Vorkink: Dalgalı kur sürdürülmeli

Güncelleme Tarihi:

Vorkink: Dalgalı kur sürdürülmeli
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2006 10:24

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Andrew Vorkink, bu dönemde Türkiye için dalgalı kurun, sabit kura göre çok daha etkili ve sürdürülmesi gereken bir sistem olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Vorkink, Türkiye'nin 2001 krizinin ardından dalgalı kur sistemine geçerek çok önemli bir karar verdiğini belirtti.
Ekonomide yaşanan pek çok problemin ve sabit kur gibi nedenlerin 2001 krizini doğurduğunu vurgulayan Vorkink, şunları söyledi:

“Oysa dalgalı kur, son 5 yılda Türkiye için birçok fayda sağladı, ki bunların başında düşük faiz oranları ve düşük enflasyon gelmektedir. Evet doğrudur, kur aşırı değerlenmeyi getirdi ve bu konuda bir şeyler yapılabilir ama bu Türkiye'yi geçmişte yaşadığı problemlerle yeniden yüz yüze getirebilir. Benim görüşüme göre bu dönemde Türkiye için dalgalı kur, sabit kura göre çok daha etkili ve sürdürülmesi gereken bir sistem.”

Dalgalı kurun rekabet için de sağlıklı bir ortam yarattığına dikkati çeken Vorkink, dalgalı kurun Türkiye'nin dünya pazarlarında, özellikle de Çin ve AB ile rekabet edebilmesi için çok daha elverişli bir durum yarattığını söyledi.
Vorkink, “Sonuç olarak kuru piyasanın belirlemesine bırakmak çok daha doğru bir yaklaşım. Bence kısa dönemde dalgalı kur daha fazla aşırı değerlenme yaratmayacak. Türkiye için birçok yarar getiren bu sisteme bence devam edilmeli” diye konuştu.

Haberin Devamı

Türkiye'nin bugünlerde gerçekleştirdiği yüksek oranlı ithalatın araba, lüks mallar gibi tüketim maddelerinde değil, daha çok üretim için gerekli olan girdilerde yapıldığını belirten Vorkink, şunları söyledi:

“Ki bu da, iş dünyasının verimliliğini artırması, dolayısıyla da ihracatını artırması anlamına geliyor. Bu sayede uzun vadede ihracat da kazanacaktır aslında, çünkü yeni teknolojiler ve yeni donatımların maliyetlerinin düşmesiyle rekabet nedeniyle daha fazla ihracat yapılabilecektir. Sonuçta piyasanın rekabet koşullarında belirlediği kur, müdahaleyle belirlenen kura tercih edilmelidir.”

CARİ AÇIK

Cari açığın yaratabileceği riskler konusunda da Vorkink, şunları söyledi:

“Cari açık bir risk yaratıyorsa da, bu hala yönetilebilir bir risk. Mesela gerçekleştirilen yüksek hacimli özelleştirmeler bu riski önemli ölçüde törpülüyor. Türkiye'nin 2006 cari açığının yüksek petrol fiyatları gibi nedenlerle yine yüzde 6'lar civarında olacağını tahmin ediyoruz ama uzun dönemli baktığımızda cari açık düşecektir.”

TÜRKİYE, ENERJİ TEDARİKİNDE İYİ İLİŞKİLER YÜRÜTÜYOR

Türkiye'nin enerji sağladığı ülkelerle ilişkilerinin iyi yürüdüğünü belirten Vorkink,”İran ile enerji alanında yaşanan ilişki genel olarak tatmin edici bir düzeyde gidiyor. Keza Rusya ile ilişkiler de aynı şekilde” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye'nin çok sayıda komşusu olduğu göz önüne alındığında, Türkiye dışında bölgede bütün komşularıyla böyle iyi ilişkiler geliştiren başka bir ülkenin olmadığını söyleyen Vorkink, “Yani enerji güvenliği söz konusu olduğunda, Türkiye'nin hem kısa hem de uzun vadede diğer ülkelerden çok daha iyi durumda olduğu açıktır” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!