WWF: Balık çiftlikleri acilen kapatılsın

Güncelleme Tarihi:

WWF: Balık çiftlikleri acilen kapatılsın
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2006 09:55

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF), orkinos popülasyonunun kendisini yenilemesine izin verilmediğini ve bu durumun trajik bir hale geldiğini belirttiği raporunda Akdeniz'deki balık çiftliklerinin acilen kapatılmasını istedi.

WWF yayınladığı son raporla, Akdeniz ve Doğu Atlantik'teki orkinos stoklarının yasa dışı avlanma yüzünden tükendiği uyarısını yaptı. WWF, balık çiftliklerinin acilen kapatılması gerektiğini de belirtti.

WWF'nin yasa dışı, kayıtlara geçmemiş, usulsüz orkinos avcılığını anlattığı "Akdeniz'de ve Doğu Atlantik'te Orkinos Yağmacılığı 2004-2005" başlıklı raporu yayınlandı. Raporda, başta Fransa olmak üzere tüm AB ülkelerinin, Libya ve Türkiye’nin balıkçılık kotalarını aştığı ve avlarını raporlamadığı belirtildi.

Uluslararası Atlantik Orkinoslarının Korunması Komisyonu'nun (ICCAT) ise Türkiye'ye belirli bir kota vermediği vurgulanan raporda, söz konusu ülkelerin vergi ödemekten kaçındıkları ve "akılcı bir balıkçılık anlayışından da uzak oldukları" ifade edildi.

Balıkçılık konusundaki yasal düzenlemeleri 42 ülkenin üyesi bulunduğu ICCAT'in belirlediğini aktaran WWF, Avrupa Birliği'nin bu düzenlemelerde önemli bir rol üstlendiğini de vurguladı.

Raporda, ICCAT tarafından yıllık 32 bin ton olarak belirlenen avlanma kotasının, 2004'te 44 bin 948 tonla büyük oranda aşıldığı belirtildi. 2005'te ise bu rakamın 45 bin 547 tona kadar vardığı ifade edildi.

REZERVLER TÜKENİYOR

WWF Türkiye Genel Müdürü Dr. Filiz Demirayak ise orkinos stoklarının neredeyse tükendiğini, sektörün artık Akdeniz'in doğusunda ve Libya sularında son rezervlere yöneldiklerini, bunun trajik bir durum olduğunu belirtti.

Demirayak, "Orkinos çiftliklerinin durumu acilen gözden geçirilmeli ve taraflar üzerine düşeni yapmalıdır" diye konuştu.

VAHŞİ BİR İŞ ANLAYIŞI

Filiz Demirayak, durumun son derece rahatsız edici olduğuna dikkat çekerek, "Bu vahşi bir iş anlayışıdır. Küçük, orta ölçekli balıkçılar, sürdürülebilir balıkçılık yapanlar için haksız rekabet yaratmasının yanı sıra orkinos popülasyonunun kendisini yenilemesine izin vermediği için de vahşidir. Ekonomik ve ekolojik açıdan önemli olan balık stokları hızla tükeniyor. WWF Türkiye, ilgili tarafları sürdürülebilir bir anlayışı yerleştirmek üzere çalışmaya davet ediyor" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!