Ya ’hiçbiri’ne ya ’AKP hariç’

Güncelleme Tarihi:

Ya ’hiçbiri’ne ya ’AKP hariç’
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2007 11:37

Kocaeli merkezinde 400’e yakın seçmene, tercihini sordum. Sonuçlar, AKP yüzde 34, CHP yüzde 20, MHP yüzde 9 gibi görünüyor. Kararsız çoğunluk "Oyunu kime vereceksin" sorusuna, ya "Hiçbirine", ya da "AKP hariç" diyor.

Haberin Devamı

KİŞİ başına düşen geliri 10 bin dolara ulaşan, 1 milyon 400 bin nüfuslu Kocaeli’nde, göçün ve sanayinin izleri çok derin. Gebze’nin nüfusu, merkez ilçe İzmit’in nüfusunu geçmiş. Kanserden ölüm yaşı 16-17’lere düşmüş. Fabrikaların burada, genel müdürlüklerin İstanbul’da oluşunu Kocaelililer, tavuk örneğiyle anlatıyor: "Burada yemlenip, buraya pisliyor, İstanbul’da yumurtluyor." Bir zamanlar CHP’nin kalesiyken, geçen seçimde AKP’nin 9 milletvekilinden altısını aldığı ilde, soldaki birleşmenin etkisi hissediliyor. Kocaeli merkezinde 400’e yakın seçmene, tercihini sordum. Sonuçlar, AKP yüzde 34, CHP yüzde 20, MHP yüzde 9 gibi görünüyor. Kararsız çoğunluk "Oyunu kime vereceksin" sorusuna, ya "Hiçbirine", ya da "AKP hariç" diyor. Diyor ama kime oy vereceğini de bilmiyor. Kararsızlar ve boş oy vereceklerin toplamı bugünlerde yüzde 16’ya ulaşıyor.

Haberin Devamı

SOKAKTA SEFA SİRMEN

/images/100/0x0/55ea7b7ff018fbb8f882db28
AKP’de Vecdi Gönül’ün Kocaeli’nden aday gösterilmemesi, Orman Bakanı Osman Pepe’nin liste başı olması beklenirken yerine Yerel Yönetimler’den Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, daha önceleri de Derince Belediye Başkanlığı da yapan Nihat Ergün’ün birinci sıradan aday gösterilmesi sürpriz olmuş. AKP İl Başkanı Fikri Işık’ın üçüncü sırada yer alması parti içi beklentileri karşılasa da Gebzeli aday Eyüp Ayar’ın dördüncü sırada olması Gebzelileri pek mutlu etmiyor.

Kocaeli’nde Sefa Sirmen’in ağırlığını sokakta hissetmek mümkün. Sefa Sirmen ile hiçbir zaman yolları birleşmeyen Hikmet Erenkaya’nın ikinci sırada olması CHP’de tepkiye neden oldu. Cevdet Selvi’nin kontenjandan birinci sırada aday gösterilmesi de tepkilere tuz biber oldu.

RUMELİ GÖÇMENİ MHP’YE

MHP’de Meral Akşener’in İstanbul’dan aday gösterilmesi ile birlikte listede birincilik mücadelesi iki MYK üyesi arasında yaşandı. 1999 seçimlerinde parlamentoya giden Cumali Durmuş ile Kasım Kongresi’nde Dr. Devlet Bahçeli tarafından MYK listesine alınan Lütfü Türkkan listenin ilk iki sırasını paylaşıyor. Cumali Durmuş’un İzmit Merkez’de Lütfü Türkkan’ın ise Gebze’de ağırlığı var. Buna Türkkan’ın Rumeli Eğitim Vakfı’nda uzun süren başarılı yöneticiliğini de eklerseniz, Rumeli ve Balkan göçmeni oyların MHP’ye yöneleceğini tahmin etmek zor değil.

Haberin Devamı

CENGİZ ÖZDEMİR FARKI

DP’de Cengiz Özdemir’in liste başına konulması teşkilatta huzursuzluk yarattı. Parti içinde, Cengiz Özdemir’in popülaritesi ile Kocaeli’nde DP’yi taşıyacağını düşünenler de var. Türkiye genelinde olduğu gibi burada da DP’nin barajı aşabileceğine inanan seçmen sayısı çok az. DP’de de AKP ve CHP gibi istifa eden il başkanları yerine henüz atama yapılmamış.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!