Yabancı öğrenci kontenjanı üniversiteye girişlerini kolaşlaştırdı

Güncelleme Tarihi:

Yabancı öğrenci kontenjanı üniversiteye girişlerini kolaşlaştırdı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2010 11:41

EGE Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu'nun yabancı uyruklu öğrenci kontenjanlarına, yıllardır İzmir'de yaşayan iki aday başvurdu, birbirlerine rakip bile olamayıp ‘banko’ kazanan oldu. Türk vatandaşlığına geçmiş olsalar 600 adayla yarışmak zorunda kalacak olan Bulgar vatandaşı Mehmed Nedzhatın Mehmed (19) ile Türk anneden olma Yunan vatandaşı Konstantinos Kalampalikis (21), “Türk vatandaşı olmamamız üniversiteye girişte işe yaradı” dedi.

Haberin Devamı

EÜ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu'nda bu yıl Beden Eğitimi Öğretmenliği, Spor Yöneticiliği ve Antrenörlük bölümlerine 2'şer kadın, 2'şer erkek olmak üzere toplam 12 yabancı uyruklu kontenjanı açıldı. Toplam 12 kontenjana 2 erkek aday başvurdu. Bu başvurulardan birini yıllardır İzmir'de yaşadığı halde Türkiye Cumhuriyeti uyruğuna geçemeyen Mehmed Nedzhatın Mehmed yaptı.

Mehmed, annesi ev kadını Resmiye, babası inşaatçı Necati Nedzhatın Mehmed ve kardeşi Merlin ile birlikte 1997 yılı sonunda Bulgaristan'ın Kırcaali kentinden Türkiye'ye göç etti. Mehmed, temel eğitimini Bornova'daki Batı Anadolu Çimento İlköğretim Okulu'nda tamamladı, Gülsefa Kapancıoğlu Lisesi'nden bu yıl mezun olan Mehmed, 13 yıldır Türk vatandaşlığına geçemediklerini söyledi.

Haberin Devamı

Türk vatandaşı olmadığı için bu yıl üniversiteye girebilmek için yabancı öğrenciler sınavına girdiğini belirten Mehmed, “Çok uğraştık ama bir türlü Türk vatandaşlığına geçemedik. Bulgar vatandaşı olduğum için de üniversite sınavında yabancı öğrenci kontenjanından yararlanıyorum. Yıllarca atletizm yaptım, 800- 1500 metre koştum. Ama Türk vatandaşı olmadığım için her hangi bir kulüpte yarışamadım, lisans çıkartamadım. Ama spor benim için tutkuydu. Ege Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu'nda yabancı öğrenci kontenjanı olduğu için başvurdum. Benim dışımda bir aday daha var. Kazanamama kaygım yok. Bu kontenjdan az aday olduğu için değil iyi bir sporcu olduğum için. Bu kontenjan olmasa da kazanırım. Ben Beden Eğitimi Öğretmenliği ve Spor Yöneticiliği Bölümlerinin sınavına girdim. Yabancı uyruklu olduğum için kulüplerde lisanslı sporcu olamadım ama Bulgar vatandaşı olarak, yabancı kontenjanından yararlandım. Bana faydası bu oldu” diye konuştu.

EÜ BESYO'nun Spor Yöneticiliği ve Antrenörlük Bölümlerinin sınavına yabancı uyruklu öğrenci kontenjanından giren Konstantinos Kalampalikis ise Yunan vatandaşı. Türk annesi Leyla Alten ile Yunanlı babası Athanasios Kalampalikis ile 1999 yılına kadar doğduğu şehir Selanik'te yaşadığını belirten Konstantinos Kalampalikis, “Annem babam o yıl ayrıldı. Onun üzerine annemle İzmir'e gelip yerleştik” dedi, hikayesini şöyle anlattı:

Haberin Devamı


“Annemle İzmir'e yerleştik. O yıl Türk vatandaşı olduk. Ancak daha sonra özel nedenlerden vatandaşlıktan çıktım. 2005 yılında Şirinyer Lisesi'ni bitirdim. Damlama sulama sistemleri yaptığımız bir iş yerimiz var. Çok küçük yaşlardan itibaren basketbol oynuyorum. Lise bittikten sonra da hem iş yerimizde çalıştım, hem basketbol oynamayı sürdürdüm. Yunan vatandaşı olduğum için geçen yıl askere çağrıldım, Yunanistan'da 11 ay askerlik yaptım. Orada da birliğimin takımında oynadım, şampiyon olduk. Sonra İzmir'e döndüm, bu yıl yabancıların girdiği üniversite sınavına girdim, işime katkısı olacağı için Ziraat Fakültesi'ni tercih ettim. Ancak önce listede kazandım görünürken, sonra bir hata yapıldığı belirtildi ve yedek listeye düştüm. Onun üzerine Spor Yüksekokulu sınavlarına başvurdum. 3 ayrı bölümün 2'şer yabancı kontenjanı var. İki aday olduğumuz için kaybetme riskimiz yok. Yıllardır spor yapan biri olarak da tüm adaylarla sınava girsem de kazanırım. Türkiye'de yaşıyorum, annem Türk ama yabancı kontenjanında üniversiteyi okuyacağım.”

Haberin Devamı


Okul yetkilileri, toplam 12 yabancı uyruklu öğrenci kontenjanına sadece iki adayın başvurduğunu belirterek, “İki aday ortak spor yöneticiliği sınavına girdi. Bir de birbirlerinden farklı olarak beden eğitim öğretmenliği ile antrenörlük bölümü sınavına. İkisi de spor yapmış adaylar. Rakipleri olmadığı için sınavlara baştan kazanmış olarak giriyorlar” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!