Washington büyükelçimiz İstanbul'da

Güncelleme Tarihi:

Washington büyükelçimiz İstanbulda
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2007 14:56

1915 olaylarına ilişkin tasarının ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinden geçmesinin ardından “istişare amaçlı” Türkiye'ye çağrılan Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy, İstanbul'a geldi.

THY ait uçakla New York'tan gelen Şensoy, Atatürk Havalimanı VIP Salonunda basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Bayramı burada kutlamak nasipmiş. İstişare amaçlı geçici bir süre Türkiye'ye davet ettiler. Pazartesi gününden itibaren istişarelere başlayacağız” dedi.

Şensoy, yarın Ankara'ya geçeceğini ve istişare programının daha sonra belirleneceğini ifade ederek, tasarının Dış İlişkiler Komitesinden geçmesinden sonra Amerika'daki ciddi bazı köşe yazarlarının, bunun ne kadar yanlış olduğunu vurgulayan, Amerikan yönetiminin tasarıya karşı olduğunu beyan eden yazılar yazdığını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, AK Parti İstanbul İl Teşkilatının bayramlaşma töreninde yaptığı konuşmada, “Nereden inceyse oradan kopsun” sözleri hatırlatılan Şensoy, “Sayın Başbakanımız tabii halkımızın nabzını tutarak konuşuyor. Onun söylediklerine ilave edecek bir şeyim yok” diye konuştu.

Nabi Şensoy, “Türk-Amerikan ilişkilerinin nasıl olduğunun” sorulması üzerine de, “İlişkiler temelde gayet iyi. Yönetim bu tasarıya baştan beri karşı çıktı. Yönetimin bu konuda yapmamış olduğu ya da almamış olduğu tedbir yok. O bakımdan yaptığımız değerlendirmelerde Türk-Amerikan ilişkilerinin bizim için de önemini dikkate alarak hareket edeceğiz” dedi.

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim: Türkiye olarak yapılması gereken her şeyi yaptığımız kanaatindeyim. Buna aslında Amerikan hükümetinin de yoğun çaba gösterdiğini ilave etmek lazım. O bakımdan yapılabilecek her şey yapıldı. Bu sürecin ilk kademesi, tabiatıyla bundan sonra mesele Temsilciler Meclisine geldiğinde orada önlemeye çalışacağız. İnşallah da muvaffak olacağız.”

Şensoy, tasarının Temsilciler Meclisinden de geçme ihtimalinin yüksek olduğuna dair değerlendirmeler yapıldığının hatırlatılmasına karşılık, “Şu andaki kanaat öyle olabilir tabii. Bu komite aşamasında da aslında son derece dezavantajlı başladık. Yani oy sayısı itibarıyla dezavantajlı başladık. Fakat daha sonra yaptığımız çalışmalarla, yönetimin çalışmaları sayesinde aslında fark çok az, iki tane üye eğer son saniyede vazgeçmemiş olsaydı ve aleyhimize kullanmasaydı, bu tasarı daha komite aşamasında önlemek mümkün olacaktı” dedi.

Nabi Şensoy, Türkiye'ye çağrılması konusuna ilişkin de, “istişare için geçici bir süre Ankara'ya davet edildiğini” bildirdi.

Bir gazetecinin, “Bu, geri çekildiniz şeklinde basına yansıdı” sözleri üzerine Şensoy, “Bizim diplomatik kullanımda istişareler için geri çekme tabiri de kullanılır. Bunun kendine has bir anlamı vardır. Daha çok bir protesto ifade eder. O çerçevede değerlendirmek lazım” diye konuştu.

Şensoy, “Bu tasarıya karşı ne tür cevap vermeliyiz?” şeklindeki soru üzerine de, “Türk- Amerikan ilişkilerinin, tarihine önemine uygun bir cevap vermek icap ediyor” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!