Vetolu orman yasası komisyondan geçti

Güncelleme Tarihi:

Vetolu orman yasası komisyondan geçti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2003 15:06

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iki maddesini geri gönderdiği Orman Yasası'nda değişiklik öngören Yasa aynen kabul edildi.

Haberin Devamı

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda, Cumhurbaşkanı Sezer tarafından iki maddesi veto edilen ve aşılı kestanelikler ile kızılağaçlıkları orman kapsamından çıkaran yasa görüşüldü.

CHP'lilerin muhalefetine karşın vetolu iki madde komisyonda aynen kabul edildi. Orman Bakanı Osman Pepe'nin Burgazada'da olması nedeniyle katılmadığı toplantıda Bakanlık yetkilileri Cumhurbaşkanı'nın veto gerekçelerine katılmadıklarını bildirdi.

Bakanlık yetkilileri veto gerekçesinde yeraldığı gibi düzenleme ile kızılağaçlıkların orman sahası dışına çıkarılmadığını, tapulu arazi üzerinde bulunan kızılağaçlıklara düzenleme getirildiğini savunurken, mevcut durumun devamı halinde Karadeniz Bölgesi'ndeki kızılağaçlıkların azalacağını belirttiler.
Yasa ile getirilen kolaylıkla verimsiz, boş duran arazilerin kızılağaçlık olacağını kaydeden yetkililer, veto gerekçesinde yeralan erozyon tehlikesinin de sözkonusu olmayacağını bildirdi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Sezer veto gerekçesinde, kızılağaçlıklar ve aşılı kestaneliklerin bir yandan orman kapsamından çıkarıldığını, öte yandan da bu yerlerden yararlanmanın özel rejime bağlanarak kolaylaştırıldığını dile getirmişti.

Sesez, yasanın 1 ve 13'üncü maddelerinin, özellikle ülke ekonomisi, ekolojik denge ve turizm yönünden yaratacağı olumsuz sonuçlar nedeniyle kamu yararı ile bağdaşmadığını da ifade etmişti.

Cumhurbaşkanı Sezer, kızılağaçlık ve aşılı kestanelik alanların, orman sayılan yerler dışına çıkarılarak üzerinde bulundukları arazilerin sahiplerinin kullanımına açılması, orman alanlarının daraltılması sonucunu doğuracağından Anayasa'nın 169'uncu maddesine aykırı düştüğünü vurgulamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!