Wikileaks: Gazprom'da köhnemiÅŸ bir yönetim var

Güncelleme Tarihi:

Wikileaks: Gazpromda köhnemiş bir yönetim var
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 06, 2011 16:00

Wikileaks'in sızdırdığı gizli ABD belgelerinde, eski Sovyet tarzı düşünüş ile başarısız yönetim ve yolsuzluğun, Rusya'nın, dünyanın en büyük gaz şirketi Gazprom'u enerji devine dönüştürme çabalarını baltaladığı iddia edildi.

Haberin Devamı

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor    

 

Rusya BaÅŸbakanı Vladimir Putin ve birlikte hareket ettiÄŸi daha önce Gazprom'un başında bulunan ÅŸimdi ise Devlet BaÅŸkanlığı görevini yürütün Dimitry Medvedev, Sovyetler BirliÄŸi'inin 1991'de yıkılmasından sonra uluslararası camiada kaybettikleri güçlerinin bir kısmını yeniden kazanmak için Gazprom'u kullanma hamlesine giriÅŸti.Â

 

Ancak Alman Der Spiegel'in internet sitesinde yayımladığı, ABD'nin Moskova Büyükelçisi John Beyrle tarafından geçilen belgelerde ise şirketin durumu karışık ve yolsuzluğa batmış bir dev olarak resmediliyor. Beyrle, şirketin adeta selefi Sovyet Gaz Bakanlığı gibi çalıştığını belirtti.

 

Haberin Devamı

Beyrle'nin 2009 yılında ABD'ye geçtiği kriptoda, "Gazprom, devlet tarafından kontrol edilen tekel halini almış bir kurumdan bekleneceği gibi, büyük zenginliğin üzerinde oturan, etkin olmayan, siyasi olarak idare edilen bir yapı" ifadeleri yer aldı.

 

Gazprom sözcüsü Sergei Kupriyanov, belgelerdeki iddialarla ilgili değerlendirme yapmaktan kaçındı.

 

Merkezi Moskova'da bulunan Gazprom, Avrupa Birliği'nin doğalgaz ihtiyacının dörtte birini karşılarken, 10 milyarlarca dolarlık yeni boru hattı projeleriyle hem Avrupa hem de Asya'ya yaptığı gaz tedarikini artırmayı planlıyor.

 

* Bu yazı Reuters'in, "Gazprom misjudged energy markets - leaked cables" başlığıyla geçtiği haberden derlenmiştir.

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:                Â

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet                                                                Â

                                Â

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:                  Â

http://twitter.com/HurriyetEkonet  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!