Vurucu gücü yüksek askeri birlikler geliyor

Güncelleme Tarihi:

Vurucu gücü yüksek askeri birlikler geliyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2010 00:00

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün, Genelkurmay Başkanlığı’nın üzerinde çalıştığını açıkladığı tek tip askerlikte öncelikli hedefin, “Yapı olarak küçük ancak kabiliyeti ve vurucu gücü yüksek, mobil yapıya sahip askeri birlikler yaratmak” olduğu ortaya çıktı.

Askerlerin bu çerçevede yürüttüğü çalışmada, sürenin silah altına alınacak kişinin eğitim durumuna bakılmadan bir standarda kavuşturulması planlanıyor. Bu süre 12 ay olarak ifade edilse de temel eğitim süresinin 6 ay olması sıkıntı yaratıyor. Genelkurmay, 6 ay temel eğitim almış kişinin, ikinci 6 aydan sonra terhis edilmesine sıcak bakmıyor.
Bu durumda temel eğitimin daha da ağırlaştırılarak 6 ayın altına çekilmesi, 6 aylık temel eğitimin devam etmesi halinde ise terhis süresinin 12 ay yerine 13 ay olması düşünülüyor. Polis, öğretmen ve bazı alanlarda uzmanlaşmış sağlık personelinin sivil hizmet vermesi de planlanıyor. Polislerin 1- 2 aylık temel eğitiminden sonra asıl görevlerini askerlik adı altında yapmalarına olanak sağlanması, öğretmenlerin ve sağlık personelinin de ihtiyaç duyulan bölgelerde askerlik süresince hizmet vermeleri öngörülüyor.
Temmuz’dan itibaren Kara Kuvvetleri ve Jandarma Komutanlığı’na bağlı bazı komando tugaylarında başlayacak profesyonel ordu yapılanmasının kademeli olarak genişletilmesi de düşünülüyor. Profesyonel asker sayısının artmasının, ordunun geri kalan kısmında tek tip askerliğin uygulanmasını kolaylaştıracağı savunuluyor. Tek tip askerliğin kısa süre içinde hayata geçirilmesi ise beklenmiyor. Uzmanlar, iyimser tahminle yeni uygulamanın 5- 6 yıldan önce gündeme gelmesini beklemiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!