Yabancıların mülk edinmesine ilişkin ayrıntılar netleşti

Güncelleme Tarihi:

Yabancıların mülk edinmesine ilişkin ayrıntılar netleşti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2006 11:20

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, tapu sicil müdürlüklerinin yabancılara mülk satışı sırasında izlemesi gereken yöntemleri belirledi.

Haberin Devamı

Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Necdet Poyraz, bu yıl başında Tapu Kanunu'nda yabancıların mülk edinmesi hakkında yapılan yasal düzenlemeye ilişkin genelge yayımladı. Genel Müdürlük ayrıca, Dışişleri Bakanlığı ile yapılan yazışmalar sonucunda, taşınmaz mal edinimi konusunda Türkiye ile arasında tam karşılıklılık bulunan ve bulunmayan ülkelerin listelerini de hazırlayarak, tapu sicil müdürlüklerine gönderdi.

Tapu sicil müdürlükleri, yabancıların taşınmaz mülkiyeti ve sınırlı ayni hak edinme taleplerini bu listeleri esas alarak değerlendirecek.

Genelgeye göre, karşılıklılık bulanan ülkelerin vatandaşları, işyeri ya da mesken olarak kullanmak üzere, uygulama imar planı veya mevzii imar planı içinde bu amaçlarla ayrılıp tescil edilen taşınmazları satın alabilecek, bağımsız ve sürekli nitelikte sınırlı ayni hak edinebilecek.

Haberin Devamı

Müdürlükler, karşılıklılık bulunmayan ülkelerin vatandaşlarının taşınmaz edimi taleplerini ise doğrudan reddecek. Karşılıklılık bulunan ve bulunmayan ülkelerin listelerinde adı geçmeyen ülkelerin vatandaşları hakkında da Genel Müdürlük'e başvurulacak ve buradan gelecek talimata göre hareket edilecek.

Ayrıca Milli Savunma Bakanlığı'nın askeri yasak bölge ve güvenlik bölgeleriyle ilgili listesi hazırlanıncaya kadar da satışlar sırasında askeri makamlardan görüş istenecek. Tapu sicil müdürlükleri satış işlemlerini, gönderilen belge ve bilgilere göre yürütülecek.

Bu arada, mevzuat uyarınca, Milli Savunma Bakanlığı'nın, kanunun yürürlüğe girdiği tarihte mevcut olan askeri yasak bölgeler, askeri ve özel güvenlik bölgeleri ile stratejik bölgelere ilişkin kararlara ait harita ve koordinat değerlerinin tümünü en geç 3 ay içinde Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün bağlı olduğu Bakanlığa bildirmesi gerekiyor.

YAZILI TAAHHÜT ALINACAK

Genelgeye göre, tapu sicil müdürlükleri, yabancılar ile yabancı ticaret şirketleri dışındaki vakıf, dernek, kooperatif, cemiyet, topluluk ve cemaatlerin, taşınmaz edinme taleplerini reddedecek. Lehlerine sınırlı ayni hak tesis etmeyecek.
Yabancı uyruklu gerçek kişilerin Türkiye'de taşınmaz ve sınırlı ayni hak edimleri 2,5 hektarla sınırlı tutulduğundan, Bakanlar Kurulu artırma yetkisini kullanmadığı sürece bu limitin üzerinde gelen talepler de kabul edilmeyecek.
Bu sınırlama, merkezde, işlemler üzerinden kontrol edilecek. Ancak yine de yabancılardan, satın alınan taşınmazların ve sınırlı ayni hakların 2,5 hektarı geçmesi durumunda kalan kısmın tasfiye edilerek, bedele çevrilmesini kayıtsız şartsız kabul ettiklerine dair yazılı taahhüt alınacak.

KOMİSYON ÇALIŞIYOR

Alınan bilgiye göre, yabancıların ve yabancı şirketlerin kamu yararı ve ülke güvenliği bakımından taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinemeyeceklerin alanların tespiti için de çalışma yürütülüyor.

Haberin Devamı

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün bağlı bulunduğu Bakanlık bünyesinde oluşturulan komisyon, kamu kurum ve kuruluşlarının, ”sulama, enerji, tarım, maden, sit, inanç ve kültürel özellikleri nedeniyle korunması gereken alanlar, özel koruma alanları ile flora-fauna özelliği nedeniyle korunması gereken hassas alanlar ve stratejik yerlere” ilişkin bu yöndeki tekliflerini değerlendirerek, Bakanlar Kurulu'na sunacak. Konu, Bakanlar Kurulu tarafından karara bağlanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!