Washington'da Ruhani'nin seçilmesi olumlu karşılandı

Güncelleme Tarihi:

Washingtonda Ruhaninin seçilmesi olumlu karşılandı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2013 14:30

ABD yönetimi, geçmişte nükleer silahlanmayla ilgili müzakerelerde yer alan Hasan Ruhani’nin İran'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanmasını memnuniyetle karşıladı.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Barack Obama'nın önde gelen dış politika danışmanları, İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'yi ülkesinin nükleer programıyla ilgili müzakereleri yeniden başlatmaya ikna edebileceklerine inanıyor.

İRAN SOKAKLARINDA SEÇİM KUTLAMASI/FOTO GALERİ

ABD yönetimi, geçmişte nükleer silahlanmayla ilgili müzakerelerde yer alan Ruhani’nin seçimine umutla bakıyor, ancak seçim sonucunun Batı ile ilgili alınan kararlarda son sözün daima ülkenin dini lideri Ali Hamaney’de olacağı gerçeğini değiştireceğini düşünmüyor.

Yönetim İran’ın yeni cumhurbaşkanına olumlu baksa da, Ruhani’nin 2004’te nükleer silahlanmayla ilgili yaptığı açıklamalar nedeniyle ona tam olarak güvenmelerinin mümkün olmadığını açıkladılar.

KERRY YAZILI AÇIKLAMA YAYINLADI
Ruhani 2004’te, “Tahran’da Avrupalılar ile müzakereler sürerken, İsfahan’da nükleer silah üretimine devam ediyorduk. Müzakerelerle yarattığımız sakin ilişkiler sayesinde, İsfahan’daki işi tamamlayabildik” demişti. Ruhani bu sözlerine şunları eklemişti: Biz Batı’ya güvenmiyoruz. Maalesef onlar da bize güvenmiyorlar. Onları tuzağa düşürmeye çalıştığımızı inanıyorlar, biz de aynısını onlar için düşünüyoruz.

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Ruhani’nin lider seçilmesiyle ilgili yazılı bir açıklamasında şunları kaydetti:

Uluslararası ortaklarımızla İran hükümetiyle doğrudan temas kurmaya hazırız. İran'ın, nükleer programıyla ilgili uluslararası toplumun kaygılarını tam olarak giderecek bir diplomatik çözüme varılması için tüm dünyaya karşı uluslararası yükümlülüklerini yerine getireceğini umuyoruz.

Beyaz Saray basın sözcüsü Jay Carney, "ABD'nin, uluslararası toplumun İran'ın nükleer programıyla ilgili kaygılarını tam olarak giderecek bir diplomatik çözüme ulaşılması için İran hükümetiyle doğrudan temas kurmaya hazır olduğuna" dikkati çekti.

Pazar günü ABD’nin televizyon kanalı CBS’te yayınlanan bir programda, Barack Obama’nın özel kalemi Denis McDonough Ruhani’nin seçilmesiyle ilgili, “Bu sonucu bir umut ışığı olarak görüyorum. Şimdi aklımızdaki soru Ruhani’nin, seçim kampanyalarında vadettiği gibi, İran’ın tüm dünyayla ilişkilerini onarmaya hevesli olup olmadığıdır. Bu, ilişkilerin düzelmesi için bir şans” dedi.

Haberin Devamı

McDonough, ilişkilerin onarılması için İran’ın ‘yasadışı nükleer programından arınması’ gerektiğini de ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!