Yabani köpeklerin kökeni sorunu çözüldü

Güncelleme Tarihi:

Yabani köpeklerin kökeni sorunu çözüldü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2003 22:58

Avustralya’ya özgü yabani köpeklerin, güneydoğu Asya’daki evcil köpeklerden türemiş oldukları bulundu.

İsveçli ve Avustralyalı bilim adamları, genetik bir çalışma sayesinde Dingo’nun kökenini kesin bir şekilde çözdüler. Böylece yabani köpeklerin kökenleri hakkındaki tartışma kapandı diyor New Scientist dergisi.

Yeni Güney Wales Üniversitesi’nden Alan Wilton ve Stockholm Kraliyet Teknoloji Enstitüsü’nden Peter Savolainen, Avustralya’nın tüm bölgelerinde yaşayan Dingo’ların kalıtımlarını farklı kıtalardaki köpek ve kurt ırklarıyla karşılaştırmışlar. Buna göre Dingo’ların ataları yaklaşık olarak 5000 yıl önce Avustralya’ya gelen evcil güneydoğu Asya köpekleriydi. Bilim adamlarının görüşüne göre ev köpeklerinden, bugün yabanıl yaşam süren Dingo’ların gelişmesi çok uzun sürmemişti.

Genetikçiler karşılaştırmaları için anneden geçen ve kuşaklar boyu değişmeyen mitokondriyal DNA’dan yararlanmışlar. Bu şekilde sekanslar çok iyi karşılaştırıldığı için akrabalık ilişkileri kesin bir şekilde saptanabiliyor. Mitokondriyal DNA ayrıca evcil köpek ve Dingo’ların ne şekilde ayrıldıkları hakkında da bilgi veriyor.

Ana babanın kalıtım bilgilerinin karıştığı çekirdek DNA’ya karşın mitokondriyal DNA’daki değişimler zaman içinde kopyalamayla ortaya çıkan hatalardan oluşmakta. İki sekans arasındaki oynama ise geçmişin izlerini yansıtır. Wilton’un düşüncesine göre Dingo’nun ataları Malezya’nın liman kenti Malaka’dan ticari gemilerle getirilmişti ve hayvanlar gemicilerin besin ihtiyacını karşılıyordu.

Yabani köpeklerin DNA’larında çok az farklılıklar bulunması nedeniyle Wilton ve Savolainen, günümüz Dingo’ların olasılıkla tek bir çiftten gelişmiş olabileceğini sanıyor.

Baba habeş maymunlarıdövüşte yavrularını koruyor

Habeş maymunları dövüşme anında yavrularını korumaya alıyorlar. Bu türün erkekleri, çiftleştikleri dişilerden olan yavrular arasındaki çekişmelere bile bir biçimde el koyuyorlar.

194 maymunun dışkı ve kanlarından DNA örnekleri toplayıp 75 yavrunun babalarını saptadılar. Ekip, bundan yola çıkarak yavruların, hangi dişiden olursa olsun, babaları tarafından dövüş sırasında korunma altına alındığını saptadı.

Şimdi ise babaların yavrularını nasıl tanıdıklarını aydınlığa kavuşturmaya çalışıyorlar. Alberts, baba maymunların yavrularını büyük bir olasılıkla kendilerininkini andıran görüntü ve kokularından tanıdıklarına inanıyor.

Araştırmacılar, primatlar arasında neden birden çok çiftleşme olduğu konusunu da yeniden ele aldılar. Önüne gelenle çiftleşmenin geçerli olduğu kuş topluluklarında çok sayıda koruyucu baba vardır; bunun genelde yavrulara daha güvenli bir ortam sağladığına inanılıyordu.

Kuzey Carolina Duke Üniversitesi’nden Susan Alberts ve arkadaşları Klimanjaro Dağı eteğindeki Amboseli Havza’sında yaşayan bir öbek yabanıl savanlık Habeş maymununu (Papio cynocephalus) üç yıl boyunca gün be gün izlediler.

İki yaşında baba olacak

Sadece iki yaşında olan suaygırı yakında baba olacak. Hayvanat bahçesi yetkilileri bu olayın Hindistan’da yeni bir dünya rekoru olduğunu bildirdiler. Güney Hindistan’ın Mysore kentindeki hayvanat bahçesi yetkililerinin UNI haber ajansına verdikleri bilgiye göre bundan önce bir yavruya sahip olabilen en genç suaygırı dört yaşındaydı. Erkek suaygırları normalde yedi yaşında üremeye başlıyorlar. Üç yıl önce hayvanat bahçesinde doğan genç baba adayı Laloo, bu rekor denemesini için kendisine olgun bir eş seçmiş. Anne adayı Rani 22 yaşında.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!