Taşkının boyutunu görmek için otomobiliyle gezintiye çıktığını anlatan köy sakinlerinden Mustafa Soku, aniden yükselen suyun otomobilin motor kısmına dolduğunu anlattı. Diğer araçlar gibi yolda kaldığını vurgulayan Soku, traktör yardımıyla otomobili çektiklerini söyledi. Yağmurun çok şiddetli olduğunu kaydeden Soku, "Otomobilin silecekleri bile yetersiz kaldı. Ben böyle bir yağmur görmedim. Tüm otomobiller yolda kaldı. Yolun bazı bölümlerinden zaten karşıya geçemedik" diye konuştu.

HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI BAŞLADI
Sulama kanalında meydana gelen taşkınlardan köyün olumsuz etkilendiğini aktaran Girmeler Köyü Muhtarı Hamit Sarı da taşkından Sarıdere, Öz ve Eğnazlı mevkilerinin etkilendiğini anlattı. Yağmurun 3 saat aralıksız yağdığını vurgulayan Sarı, sabah saatlerinden itibaren hasar tespit çalışmalarına başlayacaklarını kaydetti.Fethiye Meteoroloji Müdürlüğü, Fethiye ve Seydikemer ilçelerinde metrekareye 38 kilo yağış düştüğünü kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!