Verilemeyecek tek kuruş hesabım yok

Güncelleme Tarihi:

Verilemeyecek tek kuruş hesabım yok
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2006 00:00

Başbakan Erdoğan dün mal varlığını açıklamayıp, ’dünyada banka sahibi tek parti’ diye nitelediği CHP’nin, Türk Tarih ve Dil Kurumları’nın paralarını ödemeyerek Atatürk’ün vasiyetini çiğnediğini iddia etti. Erdoğan, kendisinin ve partisinin verilemeyecek tek kuruş hesabı olmadığını söyledi.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, AKP’nin dünkü Meclis grubunda mal varlığını açıklamadı, "Ne şahsımızın ne de partimizin millete hesabı verilemeyecek tek bir kuruş vardır" dedi. Yasaların öngördüğü şekilde ilgili makamlara mal beyanında bulunduklarını belirten Erdoğan, "Başbakan mal varlığı konusunda kıvırtıyor" diyen CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç’a da, "Ahlak ve edep sınırlarını zorlayan densiz" dedi. CHP’yi Türk Tarih ve Dil Kurumları’nın paralarını ödemeyerek Atatürk’ün vasiyetini çiğnemekle suçlayan ve Ata’nın bir evlatlığının CHP’den aldığı olumsuz yanıt üzerine kendisine mektup yazdığını da açıklayan Erdoğan, şunları söyledi:

ATATÜRK’ÜN VASİYETİ

(Atatürk’ün el yazısıyla kaleme aldığı vasiyetnamesini okudu) Yaşadıkları müddetçe Makbule’ye ayda 1000, Afet’e 800, Sabiha Gökçen’e 600, Ülkü’ye 200 lira ve Rukiye ile Nefile’ye de şimdiki 100’er lira verilecektir. Sabiha Gökçen’e bir ev de alınabilecek, ayrıca para da verilecektir. Makbule’nin yaşadığı müddetçe Çankaya’da oturduğu ev de emrinde kalacaktır. İsmet İnönü’nün çocuklarına yüksek tahsilleri için muhtaç olacakları yardım yapılacaktır. Her sene nemadan mütebaki miktar, yarı yarıya Türk Tarih ve Dil Kurumları’na tahsil edilecektir.

111 TRİLYON 248 MİLYAR

Mahkeme bu kurumların lehine karar verdiği halde, CHP bunu ödememekte ısrar ediyor. Bu, Atatürk’ün vasiyetinin CHP tarafından ne denli yerine getirildiğinin de açık belgesidir. CHP’nin, bu kurumlara ödemesi gereken ve mahkeme kararı ile netleşen rakam 111 trilyon 248 milyar TL’dir. Bu kadar güçlü ve banka sahibi tek siyasi parti CHP’nin, mal varlığı ile ilgili bu tür durumların içerisine girmesini anlayamıyoruz. Bunu da açıklasaydı, niye açıklamadı bugüne kadar? Benim bu kadar güçlü kaynağım var diye. Bu suiistimallerin ucunun nereye kadar dayandığını açıklayacağız. Biz ülkede gerilim istemediğimiz için bugüne kadar bunları dillendirmedik.

PEŞKEŞTE İMZAMIZ YOK

AKP, milletin kaynaklarını hırsızlardan, arsızlardan, hortumculardan, haramzadelerden korumak için iktidardadır. Bizim milletimize veremeyeceğimiz bir hesap yoktur. Türkiye’nin çarçur edilen hesaplarının, kaybedilen on yıllarının, heba edilen kaynaklarının, peşkeş çekilen servetlerinin hiçbirinde AKP’nin imzası yoktur. Eğer birileri kamuoyuna hesap verecekse, ülkenin yıllar yılı krizlerle, dar boğazlarla, enflasyonla, dibe vuran ekonomik göstergelerle, kısır siyasetlerle, tarumar olmuş yılların hesabını vermeli.

AÇIKLAMAK SUÇ

Mal beyanları gizlilik esasına göre verilir. Yani bunlar açıklanarak verilmez. Ve bunu kimse de açıklayamaz. Ne veren ne verilen makam bunu açıklama hakkına sahip değildir. Gizlilik esası vardır.

MEDYAYA UYARI

Her şeyin bir edebi ve adabı vardır. Siyaset bu etiği kaybettiğinde yozlaşacaktır. Bu düşüncelere yataklık yapan medyaya da sesleniyorum; Bundan bir şey kazanamazsınız, kaybedersiniz.

AYNI DİLLE YANIT

Tahriklere gelmeyeceğiz. Ama dilleri neyi gerektiriyorsa, o dile, aynı üslupla cevap vermesini de biliriz ha, bu da böyle bilinmeli. Siyaset üretemeyen muhalefet istedi diye yürüyüşümüzü durduracak, siyaseti eski mecralara döndürecek değiliz. Medyanın bir kısmı istedi diye de bunu değiştirmeye niyetli değiliz.

NİYE SESLERİ ÇIKMADI

Bugün mal varlığının açıklanmasını isteyenler de bunlar hazırlanırken (mal varlığı düzenlemeleri) işin içinde olan kişilerdir. Bu işte bulunmayanlar idiyseler o zaman niye bu sesler çıkmadı da şimdi çıkmaya başladı. Her işin bir yolu, yöntemi, üslubu olmalıdır. Akıl ve sağduyu çerçevesinde kamusal sorumluluğu olan herkesi topyekûn açıklık ve şeffaflaşma sürecine taşıyacak her türlü girişimi tartışalım.

BÖYLE BEYAN MI OLUR

(ANAVATAN lideri Erkan Mumcu için) Benim kasam, sponsorum, kaynağım kardeşimdir, ağabeyimdir, yeğenimdir, kuzenimdir, amcamdır, teyzemin oğludur diyen siyasetçiler var. Bunun adı da mal bildirimi olarak gösteriliyor. Böyle mal bildirimi var mı?

DOKUNULMAZLIK KALKSIN

Bütün dokunulmazlıklar kaldırılacaksa biz buna varız. Ancak sadece siyasetin dokunulmazlığı kaldırılacaksa, buna, siyasetin ve ülkenin aleyhine bir zaaf doğuracağı için izin veremeyiz.

Atatürk’ün vasiyetini çiğnediler

BAŞBAKAN Erdoğan konuşmasında dünyada banka sahibi tek parti diye nitelediği CHP’yi, Türk Tarih ve Dil kurumlarının paralarını ödemeyerek Atatürk’ün vasiyetini çiğnemekle suçladı. Erdoğan elinde Atatürk’ün el yazısıyla kaleme aldığı vasiyetnamesini göstererek okudu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!