Viyana'yı müzikle fethettik

Güncelleme Tarihi:

Viyanayı müzikle fethettik
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2000 00:00

Haberin Devamı

AVUSTURYA'nın başkenti Viyana'da depremzedeler yararına düzenlenen ve Konzerthaus'da Kültür Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Musikisi Mehter Takımı ve Ankara Devlet Opera ve Balesi Orkestrası'nın (ADOP) ortaklaşa verdikleri konser, Viyana'lıları büyüledi.

Viyana Büyükelçiliği'nin organize ettiği konseri, Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanı İstemihan Talay da izledi.

Osmanlı İmparatorluğu'nun 700. kuruluş yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde organize edilen konseri, Kültür Bakanı İstemihan Talay, Avusturya Dışişleri Genel Sekreteri Albert Rohan, Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Ömer Akbel, Türkiye'nin AGİT ve BM nezdindeki büyükelçileri Yalım Eralp ve Yaşar Yakış'ın yanı sıra, yaklaşık bin 600 kişi izledi.

Konser öncesi kısa bir konuşma yapan Büyükelçi Akbel, Türkiye'de, 1999'da Osmanlı İmparatorluğu'nun 700'üncü kuruluş yıldönümü, Marmara ve Düzce depremleri ile AB'nin Türkiye'nin tam üye adaylığını kabul etmesi olmak üzere üç büyük olayın altını çizerek, ‘‘Osmanlı İmparatorluğu'nun, 300 yıl önce Viyana'da da çalınmış olan, bu sebeple de aralarında büyük Mozart'ın da bulunduğu birçok Avrupalı bestekara ilham kaynağı olmuş olan askeri müziği, hepimizin, müşterek değerler üzerine inşa edilmiş ortak bir mirası paylaştığımızı göstermektedir’’ dedi.

Görünümleri ve giysileriyle Viyana'lıları büyüleyen mehteranların mehter başısı Şemsettin Akbulut'un izleyicileri Almanca selamlamasına izleyiciler, marşların çoşkulu bölümlerinde alkışlarıyla karşılık verdiler.

Konserin ikinci bölümünde Devlet sanatçısı şef Prof. Hikmet Şimşek yönetimindeki ADOP, Haydn, Mozart, Beethoven, Bülent Tarcan ve Lanner'den eserler seslendirdi.

Konserin sonunda Türkiye dışında ilk kez bir klasik müzik orkestrası ile izleyici karşısına çıkan 30 kişilik Mehter Takımı, Mozart'ın ‘‘Alla Turca’’ eserini, Devlet Operası Orkestrası ile birlikte çalarak, izleyiciler tarafından dakikalarca alkışlandı.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da Kültür Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Musikisi Mehter Takımı ve Ankara Devlet Opera ve Balesi Orkestrası'nın ortaklaşa verdikleri konser Viyana'lıları büyüledi.

İKSV'de kan değişimi

SADECE İstanbul'un değil Türkiye'nin en köklü uluslararası festivallerini düzenleyen İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nda kan değişimi. Tam 25 yıldır klasik müzik dünyasının ünlülerini konuk eden Uluslararası İstanbul Müzik Festivali'nin yönetmeni Cevza Aktüze, 1 Ocak 2000 tarihi itibariyle emekli oldu.

Aktüze'nin yerine, altı yıldır yardımcılığını yürüten Ahmet Erenli getirildi. 1961 yılında İstabul'doa doğan Erenli, 1990 yılından bu yana İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nda. 1994 yılından beri de Cevza Aktüze'nin yardımcılığı görevini yürütüyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!