Vezüv patlarsa İstanbul rahat

Güncelleme Tarihi:

Vezüv patlarsa İstanbul rahat
Oluşturulma Tarihi: Şubat 29, 2000 00:00

Haberin Devamı

Dünyaca ünlü deprem uzmanı Prof. Çataklı, ‘‘İstanbul'da en genç 10 yıl içinde deprem olacak. Ama İtalya'daki Vezüv Yanardağı patlarsa, İstanbul depreminin şiddeti 6.5'u geçmez’’ dedi.

Fransa ve Belçika'da uzun yıllar jeodinamik üzerine araştırmalar yapan Prof. Ahmet Şevket Çataklı, Avrupa'nın güneyindeki Alp Dağları'nın oluşumunu henüz tamamlamadığını ve bu oluşumun merkezinin Türkiye olduğunu söyledi. Çataklı, ‘Deprem doğudan güneybatıya geçmektedir. Şimdi sıra İtalya’nın batısı ve Fransa'nın güneyindedir. İtalya'daki Vezüv volkanındaki bir patlama Türkiye'yi rahatlatır. Yanardağda birkaç ay içinde faaliyet bekliyorum' dedi.

Marmara'yı rahatlatır

Girit'te 23 Şubat'ta 5.4 şiddetinde deprem olduğunu hatırlatan Çataklı, ‘Türkiye açısından rahatladım. Çünkü Girit, bir plakanın diğer plaka altına yerleştiği bölgedir. Bu oluşum Etna, Vezüv gibi yanardağları harekete geçirmiştir. Son 15 gündür Etna, normalinden 30 kere fazla hareketlenmiştir. Bu birkaç ay içinde yanardağların faaliyete geçmesi anlamına geliyor. Bu da Batı’yı özellikle Marmara’yı rahatlatacaktır' dedi.

En fazla 6.5 olur

İstanbul'da bir depremin olacağını, ancak bunun Vezüv'ün faaliyete geçmesinden gerçekleşeceğini belirten Çataklı, ‘Benim şahsi kanaatim, 2-3 yıl içinde, en geç 10 yıl içinde İstanbul’da bir deprem olacaktır. Ama Vezüv'deki patlama sonrası olacağından şiddeti 6.5'i geçmez' dedi. Çataklı, daha önce ise İtalya'nın batısı ve Fransa'nın güneyinde depremlerin beklenmesi gerektiğini kaydetti.

Avrupa'yı takibe alalım

Dolayısıyla İstanbul için Avrupa'nın güneybatısında bir deprem beklemek ve Vezüv'un faaliyete geçmesine dikkat etmek gerektiğini belirten Çataklı, ‘Fransa’da 2-3 yıl içinde deprem beklendiğini bilim adamları olarak üst makamlara ilettik ve şimdiden Fransa bu konuya hassasiyet gösterip tedbirini alıyor. Sayın Prof. Ahmet Mete Işıkara'nın söylediği gibi, halkımızın deprem üzerine eğitilmesi şart. Bütün gerekli önlemleri alırsak halkımızda deprem korkusu kalmayacaktır'' dedi.

Çataklı kimdir

1968 yılında Pertevniyal Lisesi'ni birincilikle bitirmiş olan Ahmet Şevket Çataklı, Fransa'daki Grenoble Üniversitesi'nde MTA bursuyla Yüksek Jeoloji Mühendisliği tahsili yaptı. Akademik hayatına Fransa ve Fas'da devam eden Çataklı, halen Fransa Nancy ve Belçika Liege'de araştırmalarına devam ediyor. Çataklı dünyanın sayılı jeodinamik uzmanlarından biri sayılıyor (üstte).

İtalya'nın aktif yanardağı Etna'nın (yanda) faaliyeti son bir haftadır, 30 kat artınca gözler, ülkenin diğer yanardağı Vezüv’e çevrildi.

Çataklı'nın iddiası için ne dediler

Sadece varsayım Kandilli'den Prof. Dr. Mustafa Erdik: ‘‘Bir takım teoriler ileri sürülüyor, ama mevcut veriler kesin tahmin yapmaya müsait değil.’’

Güvenilir değil İTÜ'den Prof. Dr. Okan Tüysüz: ‘‘Vezüv Yanardağı'nın Türkiye tektoniği ile hiçbir ilgisi yoktur. Bu Kuzey Anadolu Fayı'nı ilgilendirmez. Bu bilgiler çok güvenilir değil.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!