Vural Savaş: AİHM'in kararı doğru

Güncelleme Tarihi:

Vural Savaş: AİHMin kararı doğru
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 31, 2001 13:41

RP'nin kapatılması davasını açan emekli Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin verdiği kararın doğru olduğunu söyledi. Savaş "Çünkü bu parti laikliğe aykırı eylemlerin odağı haline gelmişti" dedi.

Haberin Devamı

Şimdiye kadar yaptığı bütün konuşmalarında RP'nin kapatılmasının AİHM tarafından da haklı bulunacağını vurguladığını kaydeden Savaş, "Çünkü, bu parti laikliğe aykırı eylemlerin odağı haline gelmişti. Ayrıca anayasal düzenimizi bozacak eylemleri de kışkırtıcı nitelikte partinin üst düzey yöneticilerince söylenmiş sözler vardır" dedi.
Yine de AÄ°HM'in parti kapatma davalarında objektif tutum izlemeyi sürdüreceÄŸine inanmadığını ifade eden SavaÅŸ, şöyle konuÅŸtu:Â

"Mesela HADEP'in eylemleri RP'den çok daha ileri boyuttadır. Açıkça bölücülüğe yönelik eylemleri kışkırtmakta ve destekleyici boyutta pek çok eylemleri vardır. AİHM aslında alışılmış anlamda bir mahkeme değildir. Bir siyasi heyettir. Çünkü tüm üyeleri her hükümetingösterdiği 3 aday arasından seçilmektedir. Hükümetler de kendi milli politikasını destekleyecek kişileri oraya yargıç olarak önermektedirler. Türkiye'deki bölücü eylemler Avrupa Birliği'ne üye olan bizim dışımızdaki tüm ülkelerce açıkça desteklenmektedir. PKK gibi gelmiş geçmiş en kanlı terör örgütlerine bile destek verebilmektedir. Bu sebeple oradaki yargıçların bölücülüğe yönelik eylemler içinde olan bir parti hakkında eylemlerinin boyutu ne olursa olsun verilebilecek bir kapatma kararını onaylayacaklarına ben şahsen inanmıyorum."

LAÄ°KLÄ°ÄžE AYKIRI EYLEMLERÄ° KAPATMA NEDENÄ°

Vural SavaÅŸ, 21 Mayıs 1997'de "laiklik karşıtı eylemlerin odağı haline geldiÄŸi" gerekçesiyle RP'nin kapatılması istemiyle dava açmıştı. Anayasa Mahkemesi, RP'yi, 16 Ocak 1998 tarihinde "Laik Cumhuriyet ilkesine aykırı eylemleri" nedeniyle Anayasa'nın 68 ve 69.maddeleriyle, 2820 sayılı Siyasi Partiler Yasası'nın 101. maddesi (B) bendi ve 103. maddenin 1. fıkrası gereÄŸince kapatmış, kapatmaya iliÅŸkin gerekçeli karar ise 22 Åžubat 1998'de Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.Â

"Beyan ve eylemleriyle partinin kapatılmasına neden oldukları" tespit edilen Konya Milletvekili Necmettin Erbakan, Ankara Milletvekili Ahmet Tekdal, Kocaeli Milletvekili Şevket Kazan, Rize Milletvekili Şevki Yılmaz, Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Halil Çelik ve Ankara Milletvekili Hasan Hüseyin Ceylan'ın milletvekillikleri düşmüş, bu milletvekilleriyle birlikte Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Şükrü Karatepe'nin, 5 yıl süreyle bir başka partinin kurucusu,yöneticisi, üyesi ve denetçisi olamayacağı yönünde karar verilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!