Verheugen: Türkiye Denktaş'ı terk eder

Güncelleme Tarihi:

Verheugen: Türkiye Denktaşı terk eder
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2001 01:43

Kıbrıs’la ilgili söz düellosu dün Avrupa Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Verheugen'in sözleri ile başladı.

Avrupa Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Günter Verheugen ‘‘Türkiye Kıbrıs için artık daha fazla bedel ödemez’’ dedi. Türkiye'nin KKTC ile entegrasyonu halinde çok büyük sorunlar yaşanacağını belirten Verheugen, ‘‘Türkiye bilinçli ülkedir. Denktaş Ada'da yalnız kalacaktır’’ dedi.

Avrupa Komisyonu' nun genişlemeden sorumlu üyesi Günter Verheugen, Türkiye'nin Kıbrıs için bugüne kadar çok büyük bedel ödediğini ve bundan sonra Rauf Denktaş için daha fazla bedel ödemeye yanaşmayacağını ileri sürdü. ‘‘Türkiye zaten Denktaş için çok büyük bir bedel ödüyor’’ diyen Verheugen Türkiye'nin ‘‘bilinçli’’ bir ülke olduğunu, Denktaş'ın Ada'da yalnız kalacağını savundu.

Verheugen, Frankfurt'ta Euro ve AB'nin geleceği konulu toplantıdan sonra yaptığı açıklamalarında, Türkiye-AB-Kıbrıs ilişkilerini değerlendirdi. Verheugen, Rum Yönetimi'nin AB'ye üyeliğinden sonra Türkiye'nin KKTC ile entegrasyona gitmesi halinde çok büyük sorunlar yaşanacağını ve bunun çözümünün yıllar süreceğini kaydetti.

Başbakan Bülent Ecevit'in Kıbrıs konusunda yaptığı açıklamalara da değinen Verheugen, ‘‘Eğer bu gerçekleşirse, AB içinde uzun süren, tehlikeli bir kriz yaşarız’’ dedi ve şöyle devam etti:

‘‘Bu yüzden diyorum ki, bütün bunlar gerçekleşmeyecek. Çünkü Türkiye haliyle kendisine, Rauf Denktaş için ne kadar yüksek bir bedel ödemeye hazır olduğu sorusunu soracaktır. Türkiye, Avrupa perspektifinin uzun süre için yok olması bedelini ödemeye hazırsa, o zaman ben bile yardım edemem. Ama ben Türkiye'nin yeterince aklı başında olduğunu sanıyorum.’’

Türkiye'nin AB'ye üyelik konusunda önemli adımlar attığını söyleyen Günter Verheugen, bir Türk gazetecinin, ‘‘Türkiye Kıbrıs ile bütünleşirse, savaş çıkar mı?’’ sorusuna ise, ‘‘Hayır, kesinlikle hayır. Türkiye dediğim gibi çok bilinçli bir ülke. Olayların oraya kadar tırmanması olmaz. Ama belirttiğim gibi, AB içinde büyük huzursuzluklar yaratır’’ cevabını verdi.

AYASOFYALI EURO

Verheugen Hürriyet muhabirinin ‘‘Arka yüzünde Ayasofya olan madeni bir Euro olacak mı?’’ sorusuna karşılık ‘‘Elbette olacak. Türkiye AB'ye girecek, Euro'ya da dahil olacak. Ancak bunların ne zaman olacağı konusunda bir açıklama yapamam’’ yanıtını verdi.

Gizli Kıbrıs oturumu

TBMM'deki toplantıda sağır ve dilsiz iki hizmetli kavaslık görevi yaptı

TBMM
Genel kurulunda dün Kıbrıs konusunda gizli genel görüşme yapıldı. ANAP'tan istifa eden Mehmet Ali İrtemçelik ile TBMM Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı ANAP'lı Kamuran İnan'ın öncülük ettiği genel görüşme önergesi 126 milletvekilinin imzasıyla talep edilmişti. Sadece 550 milletvekiline açık olan genel görüşmede Güney Kıbrıs'ın AB üyelik süreci ve Kıbrıs'taki diğer gelişmeler hakkında Dışişleri Bakanı İsmail Cem Meclis'e ayrıntılı açıklamalar yaptı. Sonra da siyasi parti grupları görüşlerini açıkladı. Meclis binasında genel kurul salonuna bitişik bulunan gazete ve televizyon büroları görüşmeler süresinde kapatıldı. Kulislere de gazeteci ve izleyici alınmadı. Meclis genel kurulunda görevli kavaslar da izne gönderilerek, bunların yerine sağır ve dilsiz iki hizmetli kavaslık yaptı. ANAP'lı Başkanvekili Yüksel Yalova'nın yönettiği gizli oturumda tutanak görevlileri yeminli oldukları için değiştirilmedi.

İsmail Cem'den net mesaj: Elimizde ilhak kozu var


Kıbrıs konusu dış politika gündeminin ilk sıralarına yerleşirken, Dışişleri Bakanı İsmail Cem, ‘‘Türkiye tek ses olmalıdır. Rum kesimi AB'ye girerse, Türkiye'nin ilhak dahil, kullanacağı kozları vardır’’ mesajını verdi. Cem, bu konuda Türkiye'nin üstünü çizmeye kimsenin gücünün yetmeyeceğini söyledi.

Bu görüş hükümet çevrelerinde de dile getirilirken Cem, ‘‘Hiç bir hükümet, bu Meclis kararları aksine tavır sergileyemez. Kıbrıs bizim ulusal sorunumuzdur. Türkiye, Kıbrıs ile kader birliği içindedir. AB'ye girmek için Kıbrıs'ın peşkeş çekilmesi veya dışlanması gibi bir politika uygulanması sözkonusu olamaz’’ dedi.

Cem, Kıbrıs'ta son gelişmeler hakkında yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği'nin Kıbrıs Rum Kesimi'ni tam üye almaya kararlı göründüğünü bildirdi. Türkiye'nin bunu kabul etmeyeceğini belirten Cem, ‘‘Kıbrıs konusunu, Türkiye'nin AB'ye girmesi için pazarlık konusu yapmayız. Hiçbir zaman da olmamalıdır. Kıbrıs sorunu ile AB ayrı konulardır’’ dedi.

GÜÇLERİ YETMEZ

Türkiye'nin Kıbrıs konusunda ‘‘tek ses’’ olmasının önemine de değinen Cem, ‘‘Eğer, Kıbrıs Rum kesimi AB'ye girerse, Türkiye üzerine düşen sorumluluğu son noktasına kadar yerine getirir. Bu konuda Türkiye'nin de elinde ilhak dahil, kullanacağı kozlar vardır’’ dedi. Bu konuda Türkiye'nin üstünü çizmeye kimsenin gücünün yetmeyeceğini söyleyen Cem, ‘‘Türkiye, alacağı karar ve takınacağı tavrın bedelini ödemeye de hazırdır’’ diye konuştu. Cem, ‘‘Kıbrıs, garantör devletlerin güvencesi altında olan bir yerdir ve hukuken AB'ye alınması mümkün değildir. Rum Kesimi, Kıbrıs'ın tümünü temsil etmemektedir’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!