Vostok suyu mu musluk suyu mu

Güncelleme Tarihi:

Vostok suyu mu musluk suyu mu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2012 00:00

Rus bilimadamlarının bu ay Antarktika’daki buzulaltı gölü Vostok’tan aldığı bildirilen, 20 milyon yıl gizli kalmış suyun bir kısmı, bu keşiften büyük memnuniyet duyan Rusya Başbakanı Vladimir Putin’e götürüldü.

Putin dün kendisine küçük bir törenle takdim edilen suyu bir süre inceledi, ardından “Milyonlarca yılın sırrı bu kabın içerisinde saklı” diyerek gazetecilere de
/images/100/0x0/55ea8ed8f018fbb8f887d0e3
yakından gösterdi. Ancak 1 milyon yıllık olduğu sanılan “Vostok suyunun” özel kabında 5 Aralık 2011 damgası vardı. Oysa Rusya Arktik ve Antarktika Enstitüsü, Vostok Gölü’ne 5 Şubat 2012’de ulaşıldığını açıklamıştı. Bu nedenle Putin’e getirilen su, “Ruslar şimdi mi yalan söylüyor, yoksa ay başında yapılan açıklama mı gerçek dışıydı” tartışmasını başlattı. Rus yetkililer “Ortada aldatmaca yok. Başbakan Putin’e getirilen kaptaki su eski tarihe ait olmasına rağmen yine Vostok suyu. Çünkü buz tabakasının son metrelerinden eritilerek elde edilmiştir” açıklamasını yaptı.

Rusya bilim insanları, 20 yıllık uğraşın ardından geçen pazar Antarktika’da deniz seviyesinin yaklaşık 4 kilometre altında bulunan, 20 milyon yıl gizli kalmış devasa bir buzulaltı gölü olan Vostok’a ulaşmıştı. Keşif çok önemliydi çünkü dünya yüzeyinin altındaki kadim ve bilinmeyen yaşama ışık tutacaktı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!